Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

140 πρακτικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του σπιτιού (Μέρος 1ο)


Στην παράδοσή μας βρίσκουμε από πολύ παλιά πρακτικές με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που ανακύπτουν κατά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τη φροντίδα του σπιτιού ή και από τυχαία περιστατικά.
Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες και απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε εύκολα, γρήγορα και οικολογικά καθημερινά προβλήματα στο σπίτι. Για παράδειγμα, πως αντιμετωπίζουμε μυρμήγκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα. Πως καθαρίζουμε ορισμένους λεκέδες. Πως αστράφτουν τζάμια και καθρέπτες. Φροντίδες καθαριότητας, απολύμανσης και υγιεινής.

Και για όλα αυτά οφείλουμε να έχουμε πάντοτε στο σπίτι: σόδα φαγητού, αμμωνία, νέφτι, ταλκ, γυαλόχαρτο, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή μέντας, λάδι λεβάντας, γαρυφαλόλαδο, φύλλα δάφνης, φύλλα μέντας, λεβάντα, βασιλικό, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, χαμομήλι, ευκάλυπτο, τίλιο, μολόχα, θυμάρι, μαϊντανό, δυόσμο, καρύδια, πίτουρο, φίτρο σταριού, μαγία μπύρας σε σκόνη, γύρη, δαμάσκηνα, αμύγδαλα. Το καθένα από αυτά θα μας βοηθήσει να λύσουμε καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν στο σπίτι από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και τη φροντίδα του σπιτιού.


Αιμοστατικό: Αν κοπήκατε σταματήστε το αίμα  και με σόδα φαγητού.

Ακόνισμα: Τα ψαλίδια και τα μαχαίρια ακονίζονται με σμυριδόπανο. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείσετε γυάλινο δοχείο ή μπουκάλι και να τα λυμάρετε στριφογυρίζοντας τα στο στόμιο τους. Για να ακονίσετε τα μαχαίρια από το μπλέντερ σας, βάλτε 5-6 παγάκια και λειτουργήστε το για 1 λεπτό.

Άλατα: Τα άλατα του νερού στα ποτήρια, βάζα κ.λ.π εξαφανίζονται αν τα γεμίσετε με κοκα-κόλα για 24 ώρες ή αν τα ξεπλύνετε με διάλυμα νερού και χυμού λεμονιού ή διάλυμα  νερό και ξύδι.
Τα άλατα στη ντουζιέρα απομακρύνονται σε διάλυμα σόδας ή και με διάλυμα ξυδιού.

Αλάτι στο φαγητό:  Αν σας έπεσε πολύ αλάτι στην σούπα, στο μαγειρεμένο κιμά κ.λ.π. ρίχτε στην κατσαρόλα μια ωμή ξεφλουδισμένη και χαραγμένη σε διάφορα σημεία πατάτα. Η πατάτα απορροφάει το αλάτι. Επίσης αντί για πατάτα μπορείτε να βάλετε 1/4 ψωμί μπαγιάτικο.

Ανοξείδωτα σκεύη: Τα φαγητά ή οι σαλάτες που περιέχουν ξύδι ή τα φαγητά που έχουν ντομάτα δεν θα πρέπει να φυλάγονται μέσα σε αλουμινένια σκεύη, διότι το ξύδι και η ντομάτα περιέχουν οξύ και η χημική αντίδραση που δημιουργείται μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας.

Ανθότυρο και μυζήθρα:  Τα τυριά αυτά διατηρούνται περισσότερο αν τα βάλετε σε γυάλινο τάπερ με αλατόνερο.

Αποσμητικό:  Για αποσμητικό χώρου χρησιμοποιείστε την σόδα φαγητού.

Αποχέτευση:  Για να εξαφανιστούν οι δυσάρεστες μυρωδιές της αποχέτευσης στο νεροχύτη σας ρίξτε στο σιφώνι κατακάθι ελληνικού καφέ και αφήστε το να δράσει για λίγη ώρα.

