Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

Ανταλλακτήριο παραδοσιακών σπόρων στα ΧανιάΗ ομάδα Σπορίτες διοργανώνει την Κυριακή 19 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κήπο Χανίων «ανταλλακτήριο» παραδοσιακών σπόρων.

Στόχος της ομάδας είναι η διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, μακριά από υβρίδια και μεταλλαγμένα που σ΄αυτούς τους περίεργους καιρούς καθίσταται «υπόθεση ζωής, ελευθερίας, αυτάρκειας μα και αξιοπρέπειας».

«Ο περσινός σπόρος, τονίζει η ομάδα Σπορίτες, ήταν το προζύμι των προγόνων μας και το προζύμι αυτό σήμερα θα μας βοηθήσει να σωθούμε μα και να σώσουμε τον πλανήτη. Ας φυτέψουμε αυτούς τους σπόρους σε υγιή γη, μακριά από τη θηριωδία των πολυεθνικών και τη απληστία των κερδοσκόπων. Με το πατεντάρισμα των σπόρων, συντελείται ένα τεράστιο έγκλημα στην κοινωνία μας καθώς τα τελευταία χρόνια, με όπλα το φόβο για τις ασθένειες και τις ψεύτικες υποσχέσεις για αντιμετώπιση της πείνας, καταστρέφουν κάθε κύτταρο ζωής».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να χαρίζουμε και να ανταλλάσσουμε σπόρους που διαθέτουν αποδεδειγμένα αναπαραγωγική ικανότητα. Οφείλουμε να διαφυλάττουμε μέχρι θανάτου το προζύμι των προγόνων μας για να φτάσει σώο και υγιές στα χέρια των παιδιών μας. Πρέπει να αποτελέσουμε και εμείς μια δύναμη που θα αντισταθεί έμπρακτα στις οικονομικές εξουσίες που έχουν σαν στόχο να διαφεντεύουν τα πάντα. Δεν επιτρέπεται να αγοράζουμε υβρίδια και μεταλλαγμένα φυτά καθώς και να τα φροντίζουμε με καρκινογόνα δηλητήρια.

Η ομάδα Σπορίτες εύχεται για τον καθένα μας να αποκτήσει ένα σπορίτη από τη γλυκύτατη ντομάτα και το μυρωδάτο αγγούρι, να το χαρεί ο ίδιος μαζί με τα παιδιά του και να το μοιραστεί με το γείτονα του. Οι αληθινές χαρές δεν αντικαθίσταται από δηλητηριασμένες ποσότητες long-life που καταλήγουν στο πιάτο μας.

Ας επιστρέψουμε πίσω στο δρόμο που χάσαμε όσο μακρινός κι αν φαντάζει!».

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...