Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε μαθητές


Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων σε μαθητές

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις θα έχουν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία τους από τον επόμενο μήνα.
Ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπέγραψε σχετική συμφωνία συνεργασίας με τον πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Προαγωγής Υγείας, δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη.

Σύμφωνα με το πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπονται διαγνωστικές εξετάσεις των μαθητών σε τομείς όπως τα καρδιολογικά, τα οφθαλμολογικά, τα οδοντιατρικά, τα ορθοπεδικά κ.λπ. Γιατροί του Δικτύου, αλλά και όλα τα απαραίτητα μηχανήματα θα πηγαίνουν στα σχολεία σε μέρες και ώρες που θα έχουν προσυμφωνηθεί, προκειμένου να υποβληθούν οι μαθητές στις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Όπως είπε ο υφυπουργός, η μία πλευρά της πρωτοβουλίας θα είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις, η δεύτερη θα είναι το σημαντικό κεφάλαιο της πρόληψης και η τρίτη η ενημέρωση των μαθητών με μια σειρά φυλλαδίων και εντύπου υλικού με χρήσιμες πληροφορίες, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και κανόνες διατροφής, ενώ θα ενημερώνονται οι μαθητές και για τις πρώτες βοήθειες. Άλλωστε και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι έτσι καταρτισμένοι ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες όπου κι αν χρειασθούν.

Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού μάλιστα τέτοιου είδους γνώσεις τις παίρνουν οι μαθητές από πολύ μικρή ηλικία. Να σημειωθεί ότι η συνεργασία με τους γονείς θα είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς οι εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης με αυτούς, ενώ το ίδιο θα ισχύει και όσον αφορά την έκδοση της «καρτέλας» του μαθητή που θα είναι «καρτέλα υγείας».

Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι ήταν σημαντική η συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μπορούν οι γιατροί να μπουν στα σχολεία και να παράσχουν την επιστημονική υποστήριξή τους. Ήδη, το δίκτυο περιλαμβάνει 160 καλλικρατικούς δήμους και απ' αυτούς θα επιλεγούν τα πρώτα σχολεία που θα μπουν στο πρόγραμμα το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται αρχικά σε πιλοτική βάση, με στόχο να γενικευθεί σε όλα τα σχολεία. Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο Γ. Πατούλης επισήμαναν τη σημασία που έχει για την ελληνική οικογένεια, σ' αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς να έχουν για τα παιδιά τους δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο Γ. Πατούλης τόνισε επίσης ότι υπάρχουν οι ομάδες των εθελοντών-γιατρών που θα διατεθούν για το πρόγραμμα, ενώ ο υφυπουργός προσέθεσε ότι θα χρησιμοποιηθεί και το ΕΣΠΑ, για όσες δράσεις είναι δυνατόν.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...