Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Δωρεάν μετάβαση στο Σοχό για το εορταστικό τριήμερο


Τη δωρεάν μετάβαση όσων το επιθυμούν από τη Θεσσαλονίκη στο Σοχό το Σάββατο 25, την Κυριακή 26 και την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου εξασφάλισαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σοχού, σε συνεργασία με το δήμο Λαγκαδά.

Η περιοχή είναι γνωστή για την παράδοση και τα ήθη και έθιμα που καλλιεργούνται αιώνες και αφορούν την περίοδο της Αποκριάς. Πρόκειται για τους περίφημους «Κουδουνοφόρους Μέριου», οι τραγόμορφοι μερακλήδες με τα κουδούνια, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αρχαιότητα, προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Κυρίαρχο στοιχείο της διονυσιακής αυτής λατρείας ήταν ο άναρχος χορός, το κρασί και η έκσταση. Η λατρεία αυτή γεννήθηκε και κυριάρχησε στην περιοχή της αρχαίας Θράκης που εκτείνεται από το Δούναβη προς βορρά και μέχρι την Κωνσταντινούπολη ανατολικά.

Το βασικό στοιχείο της λατρείας, τραγόμορφη μεταμφίεση με κουδούνια, έφτασε ως τις μέρες μας σαν λαϊκό δρώμενο γιατί δέθηκε με την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων στο βόρειο μέρος της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων για τη δωρεάν μετακίνηση έχουν καθοριστεί ως ακολούθως:

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου: Αναχώρηση 3 μ.μ. από το άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατίας. Επιστροφή 9 μ.μ. από το Σοχό.
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου: Αναχώρηση 10 π.μ. από το άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατίας. Επιστροφή 7 μ.μ. από το Σοχό.
Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου: Αναχώρηση 10 π.μ. από το άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατίας. Επιστροφή 5 μ.μ. από το Σοχό.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...