Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Παρατείνεται για ένα χρόνο το πρόγραμμα για τα ΚΗΦΗ



Την παράταση των προγραμμάτων για τα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και τα «Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας» μέχρι τις 31-12-2013, αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό αλλά και εξυπηρετώντας τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Η χρηματοδότηση της συνέχισης λειτουργίας του προγράμματος θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Οι 68 δομές ΚΗΦΗ εξυπηρετούν σήμερα 1.521 ηλικιωμένους με μεγάλη επιτυχία, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 276. Τα 43 Κέντρα Διημέρευσης εξυπηρετούν 1.176 άτομα με αναπηρίες και απασχολούν 460 εργαζόμενους. Στον νομό Ρεθύμνου υπάρχουν τρία κέντρα σε Ρέθυμνο, Ανώγεια και Πέραμα.

«Στην καρδιά της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η κυβέρνηση πρωτοστατεί στον πόλεμο κατά της φτώχειας στηρίζοντας με ότι δυνάμεις διαθέτει τις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται σκληρά. Το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας βγαίνουν μπροστά σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Σήμερα αποφασίσαμε την περαιτέρω χρηματοδότηση για το 2013 των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους που θα είναι και έτος αξιολόγησής τους. Μέσα από αυτές τις δομές στηρίζουμε ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα με αναπηρία που έχουν πραγματικά ανάγκη το κοινωνικό κράτος» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε:

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας τη συνέχιση και για το 2013 των προγραμμάτων «ΚΗΦΗ» και «Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας». Στους καιρούς που ζούμε έχει κι αυτό τη σημασία του. Θέλω να τονίσω ότι η χρηματοδότηση των δυο αυτών προγραμμάτων εξασφαλίστηκε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), ενώ το 2013 θα είναι έτος αξιολόγησης αυτών των δομών από φορείς του υπουργείου Εργασίας».
Σημειώνεται ότι σκοπός των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η παραμονή τους στο φυσικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς και η διατήρηση μιας φυσιολογικής κοινωνικής και εργασιακής ζωής των μελών του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος που ασχολούνται με την φροντίδα των ατόμων αυτών. Παράλληλα προσθέτει τη δυνατότητα στα συγγενικά πρόσωπα, που μέχρι τώρα τους φρόντιζαν να αποδεσμευτούν για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημερήσιας φροντίδας Ηλικιωμένων παρέχονται δωρεάν. Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) είναι η μονάδα ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει. Τα ΚΗΦΗ αριθμούν 68 δομές σε όλη την Ελλάδα και απασχολούν περί τους 280 εργαζόμενους, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο συντροφεύοντας και φροντίζοντας να περάσουν ευχάριστα τις ώρες τους οι ηλικιωμένοι.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...