Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Έξοδα που μπορούμε να περιορίσουμε


Αχρείαστα έξοδα που μπορούμε να περιορίσουμε

Κανόνας είναι πια όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ να συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων που θέλουμε να αγοράσουμε. Ή αν μας αρέσει κάποιο ρούχο, παπούτσι ή ακόμα και ηλεκτρονική συσκευή κάνουμε εξαντλητική έρευνα αγοράς πριν καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα τιμή. Υπάρχουν, όμως, μερικά πράγματα που μας διαφεύγουν.

Έξοδα που κάνουμε μεν με τη θέλησή μας, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι είτε δεν τα χρειαζόμαστε, είτε έχουν ελάχιστη διαφορά με κάποια που μπορούμε να βρούμε σε πολύ μικρότερη τιμή, είτε με διαφορετική διαχείριση μπορούμε να κάνουμε περισσότερη οικονομία. Ποια είναι αυτά;

Απεριόριστος χρόνος ομιλίας στο κινητό

Αν δεν είστε επαγγελματίες που πρέπει να μιλάτε όλη την ημέρα στο τηλέφωνο, καλό θα είναι να ξανασκεφτείτε το συμβόλαιο που έχετε. Η έννοια του «απεριόριστου» είναι όντως δελεαστική, διότι μιλάς χωρίς να σκέφτεσαι τις μονάδες, όμως αν κάποιος κάνει σωστό προγραμματισμό και παρατηρήσει τον χρόνο ομιλίας του επί δύο-τρεις συνεχόμενους μήνες μπορεί εύκολα να καταλήξει στο πόσον χρόνο χρειάζεται και να αγοράζει ακριβώς αυτόν. Στην ουσία η λέξη «απεριόριστο» είναι ένα προσοδοφόρο τρυκ των κάθε λογής εταιρειών, που προσφέρουν μεν μια μορφή ελευθερίας, την οποία το 90% όσων την απολαμβάνει δεν τη χρειάζεται…

Διευρυμένη εγγύηση

Αχρείαστα έξοδα που μπορούμε να περιορίσουμε

Προσφέρεται από καταστήματα σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κι έχει αρκετή πέραση τελευταία, καθώς πολύ λίγοι μπορούν να πουν πια «αν χαλάσει δεν πειράζει, θα πάρω άλλη».
Συνήθως η κατασκευάστρια εταιρεία δίνει μια εγγύηση από μόνη της, ο πελάτης αγοράζει τη διευρυμένη εγγύηση συνήθως για το διπλάσιο χρονικό διάστημα. Πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι μόνο το 8% αυτών των διευρυμένων εγγυήσεων ενεργοποιήθηκε προς όφελος του πελάτη. Δηλαδή είτε η μηχανή χάλασε μέσα στο διάστημα της «κανονικής» εγγύησης, είτε παρέμεινε σε καλή λειτουργία και μετά το τέλος της διευρυμένης εγγύησης.

Μίνι συσκευασίες

Ακόμα ένα κόλπο των εταιρειών για τους μη εγκρατείς. Οι μικρές συσκευασίες, συνήθως σε σνακ και γλυκά, υποτίθεται ότι χρησιμεύουν για να περιορίζουν την κατανάλωση των γλυκών σε όσους θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους, αλλά παρασύρονται εύκολα.
Ετσι έχουμε φτάσει στο σημείο π.χ. οι μικρές συσκευασίες σοκολάτας να προφέρονται στο 60%-70% των τιμών των κανονικών. Με μία μεγάλη σοκολάτα, δηλαδή, μπορούμε να αντικαταστήσουμε 2 ή και 3 μικρές. Κι αν θέλουμε οπωσδήποτε να μην παρασυρθούμε, μπορούμε να την κόψουμε στα δύο από το σπίτι και να μην την κουβαλάμε μαζί μας στο γραφείο. Κι άλλωστε, αν όντως παρασυρόμαστε εύκολα, γιατί να μην παρασυρθούμε και να μην φάμε… δύο μικρές σοκολάτες;

Premium βενζίνη

Αχρείαστα έξοδα που μπορούμε να περιορίσουμε

Πολύ υψηλότερη η τιμή της από την κανονική, αλλά αν κινείστε στην πόλη μ΄ ένα κανονικό αυτοκίνητο διαφορά δεν θα δείτε όσα χιλιόμετρα κι αν κάνετε.
Αν οδηγείτε Φεράρι και ταξιδεύετε πολύ σε εθνικές οδούς, άρα έχετε τη δυνατότητα να αναπτύξετε ταχύτητα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η premium βενζίνη έχει κάποια διαφορά. Οι περισσότεροι, όμως, που επιλέγουν τέτοια βενζίνη δεν τη χρειάζονται καν.

Αντηλιακά με δείκτη προστασίας 100

Υποτίθεται ότι προσφέρουν σούπερ προστασία, γι’ αυτό έχουν και αρκετά μεγαλύτερη τιμή από τα «κανονικά» αντηλιακά με δείκτη προστασίας 30.
Η διαφορά στον αριθμό της προστασίας μα ωθεί να σκεφτούμε ότι με το αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100 προστατευόμαστε τρεις φορές καλύτερα (το λιγότερο…) από το «φθηνό». Κι όμως οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 30 καλύπτουν το δέρμα κατά 97% και αυτά με δείκτη προστασίας 100 κατά 98%. Αξίζει για ένα τοις εκατό παραπάνω τόση διαφορά στην τιμή;

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...