Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης


Picture 0 for Πικ Νικ υπό την πανσέληνο στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά

Με οδηγό αλλά και την εμπειρία του επιτυχημένου μοντέλου «Sala Monjuic» της Βαρκελώνης, το ΠΙΚ ΝΙΚ urban festival στα πλαίσια της δράσης «Μουσικές στα μνημεία της Θεσσαλονίκης» του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία της ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μοναδικό γεγονός στο χώρο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, τοποθετώντας την έτσι στο χάρτη με τα μνημεία που φιλοξενούν ξεχωριστά πολιτιστικά γεγονότα.

 Ο σχεδιασμός του φεστιβάλ προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού ΠΙΚ ΝΙΚ, το οποίο θα συμπληρώνεται αρχικά από ζωντανές συναυλίες ανερχόμενων μουσικών σχημάτων της πόλης και έπειτα από προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο ειδικά διαμορφωμένο θερινό σινεμά.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει τρεις ημέρες, συγκεκριμένα τις 30, 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πέμπτη 30/8 

Το ΠΙΚ ΝΙΚ urban festival ξεκινάει δυναμικά με το surf underground trio Meanwhile in Mexico. Το συγκρότημα φυλακίζοντας κάτι από τη δροσιά των παραλιών, παρουσιάζουν δικά τους κομμάτια από το δίσκο που ετοιμάζουν καθώς και διασκευές τραγουδιών προηγούμενων δεκαετιών. Τη σειρά στο πάλκο παίρνει ένα σχήμα έκπληξη της πόλης, μια κολεκτίβα μουσικών που ενώνουν τις μελωδίες τους σε ένα jazz –funk session. Ακολουθώντας τη ροή του προγράμματος  υποδεχόμαστε την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ζώη «Casus Beli», ένα καυστικό σχόλιο και μια εμπνευσμένη απεικόνιση της πραγματικότητας. Το κλίμα όμως αλλάζει δραστικά και αισιόδοξα με τη γνωστή ταινία του διακεκριμένου τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, «Soul Kitchen». Μια ιστορία κωμικοτραγική γυρισμένη στη Γερμανία, με συστατικά της το έξυπνο χιούμορ και την αγάπη για το φαγητό.Παρασκευή 31/8

Την δεύτερη μέρα το σάουντρακ του μεγάλου ΠΙΚ ΝΙΚ ανοίγει με τις  φρέσκιες μελωδίες των Kid Galax, βγαλμένες  από το νεορομαντισμό των ‘80s και το ερμηνευτικό ντελίριο του Morrissey, ο οποίος με το δίσκο του Lullabites (Break even records) έκανε αισθητή την παρουσία του στην εγχώρια μουσική σκηνή. Στη συνέχεια κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο παίρνουν σειρά  οι Still Gramophone. Αγκαλιάζοντας τις περίεργες ιδέες του Ηλία Σταμπουλή και αποκωδικοποιώντας τες σε ένα ακόμα πιο σύνθετο  Experimental, Jazz pop αμάλγαμα, θα παρουσιάσουν στο κοινό κομμάτια από τον δίσκο τους (από την Cliché Records). Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ηλιόπουλου, απόφοιτου του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ) με τίτλο «Ένα απλό σχέδιο». Μια ταινία φρέσκια με θέμα της την οικονομική κρίση που παρουσιάζει την ιστορία δυο νέων, οι οποίοι δίχως να έχουν τίποτα να χάσουν αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα απλό σχέδιο. Τέλος, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσει κανείς μια νύχτα με πανσέληνο, από το να παρακολουθήσει την προβολή της κλασικής πια ταινίας «Manhattan» του Γούντι Άλεν. Μια ασπρόμαυρη και ατμοσφαιρική εκδοχή της μεγαλούπολης που γίνεται καμβάς της ζωή των κατοίκων της.

Σάββατο 1/ 9

Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ υποδέχεται το πρώτο φθινοπωρινό ΠΙΚ ΝΙΚ, υπό τους ήχους των Broken tempo με smooth φωνητικά, ψυχεδελικές κιθάρες, funk μπάσα, ambient synth lines, βιολιά, trip hop αλλά και ροκ ρυθμούς. Έχοντας ανοίξει στο παρελθόν τις συναυλίες των Hooverphonic και των Pureessence έρχονται να μας παρουσιάσουν το δίσκο που ετοιμάζουν καθώς και ένα αφιέρωμα έκπληξη. Στη συνέχεια προβάλεται το βραβευμένο stop motion animation του Στέλιου Πολυχρονάκη, «Το Χωρίο», όπου ένας γιατρός έπειτα από μια μακριά και δύσκολη διαδρομή θα καταλήξει σε ένα  άδειο χωριό και θα αποφασίσει εφόσον  δεν υπάρχουν κάτοικοι, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ίδιο το χωριό. Τέλος, το φεστιβάλ θα κλείσει με το υπέροχο, ξέγνοιαστο και νοσταλγικό road movie των Τζόναθαν Ντέιτον και Βάλερι Φάρις, «Little Miss Sunshine» υπογραμμίζοντας την ανάγκη μας για γέλιο και ευτυχισμένες ιστορίες.Η υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου σχεδίου για πρώτη φορά μέσα σε έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Θεσσαλονίκης αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία αναβίωσης ουσιαστικά, των εννοιών που είχε ο χώρος της αγοράς για τους πολίτες της. Δηλαδή της κοινωνικοποίησης, της συνάθροισης και συναναστροφής. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε πλήθος κόσμου να επισκεφτεί, έναν αρχαιολογικό χώρο για ψυχαγωγικούς πλέον, σκοπούς, και να επαναπροσδιορίσει τη γνωστική αλλά κυρίως τη βιωματική του σχέση με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Πιστεύοντας ότι σε περιόδους κρίσης οι παρέες και οι συνεργασίες είναι αυτές που μπορούν να προσφέρουν πράγματα, εμείς πρώτα ως παρέα και έπειτα ως Parenthesis μαζί με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς σας προσκαλούμε στο Πικ Νικ urban festival 2012 στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά να μοιραστούμε φαγητό, μελωδίες και εικόνες κάτω από το ανοιχτό ουρανό. Από εσάς περιμένουμε να φέρετε λίγο από τη νοσταλγική διάθεση και το «καλαθάκι» του ΠΙΚ ΝΙΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.urbanpicnic.gr,
Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ/ημέρα

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...