Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Φιλανθρωπικό κατάστημα διανέμει ρούχα σε άπορους



Δωρεές ρούχων στο κοινωνικό κατάστημα Ταβιθά

Τους καλούς Σαμαρείτες της εποχής μας βλέπει κανείς στο πρόσωπο των ανθρώπων που δωρίζουν τα ρούχα τους στο κοινωνικό κατάστημα "Ταβιθά".


Πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό κατάστημα που δέχεται δωρεές ρούχων σε καλή κατάσταση με σκοπό τη διανομή σε άπορους και άστεγους που τα έχουν ανάγκη. Ο υπεύθυνος του καταστήματος Βασίλης Αγγελής και η εθελόντρια Βίκυ Παγωνίδου μιλούν στο flowmagazine.gr για τη σημαντική δράση που έχει αναπτύξει το Ταβιθά. Εξάλλου τα παλιά ρούχα που δεν φοράμε πια, μόνο χώρο πιάνουν στην ντουλάπα μας. Αντίθετα μπορεί να προσφέρουν ζεστασιά σε κάποιους που τα έχουν ανάγκη.Το κατάστημα λειτουργεί για παραλαβές ενδυμάτων, υποδημάτων, κουβερτών, υπνόσακων και παιχνιδιών σε καλή κατάσταση από όποιον το επιθυμεί. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των οικονομικών στρωμάτων παραδίδουν συνήθως τα παλαιότερα ρούχα που δεν έχουν άμεση ανάγκη πια.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή: «Η προσέλευση ρούχων γίνεται τόσο από εθελοντές όσο και από εκκλησίες, ιδιώτες και μαγαζιά. Μπορούν κάθε μέρα να μας φέρνουν ρούχα και οι διαδικασίες κατά την παραλαβή είναι απλές. Υπάρχει μπλοκ παραδόσεων και αφού συμπληρώνεται η παραλαβή με τα στοιχεία του δωρητή, του δίνεται το απόκομμα. Αντίστοιχη διαδικασία γίνεται και σε όσους παραλαμβάνουν τα ρούχα». Γίνεται βέβαια κατανοητό τα ρούχα που παραδίδονται από τους δωρητές χρειάζεται να είναι καθαρά και σε αξιοπρεπή κατάσταση.

Η ζήτηση ρούχων από ανθρώπους που τα έχουν άμεση ανάγκη έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. «Αυτό παρατηρείται για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της κρίσης, επισκέπτονται το κατάστημα νεόπτωχοι που έχουν χάσει τις δουλειές τους και βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και δεύτερον λόγω της αύξησης μεταναστών που έχουν ανάγκη από ρουχισμό» επισημαίνει στο flowmagazine.gr ο Βασίλης Αγγελής. Ειδικότερα όσο θα πλησιάζει ο χειμώνας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη προμήθειας των άπορων και άστεγων με ρούχα.

Αυτή την περίοδο το κατάστημα απασχολεί περίπου έξι με επτά εθελοντές που δεν είναι απαραίτητο να έρχονται σε τακτική βάση. Σε μεγάλες γιορτές ωστόσο η συγκέντρωση εθελοντών είναι μεγαλύτερη. Ο κ. Αγγελής τονίζει πως «Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής». Η βασική βοήθεια των ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν με την παρουσία τους είναι η τακτοποίηση και ταξινόμηση των ρούχων.  Η  Βίκυ Παγωνίδου, που είναι ενεργή ως εθελόντρια εδώ και ένα χρόνο στο κατάστημα αναφέρει στο flowmagazine.gr: «Στη ζωή πρέπει αν προσφέρουμε για να μας επιστραφούν θετικά πράγματα». Θεωρεί επίσης πως το έργο του Ταβιθά είναι έργο ζωής ενώ σημείωσε πως: «Όσοι άνθρωποι προσφέρουν το κάνουν με αγάπη. Τέτοιες ενέργειες δυστυχώς πρέπει να γίνονται σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, που δεν γίνονται αυτή τη στιγμή».

Το όνομα του καταστήματος δεν είναι τυχαίο. Προέρχεται από την Αγία Ταβιθά, μια απόστολο που έραβε χιτώνες και ιμάτια, τα οποία πουλούσε και από τα έσοδα συντηρούσε φτωχούς, χήρες και ορφανά. Η δράση του καταστήματος λοιπόν παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την αντίστοιχη της αποστόλου. Όσον αφορά σε μελλοντικά σχέδια για το κοινωνικό κατάστημα Ταβιθά ο κ. Αγγελής μας λέει: «Οι υπεύθυνοι σκέφτονται κάποιον μεγαλύτερο χώρο για να γίνουν κινήσεις προσέλευσης όλο και περισσότερων ρούχων».

Ωράριο λειτουργίας Ταβιθά

Δευτέρα - Παρασκευή, 8.30 - 13.30 εκτός αργιών και εορτών

Διεύθυνση και τηλέφωνα επικοινωνίας

Ακομινάτου 23 (Πλατ. Καραϊσκάκη), Τηλ.: 210.5240.070

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...