Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Γυρίστε όλο τον κόσμο βοηθώντας ώς εθελοντές

Τι και αν δεν έχουμε λεφτά, εμείς τον κόσμο θα τον δούμε. Έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση με τα φτηνά αεροπορικά εισιτήρια και γενικά την φτηνή μετακίνηση εντός και εκτός Ευρώπης, τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η διαμονή και η τροφή. Όχι πια!



Γινόμαστε εθελοντές και βοηθάμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Γινόμαστε εθελοντές και βλέπουμε τον κόσμο. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερος συνδυασμός.
Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικά προγράμματα εθελοντισμού στο εξωτερικό και αφήνουμε σε σας να πάρετε την απόφαση και να τα παρακολουθήσετε. Σήμερα σας παρουσιάζουμε την Ελίξ.

Ελιξ
H EΛΙΞ είναι μια Mη Κυβερνητική Οργάνωση (M.K.O.) που από το 1987 καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά. Το επίσημο site της οργάνωσης είναι αυτό.
Μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις σε διάφορες χώρες, στη μηχανή αναζήτησης προγραμμάτων.


Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε


1)Κάθε εθελοντής είναι υπεύθυνος για τη μετακίνησή του στην χώρα που έχει επιλέξει. Αυτό σημαίνει πως ο εθελοντής πληρώνει τα εισιτήρια μετακίνησης. Ενδέχεται επίσης, να πρέπει να πληρώσει ένα ποσό για τη συντήρηση του προγράμματος. Το ποσό ποικίλει ανάλογα με τη χώρα, τη φύση του εθελοντισμού και διαφόρων άλλων παραμέτρων. Παρ' όλα αυτά, τις περισσότερες φορές , το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα 120 ευρώ.


2) Το φαγητό είναι υποχρέωση του οικοδεσπότη. Είτε υπάρχει μάγειρας, είτε μοιράζεστε την ετοιμασία του φαγητού με τους υπόλοιπους εθελοντές, τα υλικά και ο εξοπλισμός επιβαρύνουν αποκλειστικά τον οικοδεσπότη. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι εθελοντές παίρνουν και κάποια αμοιβή. Μην φανταστείτε μεγάλα ποσά.


3) Μένετε συνήθως σε σπίτια που είναι κοινά, δηλαδή τα μοιράζεστε με τους υπόλοιπους εθελοντές. Έχει όλα όσα χρειάζεστε και δεν πρόκειται να σας λείψει κάτι από τα βασικά. Από εκεί και πέρα, αν η δουλειά είναι σε κάποιο βουνό, μπορεί να μείνετε σε καταφύγιο.Όπως καταλαβαίνετε, το που θα κοιμηθείτε εξαρτάται και από τη φύση της δουλειάς.

4)Κάθε πρόγραμμα έχει τη δική του διάρκεια. Θα τη βρείτε μαζί με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες στη μηχανή αναζήτησης προγραμμάτων. Κάποια διαρκούν 2 εβδομάδες ενώ άλλα διαρκούν για ένα εξάμηνο. Υπάρχουν προγράμματα που μπορείτε να επιλέξετε τη διάρκεια παραμονής σας.


5) Οι δουλειές που θα κάνετε εκεί, είναι λίγο ή πολύ, γνωστές. Μερεμέτια, κτηνοτροφία, βοήθεια σε ηλικιωμένους, βοήθεια σε μικρά παιδιά, προώθηση του εθελοντισμού, διάφορες χειρωνακτικές και μη εργασίες. Με λίγα λόγια, τα πάντα. Σίγουρα θα βρείτε κάτι που μπορείτε να κάνετε.


Πλεονεκτήματα: Γνωρίζετε ανθρώπους και νέες κουλτούρες, βοηθάτε συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη, ζείτε τη χώρα που επισκέπτεστε στο έπακρο και όχι επιφανειακά, μοιράζεστε ιστορίες, μαθαίνετε καινούρια πράγματα, επισκέπτεστε χώρες με μικρό κόστος.


Για τον εθελοντισμό δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα όταν είναι οργανωμένος, αποφέρει πολλαπλά οφέλη στον εθελοντή. Οι εμπειρίες που αποκομίζει από ένα τέτοιο πρόγραμμα, είναι εμπειρίες ζωής. Σας προτρέπουμε να εξετάσετε το θέμα σοβαρά.

