Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Working holidays: Συμμετέχω, προσφέρω και κάνω διακοπές low budget

Οι διακοπές εθελοντικής εργασίας, ταξιδιωτική τάση που συνδυάζει το value for money με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς όλων των ηλικιών και στη χώρα μας. Η Μαρία Κρύου επιλέγει ιδιαίτερες προτάσεις για διαφορετικά γούστα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Θα προτιμούσατε να είστε κοντά στη φύση και να φροντίζετε προστατευόμενες περιοχές κάνοντας δενδροφυτεύσεις και ανοίγοντας μονοπάτια ή να ανακαλύψετε την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου δουλεύοντας σε παραδοσιακά κτίσματα και συμμετέχοντας στην αποκατάσταση τοιχοποιίας και μονοπατιών; Στην Ευρώπη ή την Αφρική; Στην Ασία ή τη Νότια Αμερική;

Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας που προτείνει η ΜΚΟ Έλιξ, σε συνεργασία με φορείς από το εξωτερικό, καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων και προορισμών. Μπορείτε να αναλάβετε ενεργό ρόλο ακόμη και στη διοργάνωση φεστιβάλ.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ εξειδικεύονται και σε προγράμματα για εφήβους, οικογένειες, συνταξιούχους ή ΑμεΑ. (www.elix.org.gr)

Αγγλία-Ιρλανδία

Δεν είναι λίγοι οι νέοι που ανακάλυψαν μέσα από τα προγράμματα της National Trust τις δεξιότητές τους κι επέλεξαν το επάγγελμα που τους ταιριάζει. Ο στόχος, βέβαια, της βρετανικής οργάνωσης, η οποία προστατεύει ιστορικά κτίρια, βιομηχανικά μνημεία και χώρους πρασίνου σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, δεν είναι να παρέχει επαγγελματικό προσανατολισμό αλλά να προωθήσει σε πολλές περιπτώσεις τόσο την ιδέα του εθελοντισμού. Τσεκάρετε, λοιπόν, ποια εργασία σας ταιριάζει κι επιλέξτε ανάμεσα στα προγράμματα που ασχολούνται με τις κατασκευές, την κηπουρική και άλλα πολλά.

Τα προγράμματα κυμαίνονται από 2 μέχρι 7 ημέρες. Το φαγητό και η διαμονή συμπεριλαμβάνονται στην τιμή, η οποία ξεκινάει από 35 λίρες. (www.nationaltrustjobs.org.uk)

Πύλος

Αν έχετε αυξημένο οικολογικό ενδιαφέρον και αγαπάτε τα πουλιά, τότε αξίζει να μπείτε στην παρέα της δραστήριας ομάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία πραγματοποιεί σταθερά εθελοντικά προγράμματα στο κλασικό στέκι των αποδημητικών πουλιών, τη Γιάλοβα της Πύλου, και τα τελευταία χρόνια στον υγρότοπο Άγρα της Έδεσσας αλλά και στη Σύρο και τη Μήλο. Στην περίπτωση της Πελοποννήσου η διαμονή γίνεται σε οργανωμένο κάμπινγκ και η εργασία που θα πρέπει να προσφέρουν οι εθελοντές είναι πρωτίστως η ενημέρωση των επισκεπτών αλλά και ο καθαρισμός του βιότοπου στο σύνολό του.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών. Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας σκηνή, υπνόσακο, φακό και αντικουνουπικό. (2108227937, www.ornithologiki.gr)

Ανατολικό Αιγαίο

Τα προγράμματα της ΜΚΟ Αρχιπέλαγος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος πραγματοποιούνται όλο το χρόνο και είναι σταθερά πρώτα στην προτίμηση των εθελοντών. Τα τελευταία χρόνια η ερευνητική βάση της μεταφέρθηκε από την Ικαρία στη Σάμο και από κει ξεκινά η σκούνα τους για να οργώσει το Ανατολικό Αιγαίο αναζητώντας θηλαστικά (δελφίνια, ζιφιοί ακόμη και φάλαινες). Το δρομολόγιο περιλαμβάνει την Ικαρία, τους Φούρνους, τους Αρκιούς, τους Λειψούς και την Πάτμο. Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα εθελοντικής εργασίας απασχολούνται και σε άλλες δράσεις όπως ο καθαρισμός παραλιών.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών. Το κόστος συμμετοχής αφορά τη διαμονή, τον εξοπλισμό και τη διατροφή. (2108253024, 2273037533 www.archipelago.gr)

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...