Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οικονομία στην κουζίνα - ιδέες και συμβουλές


Πώς να κάνετε οικονομία στην κουζίνα!

Στην κουζίνα τίποτα δεν πετιέται στα σκουπίδια! Κάθε περισσευούμενο κομμάτι ενός λαχανικού, κρέατος ή τυριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα άλλο πιάτο... αρκεί να έχετε φαντασία.
Άλλωστε, αυτή η μέθοδος μπορεί να μειώσει εμφανώς τα συνολικά έξοδα του μήνα σας πάνω στη μαγειρική. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας εκπλήξουν ευχάριστα, τόσο οικονομικά όσο και δημιουργικά...

Φρούτα: Όταν ωριμάζουν πολύ τα φρούτα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα χυμό στο multi. Βέβαια, τις μπανάνες που έχουν παραωριμάσει βάλτε τις σε μια ζελατίνη και κατευθείαν στην κατάψυξη, ώστε να είναι ιδανικές για το επόμενο γλυκό σας.

Κοτόπουλο: Απίστευτο και όμως αληθινό! Αν αγοράσετε μεμονωμένα κομμάτια κοτόπουλου, ουσιαστικά πληρώνετε περισσότερο σε σχέση με την αγορά ενός ολόκληρου κοτόπουλου. Άλλωστε, μπορείτε από μόνοι σας να το τεμαχίσετε και να το καταψύξετε για αρκετό καιρό.

Γάλα: Πολλές φορές προμηθευόμαστε περισσότερο γάλα και μια ημέρα πριν τη λήξη το μπουκάλι δεν έχει ανοιχτεί καν. Η λύση είναι μία... να φτιάξετε κρέμα βανίλιας ή ακόμα και μια μπεσαμέλ για ένα πιάτο στο φούρνο. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε, αφού αποτελεί μια καλή λύση για να μην πετάξετε ένα ολόκληρο μπουκάλι γάλα!

Κρεμμύδια: Σε περίπτωση που τα κρεμμύδια βρίσκονται σε κατάσταση «αποσύνθεσης» μην τα πετάξετε στα σκουπίδια. Κόψτε τα σε πολύ μικρά κομματάκια, τοποθετήστε τα σε μια λαδόκολλα και βάλτε τα μέσα στην κατάψυξη. Έτσι, δεν θα ενωθούν μεταξύ τους...

Κρέας: Σε περίπτωση που έχουν μείνει δυο μικρά κομμάτια κρέας ή αρκετή σάλτσα από το φαγητό, βάλτε τα σε ένα τάπερ και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά που βράσετε μακαρόνια δεν θα χρειάζεται να μαγειρέψετε άλλη σάλτσα. Ακόμα και αν σας έμεινε λίγο ψητό, κόψτε το σε μικρά κομματάκια και καταψύξτε το. Μπορεί σε λίγες ημέρες να θέλετε να φάτε ένα «χειροποίητο» σουβλάκι.

Κίτρινο Τυρί: Όταν κόβετε το τυρί, σχεδόν πάντα περισσεύουν μερικά κομμάτια. Αν τα τρίψετε και τα βάλετε στην κατάψυξη μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ξανά όταν χρειαστεί να φτιάξετε ένα πιάτο μακαρόνια.

Μαρούλια: Αν έχουν γίνει μαλακά ή έχουν μαραθεί μπορείτε να τα βάλετε σε μια λεκάνη με λίγο κρύο νερό. Αφήστε τα για λίγο διάστημα και θα ξαναγίνουν και πάλι φρέσκα...

Σούπερμαρκετ: Προσέξτε! Η τιμή ενός συσκευασμένου κρέατος διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με το ίδιο το προϊόν, καθώς το κόστος του πρώτου περιλαμβάνει και την τιμή της συσκευασίας και των εργατικών εξόδων.

Κρασί: Αν σας περισσεύουν πέντε δάκτυλα κρασί, βάλτε το σε παγοκύστες και χρησιμοποιήστε τα παγάκια στο φαγητό των επόμενων ημερών.

Πλαστικά δοχεία: Μπορεί να έχετε αγοράσει ένα γλυκό ή ένα μπουκάλι νερό. Αν δεν πετάξετε τα δοχεία θα μπορέσετε να τα πλύνετε και να τα χρησιμοποιήσετε είτε για την αποθήκευση των τροφίμων, είτε ως μπουκάλια για κρασί ή νερό.

Μαγιονέζα: Αν περισσεύει λίγη μαγιονέζα μην την πετάξετε. Ρίξτε λίγο λάδι ή ξύδι μέσα στο δοχείο, πιπέρι και κουνήστε το μείγμα για λίγα λεπτά. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι άλλο από μια γευστική σως για τη σαλάτα σας.

Φέτα: Για να διατηρηθεί η φέτα μπορείτε να πείτε στο σούπερ μαρκετ να σας δώσουν ένα μπουκάλι με το ειδικό νερό που διατηρούν οι ίδιοι το τυρί. Βράστε το νερό και ρίξτε λίγο αλάτι. Μόλις βράσει, αφήστε το να κρυώσει και ρίξτε το πάνω στη φέτα. Απλά κάθε φορά θα χρειάζεται να την ξεπλύνετε πριν φάτε ένα κομμάτι.

Μικρότερες ποσότητες: Αν έχετε μια μεγάλη οικογένεια και συνηθίζετε να αγοράζετε πάνω από 1 κιλό κρέας την ημέρα, τότε σκεφτείτε έξυπνα: Μαγειρέψτε 500 γραμμάρια κρέας, αλλά κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να καλύψει την όρεξη όλων των μελών.

Μιας χρήσης: Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο αλλά τα αντικείμενα μιας χρήσης κοστίζουν παραπάνω! Για παράδειγμα, το συνολικό κόστος από ένα ξυραφάκι μιας χρήσεως είναι μεγαλύτερο από ένα ξυραφάκι με ανταλλακτικά.

Μπρόκολο: Αν έχει μείνει μια ικανοποιητική ποσότητα μπρόκολου, βάλτε το σε ένα ταψί και τοποθετήστε από πάνω μπεσαμέλ και αρκετό τυρί. Ψήστε το και θα έχετε ένα τέλειο πιάτο.

Πουρές: Ο περισσευούμενος πουρές είναι χρήσιμος! Βάλτε τον μέσα σε μια σούπα σε περίπτωση που θέλετε να γίνει πιο πηκτή. Βέβαια, μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και πατατοκεφτέδες ή πατατοκροκέτες.

Κοτσάνια από λαχανικά: Τίποτα δεν είναι άχρηστο στην κουζίνα! Όταν ψιλοκόβετε τον μαϊντανό, λογικό είναι να αφήνετε στην άκρη τα κοτσάνια. Όμως, αν τα μαζέψετε σε μια σακούλα και τα βάλετε στην κατάψυξη, σε λίγο καιρό θα έχετε μια ικανοποιητική ποσότητα από κοτσάνια για να φτιάξετε ένα ζωμό λαχανικών.

Ψωμί: Όταν κόβουμε το ψωμί σε φέτες και το τοποθετούμε στη κατάψυξη... γίνεται και πάλι μαλακό! Βέβαια, αν δεν είναι φρέσκο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μπιφτέκια ή  το φρυγανίσετε για να το μετατρέψετε σε κρουτόνς!

Τρόφιμα:  Για να αποφύγετε το χαλασμένο αλεύρι, τα όσπρια ή τα ζυμαρικά αποθηκεύστε τα μέσα σε γυάλινα δοχεία μαζί με μια πιπεριά ή ένα δαφνόφυλλο.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...