Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Δωρεάν διαδικτυακά ακαδημαϊκά μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών


Sxoleio

Ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα μέσω Διαδικτύου προσφέρει στους πολίτες το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ηλεκτρονικών «διαλέξεων» από την διαδικτυακή πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι καθηγητές του ανοίγουν τώρα «στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα τον πλούτο της γνώσης που διδάσκεται στους κόλπους του Ιδρύματος, προσφέροντας ελεύθερα σημαντικό μέρος των διδασκόμενων μαθημάτων στα προγράμματά του».

Αποδέκτες των μαθημάτων αυτών θα είναι οι φοιτητές του Ιδρύματος, αλλά και όποιος πολίτης ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο τους.
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι των Διαδικτυακών διαλέξεων όμως, δεν πρόκειται για ένα νέου τύπου πρόγραμμα σπουδών ή πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα χορηγεί πιστοποιητικά ή εξατομικευμένη υποστήριξη και διαδραστικότητα με τους διδάσκοντες.

Ωστόσο, τα ψηφιακά μαθήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι αντίστοιχα των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών και το εκπαιδευτικό περιεχόμενό τους θα παρουσιάζεται οργανωμένο βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών ώστε να συνιστούν αυτοδύναμα μαθήματα και να επιτρέπουν την αυτοτελή μελέτη τους. Τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα θα φιλοξενούνται στην υπηρεσία η-Τάξη, που βασίζεται στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Open eClass, και θα είναι προσβάσιμα ελεύθερα από παντού και από όλους μέσω του Διαδικτύου.

Η κουλτούρα της ανοικτής και ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση υπάρχει ήδη έντονα ανεπτυγμένη στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από πολύ νωρίς, δημιουργήθηκε μια πολυπληθής κοινότητα μελών ΔΕΠ η οποία χρησιμοποίησε τις δυνατότητες του Διαδικτύου προκειμένου να προσφέρει ελεύθερα σημαντικό όγκο του εκπαιδευτικού αλλά και ερευνητικού έργου της, αρχικά μέσω απλών ιστοσελίδων και στη συνέχεια, από το 2003, με οργανωμένο τρόπο μέσω της πλατφόρμας η-Τάξη - Open eClass » αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ανάπτυξη και η οργανωμένη διάθεση ψηφιακών μαθημάτων ελεύθερα και προς όλους πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών». Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη 800 ψηφιακών μαθημάτων με δημιουργούς τα μέλη ΔΕΠ και αρωγό, σε οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο, το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...