Ασημένια αντικείμενα: Τα ασημένια είδη που δεν χρησιμοποιούνται συχνά δεν θα μαυρίσουν αν τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Τα ασημικά που έχετε σε βιτρίνα θα αργήσουν να μαυρίσουν αν τοποθετείσετε στο ίδιο χώρο 1 κομμάτι κιμωλία.
Τα ασημένια κοσμήματα καθαρίζουν αν τα βράσετε σε νερό με μαγειρική σόδα ή απορρυπαντικό πιάτων ή αν τα τρίψετε με παλιά βούρτσα δοντιών που έχετε βρέξει με χυμό λεμονιού και αλάτι.
Τα ασημένια μαχαιροπήρουνα θα καθαρίσουν αν τα βάλουμε σε μια κατσαρόλα που έχουμε ντύσει με αλουμινόχαρτο. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό βραστό και 1 χούφτα αλάτι και τα αφήνουμε εκεί για 10’.

Αυγά: Για να διαπιστώσετε πόσων ημερών είναι τα αυγά βάλτε τα σε ένα μπώλ  με νερό και αν παραμείνουν τα αυγά στον πάτο τότε είναι φρέσκα, αν σταθούν κατακόρυφα είναι 5-6 ημερών και αν επιπλέουν είναι μπαγιάτικα. Οταν βράζετε αυγά προσθέστε αλάτι για να ξεφλουδίσουν πιο εύκολα και ρίχτε λίγο ξύδι για να μην ραγίσουν ή 2 σταγόνες γάλα ή αλείψτε τα με λεμόνι και να μην τα βάλετε να βράσουν κατευθείαν από το ψυγείο.
Οταν κάνετε ομελέτα προσθέστε στο μείγμα σόδα μαγειρικής, λίγο γάλα και ελάχιστο νερό για να γίνει πιο αφράτη. Για να φύγει η μυρωδιά του αυγού π.χ από πάγκο κουζίνας, από χαλί κ.λ.π. ρίξτε λίγο αλάτι.
Για να μην μυρίζουν τα ποτήρια σας και τα πιάτα, αυγό πριν τα πλύνετε ξεπλύντε τα με το κατακάθι από ελληνικό καφέ ή ξύδι.

Αυπνία: Έγχυμα χαμομηλιού (βλ. έγχυμα)

Αφέψημα: Στο αφέψημα τα βότανα βράζουν μαζί με το νέρο, σε αντίθεση με το έγχυμα (βλ.έγχυμα). Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού βότανα για 1 φλυτζάνι νερό.

Αφρόλουτρο: Οταν κάνετε αφρόλουτρο προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού, η σόδα βοηθά στο να αποβάλονται από το σώμα οι τοξίνες.

Βάζα: Για να μην μυρίζουν τα βάζα όταν μένουν άδεια και κλειστά βάλτε τους μέσα φύλλα δάφνης.
Τα κρυστάλινα βάζα και οι καράφες νερού καθαρίζουν αν τα πλύνετε  με ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξύδι και χονδρό αλάτι.

Βήχας:  Γαργάρες: 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό (χλιαρό) νερό. Φάτε ζεστή κοτόσουπα. Ο βήχας περνάει αν πιείτε χυμό αγγουριού ή αν πιείτε τον ζωμό από  βρασμένα κουκούτσια κυδωνιών στα οποία θα προσθέσετε και λίγη ζάχαρη και κανέλλα. Επίσης μπορείτε να κάνετε γαργάρες με ουϊσκυ το οποίο έχετε βράσει με τσάϊ και αφού βράσουν έχετε διαλύσει μέλι.
Ζεστή λεμονάδα (1/2 λεμόνι) με 2 κουταλιές μέλι (αντισηπτικές ιδιότητες μελιού για καταπολέμηση μικροβίων) ή ρίξτε σε βραστό νερό λίγες σταγόνες αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή μέντας και εισπνεύστε.
Επίσης πιείτε έγχυμα μέντας (αλλοιώς πίπερμαν) ή ευκάλυπτου ή τίλιου ή θυμαριού ή δυόσμου (βλ.έγχυμα).

