Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Παραγωγός στα Χανιά χάρισε είκοσι τόνους φρούτα



Είκοσι τόνους μανταρίνια και γκρέιπ φρουτ αποφάσισε να χαρίσει σε πολίτες και Ιδρύματα των Χανίων παραγωγός της περιοχής καθώς, όπως υπογραμμίζει, η τιμή που του έδιναν οι μεσάζοντες ήταν «εξευτελιστική». Ηδη οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι βρέθηκαν στο περβόλι του κ. Νίκου Μπουρμπάκη, στο Αγροκήπιο Χανίων, ενώ ο ίδιος κάλεσε οποιονδήποτε πολίτη ή προνοιακό Ιδρυμα, αφού πρώτα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί του για, να πάει άμεσα εκεί για να κόψει φρούτα.

«Ο έμπορος μου έδωσε πολύ χαμηλή τιμή, δηλαδή για 20 τόνους φρούτα, 10 μανταρίνια και 10 γκρέιπ φρουτ, 1.000 ευρώ. Λογαριάστε πόσο βγαίνει», σημείωσε ο κ. Μπουρμπάκης, μιλώντας στα haniotikanea.gr και πρόσθεσε:

«Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο μ’ εμένα. Υπάρχουν περιβόλια που πουλήθηκαν μανταρίνια ή πορτοκάλια σε αυτές τις χαμηλές τιμές γιατί οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, τα δίνουν όσο - όσο για να πληρώσουν το νερό, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα κλαδευτικά τους κ.λπ. Θεώρησα, λοιπόν, ότι είναι εξευτελιστική αυτή η τιμή και δεν δέχθηκα να τα δώσω. Γι’ αυτό και, όπως το έκανα ξανά πριν από 2 χρόνια, αποφάσισα να καλέσω τον κόσμο ό,τι μανταρίνια έχουν μείνει πάνω στα δέντρα ας έρθει να τα κόψει και να τα πάρει και από εκεί και πέρα του χρόνου πάλι βλέπουμε».

Ο κ. Μπουρμπάκης σημείωσε ακόμα ότι με τέτοιες τιμές που προσφέρουν οι μεσάζοντες είναι αδύνατον οι παραγωγοί να καταφέρουν να βγάλουν τα έξοδά τους: «Αυτή τη στιγμή έχω 800 ευρώ Ο.Α.ΔΥ.Κ., για να κλαδέψω θέλω πάνω από 1.500 ευρώ, για να βάλω λίπασμα θέλω άλλα 2.000 ευρώ και βγάζω έξω την προσωπική μου εργασία. Δηλαδή χρειάζονται γύρω στα 3.000 - 4.000 ευρώ κάθε χρόνο για να μπορέσω να κάνω μανταρίνια και μετά μπαίνει ο έμπορος για να τα πάρει για ένα χιλιάρικο; Πώς εγώ και τόσοι άλλοι που καλλιεργούν εσπεριδοειδή θα πάρουμε μια δραχμή και θα βγάλουμε τα έξοδά μας, όταν σου λέει ο έμπορος 5, 7 λεπτά ή 10 λεπτά το κιλό;».

Παράλληλα, ο κ. Μπουρμπάκης υπογράμμισε ότι το κράτος έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτους τους παραγωγούς σημειώνοντας ότι χρειάζεται να θεσπιστούν μέτρα για να διασφαλιστεί ένα στοιχειώδες εισόδημα.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...