Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Παζάρι Θεσσαλονίκης: λατέρνα, γραμμόφωνα και τζουκ μποξ


Τον ήχο της μουσικής από τον περασμένο αιώνα έως τις μέρες μας θα ... αφουγκραστούν οι επισκέπτες ενός μοναδικού παζαριού που διοργανώνεται την Πέμπτη 21 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Μπροστά από το Μουσείο Ραδιοφωνίας, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. και θα παραμείνει ανοιχτό όλη την ημέρα, η μουσική θα βγει από τα ... μπαούλα των παλαιοπωλών της Θεσσαλονίκης και θα προσφέρει το δικό της, βραχνό, πολυκαιρισμένο ήχο, στους επισκέπτες.

Δίσκοι βινυλίου, παλιά ραδιόφωνα, γραμμόφωνα, μουσικά όργανα, αφίσες και περιοδικά μουσικής, βιβλία, ακόμη κι ένα τζουκ μποξ, θα διατίθενται προς πώληση από το πρωί έως αργά το βράδυ.

Εξάλλου, με τρεις δράσεις συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Συγκεκριμένα, στον αύλειο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «παρκάρει» μαζί με τη Μ.Κ.Ο. ΠΡΑΞΙΣ, το Κινητό Σχολείο τους (Mobile School), προσκαλώντας όλα τα παιδιά σε μουσικο-κινητικά και διαδραστικά παιχνίδια. Επίσης, στη μουσική σκηνή του Λευκού Πύργου, με συνεργασία με τους RestArt band, θα παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «DAPHNE, C YOU! Communities Preventing Youth Violence» (Οι Κοινότητες προλαμβάνουν τη Νεανική Βία), ευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της βίας στους νέους μεταξύ 15 και 25 ετών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού το φθινόπωρο για την πρόληψη της νεανικής βίας και διοργάνωση εκδήλωσης για νέους όπου θα γίνει παρουσίαση των έργων και ανάδειξη του νικητή.

Τέλος, στην πλατεία Άθωνος, από τις 18:00 έως τις 19:30, το μουσικό συγκρότημα «ΕΛΠΙΔΑ» του Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο, θα παίξει παραδοσιακή αφγανική μουσική. Σημειώνεται ότι αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σειρά συναυλιών σε διαφορετικά σημεία της πόλης, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής», υπό τον γενικότερο τίτλο «Οι Ήχοι και οι Μουσικές της Πόλης».

Εκατόν δέκα καλλιτέχνες, με μουσικές προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα - από Rock, Pop, Jazz, World, Electro, Hip Hop, Reggae και Funk μέχρι ρεμπέτικη, κλασική και χορωδιακή μουσική - θα γιορτάσουν με τους Θεσσαλονικείς, στην Πλατεία Αριστοτέλους, στο Λευκό Πύργο, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Πλατεία Χρηματιστηρίου, στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ., στην Πλατεία Άθωνος, στο Αίθριο του Νέου Δημαρχείου και σε πολλά ακόμη σημεία.

Την ίδια ημέρα, περισσότεροι από 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί θα κατακλύσουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και αίθουσες σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, φέτος, συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή 35 πόλεις, με κεντρικό σύνθημα «Η Μουσική, το Ελιξίριο της Ζωής».

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...