Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ο «Αστερίξ» πενηντάρισε και πάει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου


Την περιοδική έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στο 'Αθανασάκειο' Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου» θα παρουσιάσει η ΙΓ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, από το Σάββατο 28 Απριλίου.

Η έκθεση δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο και την εκδοτική Εταιρεία Μαμούθ που εξέδιδε το ομώνυμο περιοδικό. Ευκαιρία της δημιουργίας της έκθεσης ήταν η συμπλήρωση 50 ετών από την πρώτη έκδοση του περιοδικού κόμικ «ΑΣΤΕΡΙΞ».

Η έκθεση του Αστερίξ στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου περιλαμβάνει τα 34 κάδρα με τις πρώτες σελίδες του περιοδικού, μια μεγάλη παιχνιδοκατασκευή και μεμονωμένες μορφές που αναφέρονται με χιούμορ στην ένταξή τους μέσα στο νέο περιβάλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου.

Οι μορφές του κόμικ μπαίνουν και μέσα στη μόνιμη έκθεση σχολιάζοντας τα εκθέματα με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που βρίσκουμε στο περιοδικό. Μια μάλιστα μορφή βρήκε το ειδώλιο ενός αρχαίου Γαλάτη προγόνου του και προτείνει στους επισκέπτες να το προσέξουν ιδιαίτερα.

Ο ίδιος ο Αστερίξ παροτρύνει τους επισκέπτες να κατεβούν στην έκθεση των περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου ακολουθώντας τα χνάρια των πατημάτων του που αποτυπώθηκαν πάνω στα σκαλοπάτια.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου συμμετέχει στην έκθεση προσθέτοντας μια μεγάλη σκηνογραφία, που απεικονίζει τμήμα του ρωμαϊκού στρατοπέδου και ενός δάσους. Μέσα στη σκηνογραφία μπαίνουν μορφές γνωστών ηρώων, όπως του Κακοφωνίξ και του Πανοραμίξ, αλλά και των Ρωμαίων στρατιωτών, οι οποίοι έντρομοι έχουν καθηλωθεί μέσα στο ρωμαϊκό στρατόπεδο για να προφυλαχτούν από τους Γαλάτες.

Πρόκειται για μια έκθεση διαφορετική, που, παρόλο που το θέμα της θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει εκ πρώτης όψεως μόνον παιδικό, απευθύνεται και στους μεγάλους. Όσοι επισκεφθούν την έκθεση θα περάσουν ευχάριστες ώρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου και θα δουν μια διαφορετική μόνιμη έκθεση με ορισμένες μορφές από τα κόμικ να βρίσκονται δίπλα στα αρχαία εκθέματα.

Στους μικρούς φίλους προτείνεται να έρχονται με τους γονείς τους, οι οποίοι έχοντας τις φωτογραφικές μηχανές τους, θα τους φωτογραφήσουν ως Αστερίξ, Οβελίξ κ.λ.π..

Το ενδιαφέρον των παιδιών θα διατηρηθεί αμείωτο παίζοντας ένα διπλό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, που δεν θα περιορίζεται μόνο στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων, αλλά θα επεκτείνεται σε όλη την έκθεση του μουσείου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου. Πριν τα εγκαίνια θα γίνει περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...