Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Χειροτέχνικα 2013: «Η αυτοδιαχείριση είναι η απάντηση στην κοινωνική κρίση»


Όταν η έμπνευση συνάντησε τη δημιουργικότητα, «γεννήθηκε» η ιστοσελίδα της χειροτεχνίας www.ftiaxto.gr . Πολύ σύντομα, η πορεία της επέβαλε τη διοργάνωση μίας έκθεσης με τιμώμενο «πρόσωπο» τη χειροτεχνία και έτσι πέρυσι διοργανώθηκε η πρώτη έκθεση «Χειροτέχνικα».
Φέτος για δεύτερη χρονιά, οι «εγκέφαλοι» του επιτυχημένου εγχειρήματος, Βάλια Μπινίκου και Ελίνα Αντωνοπούλου, συνεχίζουν με τη «Xειροτέχνικα 2013» και μιλούν στο click@Life για την επιστροφή στη χώρα της...αυτοδημιουργίας


Οι χειροποίητες δημιουργίες «γιορτάζουν», για μία ακόμα φορά, στην έκθεση «Χειροτέχνικα 2013», που φιλοξενείται το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στο «The Hub» στο Γκάζι.

Με είσοδο ελεύθερη, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, 40 δωρεάν σεμινάρια και εργαστήρια και πάνω από 35 εκθέτες επαγγελματίες του DIY, καλωσορίζουν το κοινό στη μεγαλύτερη διήμερη γιορτή του χειροποίητου.

Οι διοργανώτριες της έκθεσης «Χειροτέχνικα 2013» και δημιουργοί της ιστοσελίδας www.ftiaxto.gr , Βάλια Μπινίκου και Ελίνα Αντωνοπούλου μιλούν στο click@Life για τη…γέννηση της ιδέας, την προοπτική και το μέλλον μίας «παλιάς» τέχνης που …εκμοντερνίζεται.

Πώς ξεκίνησε και συνεχίζεται και φέτος η ιδέα του DYI μέσω της έκθεσης «Χειροτέχνικα 2013»;

Η «Χειροτέχνικα», όπως και το ftiaxto.gr, ξεκίνησαν σαν ιδέες με σκοπό να καλύψουν ένα κενό που υπήρχε στην χώρα μας. Ενώ είναι κάτι που συνηθίζεται στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέχρι τώρα μια έκθεση, που να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε προμηθευτές ειδών χειροτεχνίας. Μια γιορτή που να μπορούν όσοι αγαπούν το χειροποίητο και δημιουργούν με τα χέρια τους να βρουν συγκεντρωμένους τους περισσότερους εμπόρους, εκδοτικούς οίκους και εργαστήρια σεμιναρίων. Οπότε είπαμε ότι, θα το κάνουμε εμείς! Η πρώτη διοργάνωση της «Χειροτέχνικα» είχε μεγάλη ανταπόκριση και πήγε καλά, οπότε φέτος αποφασίσαμε ότι, θα προσπαθήσουμε να είναι ακόμη μεγαλύτερη και καλύτερη. Και νομίζω ότι το καταφέραμε.


Τι προτείνει δηλαδή, η «Χειροτέχνικα» για το 2013;

Εάν εννοείτε σε σχέση με τα σημεία των καιρών, τότε θα απαντήσω αισιοδοξία, δημιουργία και επιστροφή στην αυτάρκεια των ανθρώπων.

Μιλάμε δηλαδή για πιο αυθεντικές και προσωπικές δημιουργίες. Θεωρείτε ότι η χειροτεχνία και το DIY είναι περισσότερο μόδα ή ανάγκη;

Είναι και τα δύο. Στην Ελλάδα ίσως είναι περισσότερο μόδα... Ανάγκη με διπλή έννοια: τόσο της οικονομικής ανάγκης, του να εξοικονομίσω χρήματα αξιοποιώντας πράγματα και υλικά που έχω στο σπίτι μου ή ανακυκλώνοντας παλιότερα ρούχα ή διακοσμητικά ή επισκευάζοντας αυτά που ήδη έχω, αλλά και της ανάγκης για δημιουργία και προσωπική έκφραση. Ανάγκη να παράγω κάτι με τα χέρια μου.

