Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η Καρδίτσα «δείχνει» τον δρόμο για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων


Η αποκομιδή και η ανακύκλωση των απορριμμάτων ακόμα και η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους όπως γίνεται σε αρκετές χώρες, έχει απασχολήσει κατά καιρούς αρκετούς φορείς και στην δική μας χώρα.
Και παρ’ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει εντοπισθεί στην Αθήνα στην οποία έχουν γίνει πολλές συζητήσεις από πολλούς αρμόδιους, τον δρόμο προς την λύση φαίνεται ότι τον δείχνει η επαρχία.

Συγκεκριμένα, στην Καρδίτσα βρίσκεται ο διακεκριμένος παγκοσμίως ερευνητής - μηχανικός Ρόλαντ Πλόχερ γι’ αυτό το σκοπό. Η πρωτοποριακή μέθοδός του εφαρμόζεται στην αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση Ξηραύλακας στο δήμο Καρδίτσας.

Ο ερευνητής έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή εφαρμογή- μέθοδο «βιοκατάλυσης» που χρησιμοποιείται και για την ταχύτερη και την ασφαλέστερη αποδόμηση του όγκου των απορριμμάτων κατά την περιβαλλοντική αποκατάσταση χώρων διάθεσής τους. Με απλά ελληνικά, βιοκατάλυση είναι η χρήση βιολογικών συστημάτων ως καταλυτών για την μετατροπή ενός απλού υλικού σε ένα καθορισμένο προϊόν.

Ο κ. Πλόχερ μαζί με ομάδα γερμανών συνεργατών του συνοδευόμενος από συνεργάτη του στην Ελλάδα πολιτικό μηχανικό θα συνεχίσει την περιοδεία του προς αυτό τον σκοπό και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στις προθέσεις του είναι να ξεπερασθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων, τομέας στον οποίο ειδικεύεται ο γερμανός επιστήμονας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες μετρήσεις μετά την εφαρμογή της βιοκατάλυσης στην Καρδίτσα, όσον αφορά τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια σύσκεψης.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...