Περίπου 5.000 Θεσσαλονικείς έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για να φτιάξουν το δικό τους λαχανόκηπο στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου.
Οι 250 «τυχεροί» θα αναδειχτούν μέσα από κλήρωση, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το ΑΠΘ, με σύνθημα «Φτιάξε το δικό σου λαχανόκηπο», παραχωρεί γη και τεχνογνωσία, στο πλαίσιο των δράσεων για τη μετατροπή του ιδρύματος στο πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο της χώρας. Κάθε καλλιεργητής θα καταβάλλει 120 ευρώ ετησίως και τα έσοδα θα διατεθούν για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.
Βασικοί στόχοι είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και η εκπαίδευση φοιτητών του ΑΠΘ που θα συμμετάσχουν στην καλλιέργεια των κήπων με συμβουλευτικό ρόλο.
Οι πρυτανικές αρχές και η Γεωπονική Σχολή αποφάσισαν να δημιουργήσουν μικρούς κήπους (100 τ.μ. ο καθένας) σε έκταση του πανεπιστημιακού αγροκτήματος, στη Θέρμη, για την καλλιέργεια χειμερινών και καλοκαιρινών κηπευτικών. Τα κομμάτια γης θα νοικιαστούν σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα παράγουν αγροτικά προϊόντα για οικογενειακή χρήση.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο.
«Ούτε εμείς περιμέναμε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεφύγει και από τα όρια της χώρας. Υπάρχει ενδιαφέρον από πρακτορεία ειδήσεων του εξωτερικού να καλύψουν τη δράση, όταν θα υλοποιηθεί» δήλωσε στον Αγγελιοφόρο, ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής, Δημήτρης Κωβαίος.
Υποστήριξε, δε, ότι και η οικονομική κρίση συνδέεται, σε ένα βαθμό, με την ανταπόκριση του κοινού. «Έχοντας κανείς έναν κήπο 100 τ.μ. μπορεί για μία μεγάλη περίοδο του έτους να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του σε λαχανικά. Παράλληλα, δε, θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο του».
Το αγρόκτημα και η Γεωπονική Σχολή θα παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της σχολής και γεωπόνο, εκπαιδευτικά σεμινάρια και νερό άρδευσης. Το Πάσχα, όταν θα πιάσουν την τσάπα οι νέοι καλλιεργητές, θα φυτέψουν ντομάτες, μελιτζάνες, αγγουράκια, πιπεριές, μαρούλια και θα ακολουθήσουν μετά το καλοκαίρι το λάχανο, το κουνουπίδι, το πράσο, το μπρόκολο και άλλα λαχανικά.
via