10 σχόλια:

  1. Wraio arthro kai xrhsimo. Tha to dw sovara to thema

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά φίλε. Εξέτασέ το σοβαρά και αν μπορείς να το κάνεις, εμείς σε προτρέπουμε να το πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Otan kapoios 8elei na prosferei vasei ths eksidikeushs tou, pws ginetai?
    Dhlwnei ti akrivws epithimei kai perimenei to analogo programma gia na sumetasxei katopin dikhs sas eidopoihshs? (sugnwmh gia ta greeklish alla den exw ellinikous xarakthres)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ/ή,

    Μπες στο site της ΕΛΙΞ και βρες μέσω της αναζήτησης εκεί το πρόγραμμα που νομίζεις πως σου ταιριάζει.

    Έπειτα κάνε την αίτησή σου όπως περιγράφεται στις οδηγίες που δίνουν εδώ: http://www.elix.org.gr/workcamp-with-elix/workcamp-with-elix-general/diadikasia-summetokhis-se-ethelontika-programmata-mikris-diarkeias.html

    Σε περίπτωση που δεν βγάλεις άκρη μόνος, επικοινώνησε απευθείας μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή εργάζεσαι και πληρώνεις ΑΝΤΙ να σε πληρώνουν.

    Θα πρέπει να βρείτε μια νέα λέξη γιατί εθελοντισμός σημαίνει η ΔΩΡΕΑΝ προσφορά εργασίας με αντάλλαγμα τη γνώση. Έλεος δηλαδή έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο!

    Αυτό που προτείνει η σελίδα σας στους αναγνώστες ΔΕΝ είναι εθελοντισμός. Είναι χαμηλού χρηματικού κόστους διακοπές, και για όποιον ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο του προτείνω ένα πιο απλό τρόπο (χωρίς κόπο), λέγεται couchsurfing (υπάρχουν και άλλες παρόμοιες δράσεις αλλά εγώ αυτό έχω δοκιμάσει)
    Για όποιον πχ ενδιαφέρεται να ταξιδέψει στο Μεξικό, μπορεί να διαλέξει έναν host ή και περισσότερους (εφόσον έχει το χρήμα για εισιτήρια) και να κρατήσει τα 500 ευρώ που θα τον χρέωνε ένα "εθελοντικό" πρόγραμμα, για τα έξοδα του εκεί (με 500 ευρώ στο Μεξικό βγαίνεις ένα μήνα άνετα) ή στη τελική να τα μοιράσει στους host του.

    Αυτά, καλημέρα σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα. Εν μέρει έχετε δίκιο. Εμείς οφείλουμε να παρουσιάζουμε κάθε πτυχή του εθελοντισμού και από εκεί και ύστερα ο καθείς πράττει κατά το δοκούν.
    Όσον αφορά στο couchsurfing έχουμε κάνει ένα αφιέρωμα στο παρελθόν με 3-4 συνεντεύξεις ατόμων που έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα. Είναι σίγουρα δυνατή εμπειρία και αξίζει να τη ζήσει κανείς. Μπορείτε να τη δείτε εδώ: http://olafree.blogspot.gr/2012/01/couchsurfing.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπερα σας κι απο εμενα...θα ηθελα να ρωτησω αν σε αυτο το κοστος των 100-120 ευρω συμπεριλαμβανονται και τα αεροπορικα η' αναφερονται απλως στη στηριξη του οργανισμου....ευχαριστω πολυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. με εενδιαφερει παρα πολυ το θεμα αλλα δεν μπορω να βγαλω ακρη ..πηρα τηλεφωνο και η κοπελα με παρεπεμψε παλι στην σελιδα!!!πως μπορω να μαθω περισοτερα με ενδιαφερει για εξωτερικο !!!ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. με εενδιαφερει παρα πολυ το θεμα αλλα δεν μπορω να βγαλω ακρη ..πηρα τηλεφωνο και η κοπελα με παρεπεμψε παλι στην σελιδα!!!πως μπορω να μαθω περισοτερα με ενδιαφερει για εξωτερικο !!!ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενδιαφερομαι παρα παρα πολυ και ειμαι πολυ μεσα! τι κανω για να παρω τα πρωτα βηματα και για να ξεκινησω??Χρειαζεται τιποτα να ξερω??
    -Με αγάπη Σπύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...