Πόσο εξελίξιμη τέχνη είναι η χειροτεχνία στο σύνολό της;

Πολύ! Η χειροτεχνία, όπως και οι υπόλοιπες μορφές τέχνης δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι άμεσα σχετιζόμενη με το άτομο. Μπορείς να εμπνέεσαι, να μαθαίνεις, να φτιάχνεις, να αλλάζεις όσο θέλεις.


Τι μπορεί να μάθει το κοινό στα σεμινάρια που προσφέρετε; Και πόσο «επαγγελματίας» μπορεί να γίνει ο καθένας;

Ο όρος σεμινάρια είναι μάλλον λανθασμένος. Στη διάρκεια της «Χειροτέχνικα 2013» δεν θα γίνουν μαθήματα, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να φτιάξουν επιτόπου και οι ίδιοι πράγματα. Πρόκειται περισσότερο για παρουσιάσεις και workshops, όπου οι θεατές θα δουν μεγάλη ποικιλία τεχνικών, παρουσιάσεις υλικών, θα ενημερωθούν σχετικά με το τι νέο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά του χειροποίητου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των παρουσιάσεων είναι διαθέσιμο για όλους στο www.xeirotexnika.gr .

Είναι η ανταπόκριση του κοινού αυτό που φανταζόσασταν; Έχει οπαδούς η χειροτεχνία;

H ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ. Η χειροτεχνία έχει πολλούς οπαδούς, που με χαρά μας βλέπουμε ότι αυξάνονται και σιγά σιγά γίνονται και πιο συγκεκριμένα οπαδοί του www.ftiaxto.gr .

Ποιο είναι το μέλλον και μέχρι που μπορεί να φτάσει η χειροτεχνία;

Νομίζω ότι στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη δει τίποτα σχετικά με το μέλλον της χειροτεχνίας. Οι εξελίξεις στα υλικά και τα εργαλεία είναι ραγδαίες στο εξωτερικό. Όλα αυτά θα έρθουν κι εδώ με τη γνωστή χρονοκαθυστέρηση. Ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον η χειροτεχνία στην Ελλάδα θα απενοχοποιηθεί τελείως, θα μπει και πάλι στα σχολεία και στα σπίτια μας και θα βοηθήσει όλους μας να γίνουμε λίγο καλύτεροι.

Τελικά τα πάντα είναι θέμα έμπνευσης;

Όλα είναι θέμα διάθεσης.

Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς σε επίπεδο διοργάνωσης αλλά και δημιουργίας;


Τα σχέδιά μας είναι πολλά... δυστυχώς ο χρόνος δεν μας επαρκεί για να τα πραγματοποιήσουμε όλα. Αυτό που σίγουρα θα προχωρήσουμε άμεσα είναι η εξέλιξη του ftiaxto.gr eshop, του ηλεκτρονικού μας καταστήματος και του Ftiaxto community, του πρώτου κοινωνικού μέσου δικτύωσης για χειροτέχνες.

Είναι η αυτοδιαχείριση απάντηση στην κρίση;

Η αυτοδιαχείριση είναι απάντηση όχι μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στην κοινωνική κρίση, που ζούμε δυστυχώς σήμερα.

Πληροφορίες: «The Hub», www.thehubevents.gr , Αλκμήνης 5 - Γκάζι, (Μετρό Κεραμεικός), www.xeirotexnika.gr , www.ftiaxto.gr , www.facebook.com/ftiaxto , διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Ιανουαρίου από τις 10.00 έως τις 22.00, είσοδος ελεύθερη.

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ για το Click@Life

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...