Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Δυο ελληνικές προτάσεις σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτομίας



Στο Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας που διοργάνωσε για 1η φορά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ξεχώρισαν 16 προτάσεις, εκ των οποίων οι 2 προέρχονται από ελληνικές ομάδες.

1. Imagine The City και IDEA/TOPOS: «Politeia 2.0-Democrasy re-born».
2. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης - ΑΠΘ: «Symbiosis».

O τελικός θα διεξαχθεί στις 29/11 στο Λουξεμβούργο και το 1ο βραβείο συνοδεύεται από 15.000 ευρώ.

«Politeia 2.0-Democracy re-born»

Την 1η ομάδα συγκροτούν οι πολύ δραστήριοι οργανισμοί Imagine The City και IDEA/TOPOS, οι οποίοι παρουσίασαν την πρόταση «Politeia 2.0-Democracy re-born».

Αναδεικνύεται μία 2η Πλατωνική Πολιτεία, η οποία θα επιφέρει την αναγέννηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την εδραίωση της στο διεθνή χώρο.

Προτείνουν τον απεγκλωβισμό της πληροφόρησης, της γνώσης, της δημοκρατίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας που παρουσιάζεται στη χώρα, προκειμένου να επέλθει η ενδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τη συλλογική συμμετοχή σε σημαντικούς τομείς και μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του τόπου. Η Πολιτεία 2ης γενιάς στηρίζεται στον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος δεν αναλώνεται στις σημερινές πολιτικές και στο κέντρο του τοποθετεί την εξέλιξη της κοινωνίας.

Στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη του πλούτου που έχει η χώρα στην πολιτική, στην δημοκρατία, στον πολιτισμό και στη φιλοσοφία, προκειμένου να επέλθει ουσιαστική αλλαγή, κυρίως στις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται τον τελευταίο καιρό. Τέλος, απώτερος σκοπός αποτελεί η αντιμετώπιση του πρωταρχικού ελλείμματος της Ελλάδας και της Ευρώπης, «το έλλειμμα δημοκρατίας», όπως αναφέρουν οι δημιουργoί του project.

Το 1ο project του IDEA/TOPOS: http://goodnews.gr/Articles/1o-synedrio-gia-tin-Proboli-ellinikon-topon-sto-Bolo_1426.html


«Symbiosis»

Η 2η ελληνική συμμετοχή ανήκει στον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, επικεφαλής μιας ομάδας που αποτελείται από τους Μανδηλιώτη Δημήτρη, Καζά Κική, Τούμπα Κώστα, Κυπριώτη Κατερίνα.

Το project Symbiosis, αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διευκόλυνση, στη κατανόηση και στην ικανοποίηση των αναγκών όλης της κοινότητας που επηρεάζεται από τη νόσο Alzheimer (ασθενείς, περιθάλποντες, ιατροί). Το περιβάλλον της Symbiosis αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, προσαρμοζόμενης στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή και ενεργοποιώντας πνευματικές και φυσικές δεξιότητές τους. Παράλληλα, ενισχύει την αίσθηση της αυτονομίας και την αυτοπεποίθηση.

Οι ιατροί έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης του ασθενή στην πορεία του έξω από το σπίτι και προειδοποίησης σε περίπτωση ενδεχόμενου κινδύνου (αποπροσανατολισμός, πτώση κλπ). Μέσω της Symbiosis, o ιατρός, μπορεί να διαχειρίζεται τους ασθενείς του κάθε στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο μέσω της σύνδεσής του από το smartphone του στη βάση (SymbioCloud). Τέλος, η πρόταση Symbiosis αποτελεί μια νέα θεώρηση της υποστήριξης των μελών της κοινότητας της νόσου Alzheimer και στοχεύει στη διευκόλυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Το Symbiosis έχει αποσπάσει και άλλες διακρίσεις:

- 1η θέση στους Τελικούς του Microsoft Imagine Cup 2012 στην Ελλάδα και εκπροσώπηση της Ελλάδας στους Παγκόσμιους Τελικούς στο Σύδνεϋ, Αυστραλία.

- Finalist (top 6/75) στους Παγκόσμιους Τελικούς στο Σύδνεϋ, Αυστραλία Finalist (13/44) στο Imagine Cup Grants 2012  (Ανακοίνωση βραβείων στο Silicon Valley, 4.12.2012)

- Επιλογή συμμετοχής με παρουσίαση στο Microsoft Executive Briefing Center for European Innovation Brussels Event 4.12.2012.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...