Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Μοίρασμα κόκκινων αυγών τη Μ. Πέμπτη στη Ρόδο


Παράδοση με βαθιές ρίζες ανά τους αιώνες αποτελεί το βάψιμο των κόκκινων αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία θέλει τα αυγά αυτά να είναι ξεχωριστά, περικλείοντας τη ζωή, αλλά και τη ζωική δύναμη.

Τα κόκκινα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης περικλείουν μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Οι παραδόσεις που έχει ο λαός μας για να εξηγήσει αυτό το έθιμο είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες. Αλλού λένε ότι ξεκίνησε από μια γυναίκα που δεν πίστεψε στην Ανάσταση του Χριστού. "Αν τα άσπρα αυγά που κρατάω- είπε- γίνουν κόκκινα, τότε θα πιστέψω". Και, όπως λέει η λαϊκή παράδοση, ως εκ θαύματος, αμέσως έγιναν! Αλλού λένε ότι βάφτηκαν από το κόκκινο αίμα του Εσταυρωμένου, ενώ μια άλλη παράδοση θεωρεί πως εκφράζουν τη χαρά για την Ανάσταση του Χριστού και ότι το χρώμα τους λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε κακό. Τα κόκκινα αυγά, τα τσουγκρίζουμε, ευχόμενοι ο ένας στον άλλον. Μια πράξη που συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου και των δεσμών του θανάτου με την Ανάσταση του Κυρίου. Έπειτα τα τρώμε, ώστε να αποκτήσουμε την κρυμμένη δύναμή τους. Σε όλα τα έθιμα των κόκκινων αυγών- διαφαίνεται η κρυμμένη δύναμη και ο αποτρεπτικός χαρακτήρας τους.

Πιστεύοντας στην παράδοση και στην έννοια του τσουγκρίσματος των κόκκινων αυγών, η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα μοιράσει 1.500 κόκκινα αυγά στους οδηγούς και πεζούς συμπολίτες μας τη Μεγάλη Πέμπτη στην πλατεία Κύπρου στις 11:00, μεταφέροντας ευχές για ασφαλή οδήγηση.

Μαζί με τους εθελοντές της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ θα είναι ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, η Τροχαία Ρόδου και μαθητές από το 1 ΕΠΑΣ ΡΟΔΟΥ για να μοιράσουν τα κόκκινα αυγά, με μια ευχή να τσουγκρίσουμε και φέτος τα κόκκινα αυγά μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...