Βιβλία: Τα μυγάκια από τα βιβλία, που δεν χρησιμοποιούνται, θα εξαφανιστούν αν βάλετε μέσα στα βιβλία φύλλο δάφνης.

Βιταμίνες: Μπορούμε να παίρνουμε όση ποσότητα θέλουμε από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C, B) ενώ από τις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) πρέπει να προσέχουμε διότι αν η δόση είναι μεγαλύτερη από τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού είναι πιθανό να έχουμε πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές κλπ. Στη συνέχεια αναφέρονται ενδεικτικά προβλήματα λόγω έλλειψης βιταμινών και τροφές που μας παρέχουν βιταμίνες.
· Έλλειψη βιταμίνης Α: ξηροδερμία, πιτυρίδα, ευαισθησία ματιών στον ήλιο, στη κούραση κλπ
® τρώτε: μπρόκολα, κολοκύθια, καρότα βραστά, συκώτι, σπανάκι, πεπόνια, βερύκοκκα, χυμούς φρούτων και λαχανικών
· Έλλειψη συμπλέγματος βιταμινών Β: άγχος, νεύρα, κούραση, πονοκέφαλο, καταρράκτη, αδυναμία συγκέντρωσης
® τρώτε: μήλο, αχλάδι, σκόνη μαγιάς μπύρας, δαμάσκηνα, καρύδια, δημητριακά, γιαούρτι, ψάρια
· Έλλειψη βιταμίνης C: στους καπνιστές, συχνά κρυολογήματα, εύκολες μελανιές, κλπ
® τρώτε: πορτοκάλια, γκρέιπ φρούτ, λεμόνια, ακτινίδια, πιπεριές, μαϊντανό, σπανάκι, γάλα
· Έλλειψη βιταμίνης D: προβλήματα στην υγεία των οστών (κυρίως στη κλιμακτήριο των γυναικών) και δοντιών      ® τρώτε: σολομό, τόνο
· Έλλειψη βιταμίνης E: αναιμία και συνίσταται για πρόληψη καρκίνου, καρδιακών προβλημάτων, φλεβίτιδας            ® τρώτε: γάλα, αμύγδαλο άψητο, μαρούλι
· Όσον αφορά για τη βιταμίνη Κ ο οργανισμός παράγει τη ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά .....ε! ας κάνει και αυτός κάτι όλα έτοιμα θα τα βρίσκει!

Βούρτσες:  Για να καθαρίζετε τις βούρτσες των μαλλιών σας χρησιμοποιήστε χλιαρή σαπουνάδα με λίγη αμμωνία.

Γάλα: Για να μην κολλήσει  στο μπρίκι το γάλα που βράζετε βρέξτε το μπρίκι (πριν βάλετε το γάλα) με κρύο νερό. Επίσης για να μην σας ξεχυλίσει το γάλα όταν βράζει αλείψτε τα χείλη του μπρικιού με βούτηρο.

Γρίπη: Εγχυμα ευκάλυπτου, θυμάρι, βασιλικού, φασκόμηλου, μέντας, χαμομηλιού (βλ. έγχυμα)

Γάτα: Για να μην πλησιάζει πράγματα που θέλετε να τα έχετε!!!!! ρίξτε γύρω νυφάδες σαπουνιού (πχ γύρω στο χριστουγεννιάτικο δένδρο) ή σκόρδο ή γαρυφαλόλαδο (αλείψτε πόδια τραπεζιού) ή κόκκους πιπέρι (γύρω από τα φυτά).

Δυσκοιλιότητα: Φάτε ακτινίδιο, πίτουρο (στο γιαούρτι), μαϊντανό, πεπόνι, φράουλες, δαμάσκηνα, σύκα, αφέψημα μολόχας ή φασκόμηλου (30 γρ σε 1 λίτρο νερού) και πιείτε πολύ νερό.

