Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Άρτος-Δράση, προσφορά στο συνάνθρωπο με κάθε τρόπο


Άρτος-Δράση, προσφορά στο συνάνθρωπο με κάθε τρόπο

Τη βοήθεια και την οικειοθελή προσφορά σε όσους την έχουν ανάγκη προσφέρει το Πανελλήνιο Φιλανθρωπικό Σωματείο Άρτος-Δράση.
Πρόκειται για σωματείο που ιδρύθηκε από 33 άτομα όταν αντίκρισαν την εικόνα ανθρώπων να πετούν τρόφιμα σε αντιδιαστολή με άλλους που την ίδια ώρα λίγο παρακάτω πεινούσαν. Για τη δράση και τα μελλοντικά σχέδια του Άρτος-Δράση, μιλάει στο flowmagazine.gr ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Λάζαρος Παπαγεωργίου.

Φιλοσοφία του σωματείου σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου είναι «Να βοηθούν ανθρώπους να ορθοποδήσουν και όχι να συντηρούν μια συγκεκριμένη κατάσταση». Η βοήθεια που παρέχεται μπορεί να γίνει με σίτιση αλλά και εθελοντική προσφορά αντικειμένων.

Η δράση

«Η δράση του σωματείου είναι τριπλή» αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα, είναι τριπλή με τα Κέντρα Ανθρώπινης Υποστήριξης, τους Πυρήνες Φιλανθρωπίας και τους ανεξάρτητους εθελοντές.
Το σωματείο διαθέτει πέντε παραρτήματα στην Αττική ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στα Ιωάννινα για τα  Κέντρα Ανθρώπινης Υποστήριξης. Πρόκειται για μικρούς χώρους που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας και παρέχουν σε όσους θέλουν τρόφιμα, ρούχα και έπιπλα. Ο πρόεδρος του σωματείου μας ενημερώνει πως για τα άτομα που τους επισκέπτονται «παίρνουμε πρώτα ένα κοινωνικό τους ιστορικό για να εξακριβώσουμε την κατάστασή τους».

Άρτος-Δράση, προσφορά στο συνάνθρωπο με κάθε τρόπο

Οι Πυρήνες Φιλανθρωπίας είναι χώροι που διαθέτουν οι εθελοντές για την προσέλκυση και την εξυπηρέτηση ανθρώπων παρέχοντάς τους πράγματα που έχουν ανάγκη. «Αυτή τη στιγμή είναι ενεργοί 25 πυρήνες φιλανθρωπίας στην Αττική» μας πληροφορεί ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος προσφέρει και το γραφείο του ως τέτοιο χώρο.

Όσον αφορά στους ανεξάρτητους εθελοντές, αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, αυτοενεργοποιούνται. Αξίζει να αναφέρουμε πως μεγάλο ποσοστό όσων έχουν βοηθηθεί από το σωματείο χρησιμεύουν αργότερα ως εθελοντές για τη βοήθεια άλλων ατόμων.

Παρελθόν και παρόν

Στατιστικά τα 15 αυτά χρόνια που είναι ενεργό το σωματείο υπολογίζεται πως έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερες από 300.000 συνανθρώπων μας. Κάθε χρόνο δηλαδή περίπου 25.000 άτομα. Όσον αφορά στους εθελοντές αυτή τη στιγμή απασχολούνται περίπου 400 άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου «Οι εθελοντές μας συνήθως είναι ηλικίας 35-55 ετών». Πλην των εθελοντών υπάρχουν και πέντε μισθωτά μέλη: Συντονίστρια Έργου, Υπεύθυνος Χορηγιών, Οδηγός, Μάγειρας και Κοινωνικός Λειτουργός.

Με τις δράσεις που πραγματοποιούνται από το σωματείο θα λέγαμε πως είναι απλωμένο σε όλη την Αττική. Εδώ και 12 μήνες, προετοιμάζεται και παρέχεται συσσίτιο σε απόρους, με την ποσότητα του να υπολογίζεται σε 350 μερίδες την ημέρα. «Όσες μερίδες δεν καταναλώνονται, καταψύχονται και μοιράζονται αργότερα σε ιδρύματα» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου στο flowmagazine.gr. Επίσης σε δύο από τα κέντρα πραγματοποιούνται μαθήματα για την επανένταξη των ανθρώπων, όπως μαθήματα ηλεκτρονικού υπολογιστή, κοπτικής ραπτικής και άλλα.

Άρτος-Δράση, προσφορά στο συνάνθρωπο με κάθε τρόπο

Μέλλον

Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται στο Κέντρο Ανθρώπινης Υποστήριξης στον Ασπρόπυργο με αντίστοιχη πρωτοβουλία διανομής συσσιτίων. Στο συγκεκριμένο δήμο επιθυμία των ανθρώπων του Άρτος-Δράση είναι να παρέχουν και βοήθεια στους ηλικιωμένους σχετικά με τη σίτιση, την υγεία αλλά και την καθαριότητά τους. Αντίστοιχα στο Πέραμα θέλουν να προσφέρουν εκτός από οργανωμένα συσσίτια, εκπαιδευτικά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά.
Γενικότερα οι υπεύθυνοι της οργάνωσης έχουν ανάγκη από χορηγείς για τα έξοδα και τις δράσεις τους. Υπάρχει βέβαια μόνιμη χορηγία από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο κάνει αξιομνημόνευτο έργο σε τέτοια ζητήματα. Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει: «Αυτό που πραγματικά επιζητούμε δεν είναι κάποιος σωτήρας αλλά να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε από μόνοι μας».

Ο ίδιος μέσω του flowmagazine.gr θέλησε να ευχαριστήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Παπαστράτος ΑΒΕΣ που βοηθά στην ίδρυση και συντήρηση του κέντρου Ασπροπύργου καθώς και τη British American Tobacco για τη συνεισφορά τους στο έργο του. Ξεχωριστά όμως θέλησε να ευχαριστήσει και όλους τους ανώνυμους δωρητές.

Άρτος-Δράση
Πλ.Βικτωρίας Αινιάνος 8, 10434 Αθήνα, Τηλ 210 8810822, http://artosdrasi.rei.gr/

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...