Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

''Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μουσεία της'' με δωρεάν παρακολούθηση


Κύκλος μαθημάτων του ανοιχτού πανεπιστήμιου στο μουσείο βυζαντινού πολιτισμού

Σε αίθουσα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα διεξαχθεί για πρώτη φορά ο κύκλος μαθημάτων «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μουσεία της» του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου του Δήμου Θεσσαλονίκης καθιερώνοντας έτσι τη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.

Τα μαθήματα αρχίζουν αύριο Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 και θα γίνονται –για όλη την ακαδημαϊκή χρονιά κάθε Σάββατο 12:00-14:00, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Λεωφόρο Στρατού 2. Στους δύο κύκλους των μαθημάτων θα παρουσιαστούν σχεδόν όλα τα μουσεία της πόλης.

Υπεύθυνη του κύκλου είναι η Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Διδάσκουσα Πολιτισμικής Ιστορίας και Τέχνης Ν.Α. Ευρώπης, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Μετά το τέλος του κύκλου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης, με την προϋπόθεση ότι οι ακροατές έχουν παρακολουθήσει τα 8/10 των διαλέξεων με έγκαιρη προσέλευση και αναχώρηση.

Οι εγγραφές έχουν λήξει. Στο πρώτο μάθημα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 17/11/2012, μετά την παρουσίαση του Μουσείου από τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου και τις κυρίες Δ. Λαζίδου (συντηρήτρια εικόνων, υπεύθυνη των εργαστηρίων συντήρησης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού) και Ε. Φουρλίγκα (αρχαιολόγο-μουσειολόγο, υπεύθυνη του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού) θα γίνει ξενάγηση στα 7 εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου σε ομάδες των 20 ατόμων. Για την ξενάγηση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας: θα συμμετάσχουν οι 100 πρώτοι. Οι υπόλοιποι θα περιηγηθούν με ελεύθερη είσοδο στις μόνιμες και στις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου. Η ξενάγηση θα επαναληφθεί στο εαρινό εξάμηνο του κύκλου των Μουσείων.

Τις εργασίες του Ανοιχτού Πανεπιστημίου συντονίζει Ομάδα Έργου του Δήμου Θεσσαλονίκης που τελεί υπό τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και δια Βίου Μάθησης Αντώνη Καρούμπη.

Την Ομάδα απαρτίζουν οι: Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ. (πρόεδρος, Σύμβουλος 1ης Δημοτικής Κοινότητας), Στέλιος Ανδρέου, καθηγητής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., Βενετία Αποστολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ., Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ., Γιώργος Ζωγραφίδης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ., Αγγελική Καλία, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Περιβάλλοντος, Σάσα Λαδά, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ., Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ., Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, διδάσκουσα στο ΠΑ.ΜΑΚ., και Φωτεινή Τσιμπιρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ΠΑ.ΜΑΚ.
Οργάνωση-Διοικητική υποστήριξη:

Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δήμου Θεσσαλονίκης
(Ταχ. Δ/νση: Κων. Καραμανλή 38β, τηλέφωνα: 2310 841962, 2310840295      ).
Προϊσταμένη Τμήματος: Εριφύλη Κανξίδου
Πληροφορίες: Παναγιώτης Κάσπαρης, Πολυτίμη Κοκόζογλου

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...