Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τρόφιμα και ρούχα σε άπορους από το Δίκτυο Αλληλεγγύης στην Ξάνθη



Την πρόθεση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο θα διαθέτει φρούτα, λαχανικά και ξηρά τροφή σε άπορους κατοίκους της Ξάνθης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξέφρασε η πρόεδρος του Δικτύου κ. Μαρή Μπεμπέκη μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα.

Όπως εξήγησε η ίδια, ήδη στην Ξάνθη έχει στηθεί ένα οργανωμένο δίκτυο αλληλεγγύης το οποίο συντονίζει δράσεις αρωγής σε πολίτες της περιοχής που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε συμπολίτες τους που το έχουν ανάγκη. «Υπάρχουν άνεργοι που βοηθούν άλλους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος που γνωρίζει να επισκευάσει το πλυντήριο ενός άλλου που έχει χαλάσει» εξηγεί η κα Μπεμπέκη για να συμπληρώσει πως «όλοι μας έχουμε κάποιον γνωστό, φίλο ή συγγενή που χρειάζεται βοήθεια. Εδώ και μερικούς μήνες έχουμε ένα κατάστημα στο οποίο λειτουργούμε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 3 με 5 το μεσημέρι, όπου συλλέγουμε ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Εχουν συγκεντρωθεί αρκετά τρόφιμα και κάθε Σάββατο σε συνεργασία με το σωματείο της λαϊκής αγοράς, το οποίο θα μας διαθέτει φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περισσεύουν, θα προσφέρουμε τρόφιμα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Το Δίκτυο μάλιστα διαθέτει καρτέλες στις οποίες τοποθετούνται οι συμπολίτες που ζητούν τη βοήθεια των μελών του Δικτύου, ενώ παράλληλα χορηγούνται αποδείξεις παραλαβής προϊόντων ώστε να είναι γνωστό το τι και κάθε πότε παίρνει ο καθένας. «Εμείς έχουμε ήδη 70 εγγεγραμμένα μέλη και δεχόμαστε μεγάλη βοήθεια από τους επιχειρηματίες της περιοχής μας στις δράσεις μας» επισημαίνει η κα Μπεμπέκη εξηγώντας πως «πάνω από 20 παιδάκια ανέργων συνεχίζουν να παρακολουθούν μαθήματα Αγγλικών σε φροντιστήρια της περιοχής χωρίς να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστωνίδας μας έχει δώσει μέχρι τώρα μισό τόνο ψάρια. Κρεοπώλες της περιοχής προσφέρουν κρέας, ενώ δύο φούρνοι δίνουν καθημερινά δωρεάν ψωμί σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη».

Μέχρι στιγμής συνολικά 164 οικογένειες της Ξάνθης δέχονται τη σημαντική αρωγή του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την κα Μπεμπέκη να ξεκαθαρίζει πως «αυτό είναι αλληλεγγύη. Δεν είμαστε ένας φιλανθρωπικός σύλλογος που είμαστε κάτι διαφορετικοί από αυτούς τους ανθρώπους και εμείς μπορεί να βρεθούμε αύριο σε αυτή τη θέση». Επιχειρηματίας της περιοχής έχει παραχωρήσει εγκαταστάσεις στο Δίκτυο που βρίσκονται επί της οδού Αγίου Ελευθερίου 76-78 στην Ξάνθη, ενώ κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη μέλη του Δικτύου βρίσκονται και ο καθένας μπορεί να απευθύνεται για να ζητήσει ή να προσφέρει βοήθεια.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...