Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Παγκόσμια διάκριση για εφαρμογή τμήματος του ΑΠΘ


Παγκόσμια πρωτιά για διαδικτυακή εφαρμογή: Το πρόγραμμα Mertacor που σχεδίασε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου κέρδισε το διαγωνισμό «Πρακτόρων για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (Trading Agent Competition -TAC)» ανάμεσα σε 17 πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο.

Διάκριση: Πρόσφατα η ομάδα του ΤΗΜΜΥ κέρδισε το 3ο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό για τη σχεδίαση αυτόνομου προγράμματος Pac-Man.

Το όνομα Mertacor βγαίνει από το λατινικό mercator που σημαίνει έμπορος. Το δημιούργημα της ομάδας του ΑΠΘ είναι ένας «πράκτορας λογισμικού» (software agent) που μπορεί να εκτελεί αυτόνομα ηλεκτρονικές συναλλαγές στο διαδίκτυο και να συμμετέχει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες για διαφημιστικές καταχωρίσεις.

Ο διαγωνισμός αφορούσε την βέλτιστη διαχείριση διαδικτυακής διαφημιστικής καμπάνιας εικονικής εταιρείας, μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων σε μηχανές αναζήτησης. Το Mertacor μπορούσε να εξασφαλίσει την καλύτερη προβολή της εταιρείας στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης μετά από έρευνα από τον χρήστη.

Ο τελικός ολοκληρώθηκε στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια στις 5 Ιουνίου 2012 στο πλαίσιο του συνεδρίου Autonomous Agents and Multi-Agent Systems (AAMAS) 2012.

Το Mertacor που δημιουργήθηκε στην αρχική του μορφή το 2005. Είχε λάβει:
- την 1η θέση το 2005 στον διαγωνισμό πρακτόρων λογισμικού Tac Travel,
- την 1η θέση ξανά στον διαγωνισμό TAC Market Design το 2010 στο Χάρβαρντ ανάμεσα σε 30 πανεπιστήμια και
- την 3η θέση στους διαγωνισμούς TAC Supply Chain Management το 2005, Tac Ad Auctions το 2010 και Tac Market Design το 2011.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή και πρόεδρου του ΤΗΜΜΥ Περικλή Μήτκα, μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ πωλητή και αγοραστή με εμπορική εφαρμογή οπουδήποτε υπάρχουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως π.χ. στο εμπόριο, σε δημοπρασίες, σε χρηματιστήρια, σε ηλεκτρονικές προμήθειες και σε δραστηριότητες όπου συμμετέχουν πολλοί και τα δεδομένα είναι πολλά.

Φέτος το πρόγραμμα ανανεωμένο μπορούσε να διαπιστώσει και τις λέξεις - κλειδιά που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να κάνουν αναζητήσεις.

Ο κ. Μήτκας μετά την επιτυχία δήλωσε: «Η διάκριση είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς και έρευνας που γίνεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ., σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των φοιτητών μας. Το γεγονός ότι αυτή η διεθνής αναγνώριση έρχεται να προστεθεί σε σειρά προηγούμενων επιτυχιών αποδεικνύει ότι υπάρχει βάθος και συνέχεια στο έργο που επιτελείται στο Τμήμα».

Η Ομάδα Mertacor

Περικλής Μήτκας, Καθηγητής, Πρόεδρος ΤΗΜΜΥ, επικεφαλής της ομάδας Mertacor
http://issel.ee.auth.gr/doku.php/gr/people/mitkas

Ανδρέας Συμεωνίδης, Λέκτορας του ΤΗΜΜΥ
http://issel.ee.auth.gr/doku.php/people/symeonidis

Λάμπρος Σταυρογιάννης, απόφοιτος ΤΗΜΜΥ και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον  http://www.ecs.soton.ac.uk/people/ls8g09

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...