Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Δωρεάν ρεύμα στους Ικαριώτες μέσω ανεμογεννητριών



Ο Δήμος Ικαρίας δεν είναι αντίθετος στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί, έργο το οποίο θα κάνει η εταιρεία Μυτιληναίος, μετά τη σχετικά άδεια από τη ΡΑΕ, «αρκεί να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Χριστόδουλος Σταυρινάδης.

Προσθέτει δε ότι τα κέρδη για τους κατοίκους (δωρέαν ρεύμα αξίας περίπου ενός εκατ. ευρώ) και το δήμο (1,7 εκατ. ευρώ) είναι πολλά και θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα με μια καλή διαπραγμάτευση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Ικαρίας έχει ως εξής:

Κύριε δήμαρχε, όπως είναι γνωστό η εταιρεία Μυτιληναίος πήρε την άδεια για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Άθερος. Εσείς ως δήμος, είστε κατά ή υπέρ της επένδυσης.

Δεν είμαστε κατά, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον. Αυτή είναι η όλη μου σκέψη. Αν, για παράδειγμα, οι δρόμοι που θα ανοιχτούν να μην καταστρέψουν το περιβάλλον ή μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, όπως είναι το δάσος του Ράντη, το οποίο είναι σημαντικό. Από εκεί και πέρα, όλα συζητιούνται.

Από την επένδυση αυτή, ο Δήμος Ικαρίας τι θα κερδίσει;

Περίπου 1 εκατ. ευρώ το χρόνο σε δωρεάν ρεύμα, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα παίρνουν ρεύμα χωρίς να πληρώνουν, και γύρω στα 1,7 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το νόμο εισροή ρευστού στο δήμο. Με μια καλή διαπραγμάτευση, αυτό μπορεί να πάει και πιο πάνω.

Αντιδράσεις για το θέμα;

Υπάρχουν κάποιες φαιδρότητες...

Δηλαδή;

Ότι δε θα γεννάνε τα κατσίκια, δε θα βρέξει στην Ικαρία άμα γίνουν οι ανεμογεννήτριες, ή ακόμη και πως θα χαθούν τα νερά από τα θεμέλια που θα μπουν και άλλα τέτοια μη σοβαρά. Το σοβαρό είναι να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, κάτι το οποίο φαίνεται πως δε θα υπάρξει, εάν κάνει θόρυβο και θα ενοχλούν, κάτι το οποίο επίσης δε φαίνεται να γίνεται διότι εκεί που θα είναι δε θα φτάνει ο θόρυβος στους κατοίκους κτλ.

Τις ανησυχίες σας για το περιβάλλον πως τη δέχεται η εταιρεία.

Από μια πρώτη συνάντηση-ημερίδα που κάνανε τα θέσαμε και είπαμε να συνεργαστούμε να βρούμε μια λύση από κοινού. Θέλουμε να κάνουμε μια ακόμη ημερίδα μέσα ή τέλη Φλεβάρη. Θα καλέσουμε φορείς αλλά και εκπροσώπους από την εταιρεία Μυτιληναίος για να ενημερώσουμε τον κόσμο, για να δούμε και εμείς τι γίνεται, πώς προχωράει το θέμα και από εκεί και πέρα θα δούμε τι κάνουμε.


via

3 σχόλια:

  1. Μην παρουσιάζετε τα πράγματα μονόπλευρα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 2 προσφυγές κατά τις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Ικαρία.

    Ρίξτε μια ματιά εδώ http://www.aplotaria.gr/2011/08/ikariawindturbinesgianniris/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζουμε πως έχει γίνει κάποια μονόπλευρη παρουσίαση. Αναδημοσιεύουμε αυτούσια την συνέντευξη του δημάρχου. Δεν έχουμε προσθέσει ούτε αφαιρέσει λέξεις ή γραμμές από το αρχικό κείμενο. Επίσης, δεν έχουμε προσθέσει σχόλιο ή άποψη. Ο δήμαρχος αναφέρει πως είναι υπέρ μόνο και εφόσον δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για το νησί. Καλή σας μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ‘δωρεάν’ ρεύμα δε το βλέπουν ως ΄καλό νέο’ πολλοί από τους δημότες Ικαρίας. Δίκαια ή άδικα, κρίνετε και μόνοι σας… http://savepramnos.wordpress.com/2012/01/10/για-τη-συνέντευξη-του-κ-δημάρχου-στο-aftodioikisi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...