Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Προβολές δημοσιογραφικών ταινιών με ελεύθερη είσοδο

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον σινεφίλ αφιέρωμα με θέμα «Οι Δημοσιογράφοι στον κινηματογράφο» διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. στον χώρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκάιτε, στην οδό Ομήρου, στην Αθήνα από την ερχόμενη Δευτέρα 29/10 έως και το Σάββατο 3/11/2012.
Ο άλλοτε ηρωικός και καθοριστικός ρόλος της δημοσιογραφίας (έντυπης και ηλεκτρονικής) αλλά και ο άλλοτε σκοτεινός ρόλος της δημοσιογραφίας της πρώτης γραμμής παρείχε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία μερικών από πολύ σημαντικά φιλμ στην ιστορία του σινεμά.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών), πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα σε ταινίες που αφηγούνται αυτήν ακριβώς τη δυνατή σχέση και επαναπροσδιορίζουν το σημαντικό και καίριο, παρεμβατικό ρόλο της δημοσιογραφίας στην εξέλιξη της κοινωνικής μας ζωής.

Ανάμεσα στα φιλμ που έχουν επιλεγεί από τον δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου που για χρόνια αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στο περιοδικό «Ε», Νίνο Φενέκ Μικελίδη, είναι το «Επάγγελμα Ρεπόρτερ», του Μικελάντζελο Αντονιόνι, παραγωγής του 1975 με τον Τζακ Νίκολσον στο ρόλο ενός πολιτικού ρεπόρτερ της τηλεόρασης που φτάνει σε μια χώρα της βόρειας Aφρικής για να πάρει συνέντευξη από τους αντάρτες.

Επίσης θα παιχθούν ο «Πολίτης Κέην» του ιδιοφυούς Όρσον Γουέλς, παραγωγής 1940 και για πολλούς ίσως η σημαντικότερη κινηματογραφική δημιουργία όλων των εποχών, το «La Dolce Vita-Γλυκιά ζωή» του Φεντερίκο Φελίνι , παραγωγής 1959 με τον αξέχαστο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και την «εκρηκτική» Βορειοευρωπαία Αννίτα Έκμπεργκ, το «Shock Corridor» του Σάμιουελ Φούλερ, «Ο κινηματογραφιστής» του Μπάστερ Κήτον και το φιλμ σύμβολο της Γαλλικής νουβέλ βαγκ, «Με κομμένη την Ανάσα» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, του 1960 με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό.

Ακόμα ιδιαίτερα αξιόλογα είναι τα φιλμ  «Ηis Girl Friday» (“Η πρώτη σελίδα”) του Χάουορντ Χοκς, παραγωγής του 1940 και φυσικά το «Καληνύχτα και καλή τύχη» του Τζώρτζ Κλούνει, ταινία που γυρίστηκε ασπρόμαυρη το 2005, προτάθηκε για 6 Όσκαρ και αφηγείται την ιστορία της συνέντευξης του «περίφημου» γερουσιαστή Μακάρθι που είχε εξαπολύσει ένα «κυνήγι μαγισσών» στο αριστερό Χόλυγουντ, στον δημοσιογράφο-θρύλο Έντουαρντ Μόροου (στο ρόλο ο Ντέιβιντ Στράδερν).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και το γαλλικό φιλμ “Elles” αλλά και δύο ξεχωριστές Ελληνικές ταινίες με δημοσιογραφικό θέμα και επίκεντρο, «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκο, του 1986 και ο «Φάκελος Πολκ στον Αέρα» του Διονύση Γρηγοράτου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η είσοδος σε όλες τις προβολές θα είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, την 1η Νοεμβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα προβολών του Ινστιτούτου Γκαίτε θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και μία συζήτηση - στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Η δημοσιογραφία στο σινεμά" με τη συμμετοχή στο πάνελ ελλήνων σκηνοθετών και κριτικών κινηματογράφου.

Κρίμα πάντως που στο πρόγραμμα δεν κατέστη δυνατό να συμπεριληφθεί και η αριστουργηματική ταινία του Άλαν Τζέι Πάκουλα, παραγωγής 1976, "Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου" με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν που αφορούσε το σκάνδαλο Γουότεργκειτ και τις αποκαλύψεις των δύο δημοσιογράφων ερευνητών της εφημερίδας Washington Post.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ (Προβολές: καθημερινά στις 7 και 9 μ.μ.)

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου
7 μ.μ. Πολίτης Κέην (119')
9 μ.μ. Καληνύχτα και καλή τύχη (93')

Τρίτη 30 Οκτωβρίου
7 μ.μ. Με κομμένη την Ανάσα (90')
9 μ.μ. Επάγγελμα Ρεπόρτερ (126')

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου
7 μ.μ. Ο κινηματογραφιστής (69')
8.30 μ.μ. Φάκελος Πολκ στον Αέρα (150')

Πέμπτη 1η Νοεμβρίου
7 μ.μ. Ηis Girl Friday 92'
9 μ.μ. Τα παιδιά της χελιδόνας (117')

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου
7 μ.μ. The War Game(48')
8 μ.μ. La Dolce Vita (174')

Σάββατο 3 Νοεμβρίου

7 μ.μ. Elles (99')
9 μ.μ. Shock Corridor (101')

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...