Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις

Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις

Ειδικούς συμβούλους και εμπειρογνώμονες, που θα τις βοηθήσουν δωρεάν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, ώστε να αντεπεξέλθουν ευκολότερα στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης, θα μπορούν να αποκτήσουν στο εγγύς μέλλον 10 μεταποιητικές επιχειρήσεις της παραμεθόριου περιοχής, από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CROSS-INNO-CUT.


Επιπρόσθετα, άλλες 20 θα λάβουν, επίσης δωρεάν, ένα πλάνο εργασίας για να περικόψουν τις δαπάνες τους, βασισμένο σε καινοτόμα «εργαλεία», που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα URENIO του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας 2007-2013, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων επιχειρήσεων από τις δύο χώρες.

«Ήδη, από την Ελλάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα περισσότερες από 30 μεταποιητικές επιχειρήσεις, συν άλλες 15 από τη Βουλγαρία», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος, Χρήστος Γεωργίου, διευθυντής Τμήματος Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Μάλιστα, ενόψει εκδήλωσης για το έργο, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη αύριο Τετάρτη (ξεκινά στις 17.00, στο ξενοδοχείο Porto Palace), άλλες 60 επιχειρήσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή, προκειμένου να ενημερωθούν για τις δυνατότητες του προγράμματος. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από τις δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες θα πρέπει να το δηλώσουν έγκαιρα στον ΣΒΒΕ, στο τηλέφωνο 2310 539 817 (εσωτ. 202).

Βοήθεια σε τρία στάδια

Η υλοποίηση της εφαρμογής των καινοτόμων αυτών εργαλείων θα γίνει χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση σε τρία στάδια: στο πρώτο, θα εντοπιστούν δραστηριότητες που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας σε 100 επιχειρήσεις της διασυνοριακής περιοχής, μέσω επισκέψεων που θα πραγματοποιήσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες. Οι 100 επιχειρήσεις θα είναι αυτές που θα δηλώσουν πρώτες συμμετοχή στην υλοποίηση των δράσεων του εν λόγω έργου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Στο δεύτερο στάδιο, που υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο-Ιούνιο, θα επιλεχθούν 30 από τις 100 προηγούμενες επιχειρήσεις, στις οποίες θα αναπτυχθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο εργασίας για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, το οποίο και θα τους παραδοθεί. Στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης θα επιλεχθούν δέκα από τις 30 επιχειρήσεις, στις οποίες θα εφαρμοστεί το προτεινόμενο πλάνο εργασίας με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων.

Οι προτεινόμενες λύσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους θα αφορούν τα εξής πεδία: άνθρωποι και διαδικασίες, εφοδιαστική αλυσίδα, «πράσινες» κτηριακές εγκαταστάσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας και άλλων πηγών και μείωση κόστους μάρκετινγκ, πχ, μέσω της χρήσης των κοινωνικών δικτύων (social media).

Το έργο «Cross Border Implementation of Innovative Cost Cutting Technologies (CROSS- INNO-CUT)» συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από Εθνικούς Πόρους (Υπουργείο Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γενική Γραµµατεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης)

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...