Η Μαρία Ψυχουντάκη, αθλητική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έχει εργαστεί με αθλητές επί 22 χρόνια, δήλωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια είναι περισσότερο πιεσμένοι, προσθέτοντας: «Ανησυχούν εάν θα βρουν χρήματα για να ζήσουν».
Βοήθεια έχει έρθει από απρόσμενες πηγές. Η Παγκόσμια Ενωση Μοντέρνου Πεντάθλου δώρισε δύο πιστόλια λέιζερ και έναν στόχο υψηλής ακρίβειας, αξίας συνολικά 4.500 δολαρίων, σύμφωνα με τον Zοέλ Μπουζού, γενικό γραμματέα της ένωσης.
«Βλέπουμε ότι προπονούνται πολύ σκληρά» δήλωσε. «Είναι πολύ καλοί άνθρωποι, και θέλουμε να τους βοηθήσουμε».
Μια αποστολή με πάνω από 150 αθλητές, από τις μεγαλύτερες που έστειλε ποτέ η Ελλάδα, πήγε στο Πεκίνο το 2008 αλλά κατέκτησε μόνο τέσσερα μετάλλια, και κανένα χρυσό.
Σχεδόν 50 αθλητές έχουν ήδη προκριθεί για τους Αγώνες του Λονδίνου. Ο κ. Καπράλος, που συμμετείχε σε δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων στο πόλο, είπε: «Οποιος προκριθεί, θα πάει».
Αυτό θα είναι εφικτό μόνο χάρη στο πρόγραμμα αλληλεγγύης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που παρέχει χρήματα στους αθλητές που τα έχουν ανάγκη. Δέκα Ελληνες αθλητές, σε σύγκριση με τέσσερις στο Πεκίνο, λαμβάνουν υποτροφίες ύψους περίπου 1.000 δολαρίων τον μήνα για την προετοιμασία τους για το Λονδίνο, σύμφωνα με την εθνική ολυμπιακή επιτροπή. Η γυναικεία ομάδα του πόλο έλαβε ομαδική οικονομική στήριξη.
Η επιτροπή αλληλεγγύης προσφέρει ακόμη επιπλέον 100.000 δολάρια σε κάθε ολυμπιακή επιτροπή για το 2012, επικαλούμενη την παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε η ΔΟΕ. Η Ελλάδα μοίρασε τα χρήματα αυτά σε 12 αθλητές.
Για τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς, τα οικονομικά προβλήματα κατά την προετοιμασία για το Λονδίνο δεν είναι παρά το αμεσότερο των εμποδίων. Πολλοί αθλητές ανά τον κόσμο προπονούνται ήδη για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2014 και παραπέρα.
«Δεν γίνεται δουλειά έτσι» είπε η Μπεκατώρου, η εκπρόσωπος των αθλητών στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. «Πρέπει να βρούμε άλλον τρόπο».
via