Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Δωρεάν νοσηλεία στο σπίτι από εθελοντές γιατρούς



Δωρεάν νοσηλεία στο σπίτι... από εθελοντές γιατρούς!

Το καλύτερο «φάρμακο» είναι η αγάπη... για τους εθελοντές γιατρούς της ΜΚΟ «Νοσηλεία» στο σπίτι (www.nosilia.org.gr)! Μοναχικοί ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα, άποροι ασθενείς και άτομα με κινητικά προβλήματα βρίσκουν το δικό τους «φύλακα άγγελο» στους γιατρούς που προσφέρουν κατ’ οίκον και δωρεάν ιατρική φροντίδα.
Εδώ και 11 χρόνια, η οργάνωση νοσηλεύει ασθενείς με καρκίνο, άνοια, κατάκοιτους και ανθρώπους που έχουν περάσει εγκεφαλικά επεισόδια... και μακριά από το ψυχρό περιβάλλον ενός νοσοκομείου. Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, παθολόγος και πρόεδρος του «Νοσηλεία» μιλά στο flowmagazine.gr για την ανάγκη να κατευθυνθούμε προς την «κοινωνική» υγεία...

Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από 20.000 σπίτια με ασθενείς, ενώ σήμερα φροντίζουν περίπου 80 άτομα το μήνα που αδυνατούν να μετακινηθούν σε ένα νοσοκομείο. Πέντε εθελοντές γιατροί, παθολόγοι, ουρολόγοι, καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι μαζί με μια μόνιμη νοσηλεύτρια και έξι εθελόντριες νοσοκόμες ακολουθούν πιστά τον όρκο του Ιπποκράτη. «Αν σκεφτείτε πόσα άτομα έχουν κινητικά προβλήματα… θα καταλάβετε ότι η «νοσηλεία στο σπίτι» είναι απαραίτητη! Βέβαια, εμείς δεν αναλαμβάνουμε επείγοντα περιστατικά ή ασθένειες που χρειάζονται ίαση… για αυτό υπάρχουν τα νοσοκομεία», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης στο flowmagazine.gr.

Η νοσηλεία στο σπίτι, ωστόσο, δεν αποτελεί μια καινούρια υπηρεσία, αφού στην Ευρώπη και την Αμερική θεωρείται ο θεσμός δίπλα στα νοσοκομεία. Ουσιαστικά, φροντίζουν τον ασθενή μέσα σε ένα ζεστό περιβάλλον, πιο καθαρό, χωρίς τον κίνδυνο να γίνει ο ασθενής ευάλωτος στα μικρόβια των νοσοκομείων. Όπως μας εξηγεί ο παθολόγος της «Νοσηλείας»: «Οι τοκετοί στην Ολλανδία έφτασαν στο σημείο κατά 80-90% να γίνονται στο σπίτι, χωρίς να υπάρχει κανένας φόβος, καμία αμφιβολία. Σκέπτονται οτι πρόκειται για μια φυσιολογική πράξη που δεν απαιτεί την είσοδο σε μαιευτήριο».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία ελαττώνει τα έξοδα του κράτους, αφού μέχρι σήμερα η οργάνωση έχει ξοδέψει  περίπου 450.000 ευρώ... όταν η αντίστοιχη παροχή (στο νοσοκομείο) θα στοίχιζε στο κράτος πολλαπλάσια: «Όταν ένα κρεβάτι νοσοκομείου κοστίζει 650 ευρώ στο κράτος, καταλαβαίνετε οτι η νοσηλεία στο σπίτι για τα συγκεκριμένα άτομα πλεονεκτεί κατά πολύ!», συνεχίζει στο flowmagazine.gr.

Ευαισθητοποιούνται και σε κοινωνικά θέματα...

Οι εθελοντές γιατροί της «Νοσηλείας» δεν μένουν μόνο στο ιατρικό κομμάτι του εθελοντισμού! Λόγω κρίσης, ο σύλλογος ανέπτυξε τρείς υπηρεσίες για να προσφέρει ελπίδα σε άπορα παιδιά, φτωχές οικογένειες και αποκλεισμένους ανθρώπους. Πολλοί κάνουν παρέα σε ασθενείς που δεν έχουν κανένα δικό τους άνθρωπο, διαβάζουν μαζί βιβλία και ανεβάζουν τη ψυχολογία τους! Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της οργάνωσης στο flowmagazine.gr: «Στο εξωτερικό, ένα ανάπηρο παιδί δεν παραμελείται από το κράτος. Υπάρχουν μέχρι και εθελοντές που φυλάνε για μερικές ώρες τα παιδιά με χρόνια προβλήματα... ώστε να εργαστούν οι γονείς τους. Εδώ η ολοκληρωτική έννοια της περίθαλψης έχει χαθεί!».

Παράλληλα, εδώ και αρκετό καιρό στηρίζουν το 1ο Δημοτικό σχολείο Κερατσινίου, προσφέροντας τρόφιμα σε 15 οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ωστόσο, επειδή η δωρεάν περίθαλψη για άπορους θεωρείται αναγκαία, ειδικά σήμερα, οι εθελοντές της οργάνωσης προχώρησαν σε ένα Κοινωνικό Ιατρείο (Ιακωβάτων 50). Ο χώρος ολοκληρώθηκε στα μέσα Νοέμβρη και σύντομα θα φροντίζει κάθε άτομο που το έχει ιατρική ανάγκη... «Κάποιες οικογένειες μας φέρονται ιδιαίτερα γλυκά και δοτικά, πολλοί αδιαφορούν επειδή νομίζουν οτι έχουμε σταλθεί από το νοσοκομείο. Όμως, εμείς δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, είμαστε αυτόνομοι εθελοντές!», συνεχίζει.

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι... για να στηριχτούν οικονομικά!

Πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό παζάρι που θα χαρίσει μια οικονομική «ανάσα» στη ΜΚΟ «Νοσηλεία», για να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους ασθενείς... που έχουν ξεχαστεί από την πολιτεία! Το παζάρι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη στο μετρό του Συντάγματος από τις 9.00 μέχρι τις 21.00 το βράδυ και συνολικά θα απαρτίζεται από 150 εθελοντές. Εκεί θα βρείτε από μαρμελάδες και κουλουράκια από την Αστυπάλαια μέχρι και βιβλία, ρούχα, είδη Χριστουγέννων και διακοσμητικά σπιτιού σε χαμηλές τιμές!

*Χαρακτηριστική του εθελοντικού χαρακτήρα της οργάνωσης αποτέλεσε η συμμετοχή της στον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών στις 11 Νοεμβρίου... με 15 αθλητές-εθελοντές να τρέχουν για φιλανθρωπικό σκοπό!

Info: Οι υποψήφιοι εθελοντές μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα που βρίσκεται στο επίσημο site και η οργάνωση θα επικοινωνήσει μαζί τους. Η γραμμή επικοινωνίας με τους γιατρούς-εθελοντές είναι το τηλ 210 2112395, καθημερινά 8:00 – 16:00.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...