Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Συζήτηση για δημοτικό - συνεταιριστικό παντοπωλείο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης


Πολίτες βάζουν στα σκαριά τη δημιουργία Δημοτικού Συνεταιριστικού Παντοπωλείου

Ανοιχτή πρόσκληση για συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία και την οργάνωση Δημοτικού Συνεταιριστικού Παντοπωλείου απευθύνουν οι αγανακτισμένοι κάτοικοι των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης.


Η συζήτηση θα γίνει αύριο, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, στις 18:30, στο δημοτικό θέατρο Αμπελοκήπων, στην οδό Π. Γρηγορίου Ε΄ 12.

Στο σχετικό κείμενο – κάλεσμά τους οι Αγανακτισμένοι Αμπελοκήπων Μενεμένης αναφέρουν:

«ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ! ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ!

Τι είναι ένα Δημοτικό-Συνεταιριστικό Παντοπωλείο;
Το δημοτικό-συνεταιριστικό παντοπωλείο, είναι παντοπωλείο που πουλάει χωρίς κέρδος ή με ελάχιστο, τα βασικά είδη-τρόφιμα που χρειάζεται ο καθένας μας και η καθεμία μας για την καθημερινή επιβίωση μας. Ώστε να μπορεί κάποιος με χαμηλό εισόδημα να αγοράζει τρόφιμα και τα βασικά είδη. Έτσι αποκτά το όποιο πενιχρό εισόδημα μεγαλύτερη καταναλωτική δυνατότητα. Και με το όποιο κέρδος να δύνονται δωρεάν προϊόντα σε άπορους. Με την ίδρυση δημοτικού-συνεταιριστικού παντοπωλείου θα δοθεί εργασία σε άνεργους-ες της περιοχής, με σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Το δημοτικό-συνεταιριστικό παντοπωλείο θα μπορεί να αγοράζει προϊόντα απευθείας (απαλείφοντας το κέρδος του ενδιάμεσων) από συνεταιρισμούς και παραγωγούς και να έχουν πρόσβαση στα ράφια του προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που αποκλείονται από τις μεγάλες αλυσίδες.
Το δημοτικό-συνεταιριστικό παντοπωλείο είναι απόλυτα απαραίτητο στο δήμο μας που είναι από τους φτωχότερους δήμους και με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Η φτώχια στην περιοχή μας μετά τα απανωτά μέτρα (μνημόνιο I, μεσοπρόθεσμο, πολυνομοσχέδιο, μνημόνιο ΙΙ) έχει πάρει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης. Με ραγδαία ταχύτητα όλο και μεγαλύτερα κομμάτια οδηγούνται στη πλήρη φτωχοποίηση. Η μόνη απάντηση για μας είναι η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Γιατί Δημοτικό-Συνεταιριστικό Παντοπωλείο και όχι κοινωνικό Παντοπωλείο;
Τα μέχρι σήμερα κοινωνικά παντοπωλεία που υπάρχουν ανά την επικράτεια έχουν κυρίως χαρακτήρα φιλανθρωπικό δηλαδή επιλέγονται μεταξύ των πιο φτωχών οι πλέον εξαθλιωμένοι και σε αυτούς δίνονται δωρεάν κάποιες σακούλες με βασικά είδη (όχι τόσο τακτικά ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσης τους). Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η «πίεση» που ασκεί η κυβέρνηση για την δημιουργία από μεριάς των δήμων κοινωνικών παντοπωλείων, χωρίς βέβαια να τους χορηγεί τους αντιστοίχους πόρους. Σε λίγα από αυτά υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού του δήμου, βασίζονται κυρίως σε δωρεές πολιτών ή εταιριών.

Ενάντια στην φιλανθρωπία δεν επαιτούμε απαιτούμε τις ανάγκες μας!
Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, οι συνταξιούχοι που καθημερινά πληττόμαστε από την καταστροφική πολιτική των κυβερνήσεων της τρόικας και των απανωτών μνημονίων πρέπει να παλέψουμε για τις ανάγκες μας, μέσα από την λαϊκή συνέλευση των Αγανακτισμένων Αμπελοκήπων (κάθε Παρασκευή στις 7μ.μ. στο 3ο Δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων, Φιλιππουπόλεως 58), την συλλογή υπογραφών υπέρ της δημιουργίας του δημοτικού-συνεταιριστικού παντοπωλείου, την συμμετοχή στη καμπάνια ενημέρωσης των συνδημοτών μας και την παρουσία μας στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Να πιέσουμε των Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης να υλοποιήσει την πρόταση μας για δημοτικό-συνεταιριστικό παντοπωλείο. Είναι υποχρέωση του μια και διαχειρίζεται τα χρήματα των δημοτών να κάνει ουσιαστική κοινωνική πολιτική υπέρ της πλειοψηφίας των δημοτών. Να σταματήσει η κατασπατάληση χρήματος για πράγματα που δεν καλύπτουν καμία κοινωνική ανάγκη(βλέπε χρηματικά έπαθλα για να βραβεύσει μπαλκόνια!) και να μην εγκαταλείπει την κοινωνική πολιτική στην εκκλησία (στις 13/2/2012 με απόφαση δημοτικού συμβουλίου ενέκρινε οικονομική ενίσχυση ύψους 24.500€!)

Ενάντια στην λογική του κέρδους που μας έφερε στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν μαζί μας! Με την κρίση να βαθαίνει όλο και περισσότερο και να είναι πλέον μη αναστρέψιμη και μη διαχειρίσημη.

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ!
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...