Την έναρξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή Βόλου, όπου θα μοιραστούν δωρεάν σε δημότες του Βόλου, κατόπιν κλήρωσης, 350 κάδοι-κομποστοποιητές, για την ανακύκλωση των οικιακών οργανικών απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
Επίσης, δημιουργήθηκε επιτραπέζιο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή, 3.500 κομμάτια του οποίου θα μοιραστούν σε όλα τα τμήματα της ΣΤ΄ Δημοτικού των σχολείων του Δήμου Βόλου. Το κεντρικό σύνθημα είναι «στο Βόλο, αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα».
Το CLIM - LOCAL 2020 είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υλοποιείται από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ, την ΑΝΕΒΟ και την ΕΠΕΜ Α.Ε., με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίου που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2009 και ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τις δράσεις του προγράμματος παρουσιάστηκαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι 350 κάδοι που θα μοιραστούν κυρίως σε μονοκατοικίες με αυλές, είναι χωρητικότητας 330 lt, περιέχουν ένα μικρό καλάθι μεταφοράς των απορριμμάτων της κουζίνας, τον κάδο και ένα μπουκάλι με μικροοργανισμούς. Οι κάτοικοι του Δήμου Βόλου που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον κάδο, πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, ηλεκτρονικά στο site του Δήμου Βόλου ή έντυπη στα ΚΕΠ Βόλου και Ν. Ιωνίας, στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, στη Διεύθυνση Καθαριότητας και στα γραφεία όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.
Οι προϋποθέσεις παραχώρησης οικιακού κομποστοποιητή είναι: η κατοικία του πολίτη να διαθέτει καλλιεργήσιμο κήπο και ο πολίτης να ευαισθητοποιημένος στα θέματα του περιβάλλοντος και να δεσμεύεται στη λειτουργία του κάδου. Οι κάδοι, παραχωρούνται σε 350 κατοίκους του Δήμου Βόλου με τη διενέργεια κλήρωσης.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε επίσης επιτραπέζιο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή, το οποίο ονομάζεται «Αλλάζω για το κλίμα» και απευθύνεται στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Περίπου 3.500 κομμάτια θα μοιραστούν σε όλα τα τμήματα της ΣΤ' Δημοτικού στα σχολεία του Δήμου. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε και σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου και από ομάδα δασκάλων - μελών της ΠΕΕΚΠΕ (Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), οι οποίοι εργάστηκαν τελείως αφιλοκερδώς, αφιερώνοντας μέρος του προσωπικού τους χρόνου και βάζοντας όλο το μεράκι, την εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτουν. Το παιχνίδι έχει ήδη λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
via