Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας με δωρεάν είσοδοfestival_kinimatografoy_naousa

Δημιουργία Τώρα! Δυο λέξεις, τεράστιο νόημα! Σε μια περίοδο απογοήτευσης, κατήφειας και μιζέριας απαντούμε στις προκλήσεις των καιρών με αισιοδοξία, δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας δημιουργεί τώρα πολιτισμό και ανάπτυξη.


Το σινεμά είσαι εσύ! Στη ματιά σου! Σ' αυτό που θες να ψιθυρίσεις ή να ουρλιάξεις. 229 σκηνοθέτες από 49 χώρες κάνουν σινεμά και μας καλούν να συμμετάσχουμε σε ένα ονειρικό ταξίδι στη μαγεία των εικόνων.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας θα διεξαχθεί στο διάστημα από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012 στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Νάουσας. Εξαιρετικές δημιουργίες από όλο τον κόσμο, προβολές 3D ταινιών, σεμινάρια, εκδηλώσεις για τα παιδιά, διημερίδα για τη σχέση πολιτικής και κινηματογράφου, εκθέσεις φωτογραφίας και μοντέρνας τέχνης, street art ζωντανές δημιουργίες, συναυλίες, αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο, θεατρική παράσταση για παιδιά, δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, διαγωνισμοί και πολλές εκπλήξεις συνθέτουν το πρόγραμμα μιας μοναδικής γιορτής του πολιτισμού και της δημιουργίας με δωρεάν είσοδο για όλους.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας και ενισχύεται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Rome Independent Film Festival και του Κ.Ε.Π.Α.Π. Δ. Νάουσας.

Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ3, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί 9,58, 102FM και τα portal naftemporiki.gr, clickatlife.gr.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας επενδύοντας στο αύριο του σινεμά – στον ψηφιακό κινηματογράφο – βρίσκεται στην πρώτη σειρά των εξελίξεων. Γνωρίζοντας ραγδαία ανάπτυξη, αναδεικνύει τον εξωστρεφή του χαρακτήρα αποτελώντας σημείο πολιτιστικής αναφοράς, δημιουργίας και συνεργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σήμερα το Φεστιβάλ αποτελεί μια διοργάνωση πρότυπο για τη δημιουργία ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού. Εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία και την πολιτιστική δραστηριότητα, ενισχύει την ανάπτυξη στην περιφέρεια και καθιστά τον πολιτισμό αναπτυξιακό εργαλείο, συμβάλλοντας στην παιδεία και την ευημερία των πολιτών.Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας είναι στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας μια νότα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη νέα γενιά. Για μια νέα γενιά που δεν συμβιβάζεται, οραματίζεται, ελπίζει, σχεδιάζει ένα αύριο πιο φωτεινό, πιο ανθρώπινο, με ευημερία για όλους.

Η 9η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο της 9ης διοργάνωσης πρόκειται να προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικές και κινουμένων σχεδίων. Επίσης, θα διοργανωθεί το τμήμα σπουδαστικών και νεανικών ταινιών Digital View South East Europe με την ιδιαίτερη οπτική νέων σκηνοθετών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το πρωτοποριακό τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων θα είναι για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για να αναδείξουμε τον δημιουργό που κρύβεται μέσα μας.

Το αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο περιλαμβάνει ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη Michelangelo Antonioni, αλλά και νέων ιταλών κινηματογραφιστών παρουσιάζοντας διαχρονικά την εξέλιξη της ιταλικής κινηματογραφικής δημιουργίας.

Στον εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν δυο εκθέσεις φωτογραφίας. Έκθεση πανοραμικής φωτογραφίας από τον Νίκο Μπιλιούρη και έκθεση με θέμα τη Νάουσα και την περιοχή της από τον Νίκο Κεραμίδη.

Στον χώρο του καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ θα υπάρξει έκθεση επανάχρησης βιομηχανικών χώρων από τη Φανή Αντωνίου.

Στον εξωτερικό χώρο της Αίθουσας 2 τέσσερις νέοι δημιουργοί εμπνέονται από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων και ζωντανεύουν αγαπημένους ήρωες, μέσα από μοναδικές δημιουργίες street art. Σε πραγματικό χρόνο νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν μπροστά στο κοινό και μας κάνουν να αισθανθούμε πάλι παιδιά.

Ο Optimus Prime θα «επιτηρεί» τον εξωτερικό χώρο της Αίθουσας 2. Το θηριώδες γλυπτό του Δημήτρη Γκιαούρη μας ταξιδεύει στη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων “Transformers”.

Στο φουαγιέ της Αίθουσας 1 το γλυπτό μοντέρνας τέχνης της Φανής Αντωνίου καλεί τους επισκέπτες να «κρατήσουν τις αναμνήσεις τους ζωντανές».

Στο πλαίσιο της δράσης «Παιδί και Κινηματογράφος», θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους της εκδήλωσης. Θα προβληθούν επιλεγμένες 3D ταινίες. Ειδικότερα, θα προβληθούν οι ταινίες HUGO του Μάρτιν Σκορτσέζε και Γάτος Σπιρουνάτος. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά από εξειδικευμένους δημιουργούς. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναπαραστήσουν αγαπημένους ήρωες κόμικς. Το πρωί της Κυριακής οι μικροί μας φίλοι με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα.

Δυο ανοιχτές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν, όπου άνθρωποι του σινεμά θα απαντήσουν στα ερωτήματα του κοινού.

Στο καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ κάθε βράδυ μετά το τέλος των προβολών θα υπάρχει συναυλία από μουσικά συγκροτήματα. Οι μουσικές των συγκροτημάτων Reverse, Χημείας Ένεκα, HomoΣάπιοι, Koza Mostra και Περσινά ξινά σταφύλια πρόκειται να ταξιδέψουν το κοινό σε ένα ονειρικό μελωδικό ταξίδι. Το βράδυ της Κυριακής μετά την τελευταία συναυλία θα ακολουθήσει karaoke πάρτυ.

Δυο διαγωνισμοί θα βρίσκονται καθημερινά σε εξέλιξη. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός με τίτλο “my festival” δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να αποτυπώνει με το φωτογραφικό του φακό στιγμές του φεστιβάλ. Επίσης, διαγωνισμός με ερωτήσεις για τον κινηματογράφο θα δοκιμάζει τις γνώσεις των σινεφίλ επισκεπτών. Οι καλύτεροι φωτογράφοι και οι παντογνώστες του σινεμά θα κερδίζουν χρήσιμα δώρα.

«Πολιτική και κινηματογράφος: Μια ιδιαίτερη σχέση» είναι ο τίτλος της διημερίδας που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Σημαίνουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, τον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό χώρο θα επιχειρήσουν να αναλύσουν τη σχέση πολιτικής και σινεμά.

Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο οργανώνοντας δράσεις στήριξης των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας θα ενισχύσει οικονομικά φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Τέλος, στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης θα λάβουν χώρα δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την εταιρεία Clock Work Energy.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...