Διατροφή: Καλή διατροφή: πίτουρο, μαγιά μπύρας σκόνη στο γάλα ή στο γιαούρτι, γύρη και βασιλικό πολτό, φίτρο σταριού, σολομό, σκουμπρί, μυζήθρα νωπή ανάλατη, κοτόσουπα.

Διάρροια: Πιείτε χυμό λεμονιού στον οποίο έχετε διαλύσει 1 κουταλάκι καφέ ελληνικό και φάτε μόνο ρύζι λαπά με λεμόνι.
 
Δοσολογία: Αν δεν έχετε ζυγαριά τότε η αντιστοιχία των υλικών είναι:
α) για υγρά υλικά (νερό, βούτηρο, λάδι, κρασί, γάλα κλπ): 1 ποτήρι κρασιού = 100 γρ. και 1 φλυτζάνι = 200 γρ.
β) για στερεά υλικά: 1 φλυτζάνι αλεύρι = 100 γρ., 1 φλυτζάνι ζάχαρη = 200γρ, 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη = 140γρ και 1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο = 100γρ.

Δερμάτινα: Το αντηλιακό λάδι του καλοκαιριού αδιαβροχοποιεί τα δερμάτινα παπούτσια και τσάντες. Αν δε λερώθηκε το δερμάτινο σας τρίψτε το με το εσωτερικό της φλούδας μιας μπανάνας και μετά με βαμβακερό πανί (δοκιμάστε πρώτα σε εσωτερικό σημείο του δερμάτινου).

Εγκαύματα: Εαν καείκατε βάλτε στην πληγή οδοντόκρεμα ή αλεύρι. Για τα εγκαύματα από ήλιο χρησιμοποιείστε το χυμό αγγουριού ή και ώριμης ντομάτας.

Επιπλα: Σημάδια στα ξύλινα έπιπλα από καυτά σκεύη φεύγουν αν τα περάσετε με μείγμα  οδοντόκρεμας και λίγης σόδας. Για να τα γίνουν ξανά καινούργια τα έπιπλα σας περάστε τα με ένα πινέλο βουτηγμένο σε διάλυμα λαδιού και πετρελαίου και μετά τρίψτε τα με μάλλινο ύφασμα  ή χρησιμοποιείστε κερί μέλισσας και λινέλαιο.

Εγχυμα ή ρόφημα: Για να κάνουμε έγχυμα βάζουμε τα βότανα σε γυάλινο ποτήρι ή κεραμικό (1 κουταλιά του γλυκού για 1 φλυτζάνι νερό) και τους ρίχνουμε βραστό νερό, σκεπάζουμε το ποτήρι για 10΄ μέχρι 1 ώρα (όσο περισσότερο μείνει τόσο το καλύτερο) και μετά το πίνουμε.
Το ρόφημα είναι έγχυμα με λαχανικά ή χόρτα που χρειάζονται πολύ χρόνο έγχυσης (πχ ραδίκια).

Εστίες κουζίνας: Για να καθαρίσουν να τις περνάτε με λίγο λάδι όταν είναι ακόμα ζεστές.

Έρπις στόματος: Μίγμα οινόπνευμα με τάλκ

Ζάχαρη: Αν σας έπεσε πολύ ζάχαρη στο γλυκό σας χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού.

Ζυμαρικά: Για να μην ξεχυλίζει το νερό όταν βράζετε ζυμαρικά και για να μην κολλήσουν ρίξτε στην κατσαρόλα λίγο λάδι. Για να τα ξαναζεστάνετε (αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων) χρησιμοποιείστε γάλα.

Θερμός: Το θερμός θα ξεμυρίσει αν βάλετε διάλυμα νερού και σόδας ή διάλυμα νερού και ζάχαρης το ανακινήσετε και το αφήσετε με το διάλυμα όλο το βράδυ.

κείμενο και συλλογή πρακτικών λύσεων στο σπίτι από Δρ. B. Zάνου
via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...