Παλαιότερα η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι ήταν μέρος της ρουτίνας του νοικοκυριού. Η μέρα του ψησίματος ξεκίναγε με το άναμα της φωτιάς στον ξυλόφουρνο και οι γυναίκες ετοίμαζαν ψωμί για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σήμερα που εννοείται ότι η τεχνολογία μπορεί να μας διευκολύνει τόσο στην παρασκευή όσο και στην συντήρηση των τροφίμων, η διαδικασία της οικιακής αρτοποίησης είναι σπάνιο φαινόμενο.
Αν, πάντως, προσπαθήσατε να φτιάξετε ψωμί και δεν σας πέτυχε, διαβάστε μερικούς λόγους που οδηγούν στην αποτυχία!
Αν ξεκολλάει η κόρα του ψωμιού τότε ι φούρνος ήταν πολύ ζεστός ή η ζύμη δεν αφέθηκε αρκετή ώρα να φουσκώσει.
Αν η ψίχα του ψωμιού έχει μεγάλους πόρους τότε η ζύμη φούσκωσε γρήγορα
Αν το ψωμί θρυμματίζεται εύκολα τότε η ζύμη ήταν πολύ σκληρή/
Αν το ψωμί κολλάει στο στόμα τότε η ζύμη ήταν πολύ μαλακή, ψήθηκε λίγο ή είχε πολύ αλεύρι σίκαλης.
Αν το ψωμί δεν φούσκωσε και έγινε πλατύ τότε η ζύμη αφέθηκε πολλή ώρα να φουσκώσει.
Αν η επιφάνεια του ψωμιού έχει ρωγμές τότε η ζύμη δεν φούσκωσε αρκετά.
Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο Κάνω το δικό μου Ψωμί των Εκδόσεων Ψύχαλου
photo credit: vitorio benedetti
via