Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Bookcrossing: Όταν τα βιβλία ταξιδεύουν



Η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό είναι «μα καλά τι είναι το bookcrossing;». Αν επιχειρούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό, θα λέγαμε πως είναι η «απελευθέρωση βιβλίων». Όμως αυτές οι δύο λέξεις δεν είναι ικανές για να περιγράψουν τον κόσμο του bookcrossing. Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στην ιδέα πως τα βιβλία πρέπει να ταξιδεύουν.
Με το σκεπτικό ότι είναι κρίμα να μένουν στα ράφια της βιβλιοθήκης και να σκονίζονται ή να εξυπηρετούν διακοσμητικούς σκοπούς, τα βιβλία μας μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα κατά μήκος του πλανήτη και να διαβαστούν από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Έτσι, τα βιβλία αφήνονται σε κάποιο δημόσιο χώρο με στόχο να τα βρει ο επόμενος αναγνώστης και αυτός με τη σειρά του να τα αφήσει για τον επόμενο. Πρωτότυπο και κυρίως μια λύση άκρως συμφέρουσα, ειδικά για τους βιβλιόφιλους που εν έτη 2010 και εν μέσω κρίσης πολλές φορές αναγκάζονται να αφήσουν κατά μέρος το αγαπημένο τους hobby. Φυσικά όλο αυτό το «παιχνίδι» δεν γίνεται ανοργάνωτα. 

Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του  bookcrossing (www.bookcrossing.com), o καθένας μπορεί να γίνει μέλος – εύκολα και δωρεάν – να καταχωρεί όποιο βιβλίο επιθυμεί να «απελευθερώσει» και στη συνέχεια να πληροφορείται για την τύχη του. Και πως γίνεται αυτό; Το κάθε βιβλίο, κατά την καταχώρηση του, λαμβάνει έναν μοναδικό κωδικό  (αριθμός BCID). Mε τη χρήση αυτού του αριθμού,  όποιος βρει το βιβλίο κάπου εκεί έξω, μπορεί απλά να μπει στη σελίδα και να το δηλώσει αλλά και να μάθει ποιος το απελευθέρωσε, να διαβάσει τα σχόλιά του και να δει πού αλλού έχει ταξιδέψει. Στη συνέχεια μπορεί κι αυτός με τη σειρά του, και αφού το διαβάσει, να το αφήσει να συνεχίσει το ταξίδι του.

Μάλιστα, πέραν του οργανωτικού μέρους, στο site του bookcrossing, το κάθε μέλος μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα των βιβλίων που έχει απελευθερώσει, να παρακολουθήσει το ηλεκτρονικό ημερολόγιο ενός βιβλίου που τον ενδιαφέρει – με γνώμες, σχόλια και εντυπώσεις από άλλους αναγνώστες του – να ειδοποιηθεί για κάποιο βιβλίο που απελευθερώθηκε στη γειτονιά του και φυσικά να γνωρίσει και άλλους bookcrossers, μιας και στην ιστοσελίδα υπάρχει φόρουμ για κάθε χώρα!

Εκτός όμως από τις διαδικτυακές συναντήσεις, οι bookcrossers στη χώρα μας έχουν πολλές και ενεργές κοινότητες, με της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κρατούν τα ηνία. Μέσα από τα μηνιαία meet-ups που διοργανώνονται, οι «βιβλίο- απελευθερωτές» έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν (για βιβλία και όχι μόνο!), να οργανώσουν δράσεις, να συμμετέχουν σε παιχνίδια, να ανταλλάξουν απόψεις, να δημιουργήσουν. Άλλωστε ένα από τα «ατού» αυτής της μεγάλης παρέας, είναι ακριβώς αυτό. Ότι είναι μια μεγάλη παρέα! Στις συναντήσεις αλλά και στα ετήσια συνέδρια – όπου υπάρχει συμμετοχή μελών από όλη την Ελλάδα – η φιλική ατμόσφαιρα και το παρεείστικο κλίμα είναι αυτά που δίνουν ρυθμό, μιας και πρόκειται για μια καθ’ όλα ομαδική δραστηριότητα.

Και… για τους επιφυλακτικούς, το bookcrossing έχει απαντήσεις. Δεν είναι απαραίτητο όλα τα βιβλία να «αφήνονται» σε κάποιο δρόμο, μπορούν να ταξιδεύουν από χέρι σε χέρι, από bookcrosser σε bookcrosser! Άλλωστε στόχος είναι πάντοτε να διαβαστούν από όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες. Αν και στη χώρα μας τα ποσοστά βιβλίων που «πιάνονται» δεν είναι υψηλά, δεν υπάρχει λόγος να πτοούμαστε, καθώς αποδεδειγμένα πολλά από τα βιβλία «πιάνονται» μεν αλλά δε δηλώνονται  - ελλείψει εξοικείωσης των Ελλήνων με το διαδίκτυο, συγκριτικά πάντα με άλλες χώρες.

Έτσι, βιβλία που μας ταξίδεψαν κι άλλα που απλώς κοσμούν τη βιβλιοθήκη μας, μπορούν τώρα πια να αφεθούν ελεύθερα προς αναζήτηση και άλλων αναγνωστών. Αλλά και εμείς μπορούμε να βρούμε βιβλία που πάντοτε θέλαμε να διαβάσουμε αλλά δεν κατορθώσαμε να αγοράσουμε ποτέ. Περιπέτεια, βιβλίο και ανιδιοτέλεια εμπλέκονται περίφημα και μας δίνουν έναν ακόμα ορισμό του bookcrossing.

Ιnteresting

Το bookcrossing έγινε πραγματικότητα το Μάρτιο του 2001, όταν οο Ron Hornbaker και η γυναίκα του Kaori σχεδίασαν την ιστοσελίδα και έδωσαν υπόσταση στο ταξίδι των βιβλίων.
Το Μάιο του 2005, το bookcrossing κέρδισε δύο βραβεία «People Voice» – στις κατηγορίες: best community website and best social/networking website.
Στη τελευταία καταμέτρηση, υπήρχαν πάνω από 810.000 BookCrossers, σε πάνω από 170 χώρες της γης, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει περισσότερα από 5.800.000 βιβλία.
H ιστοσελίδα είναι μόνο στα αγγλικά. Όμως υπάρχουν φόρουμ σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και φυσικά και στα ελληνικά.
Στην κατηγορία  “Go Hunting” μπορείς να δεις ποια βιβλία έχουν απελευθερωθεί ώστε να κάνεις το δικό σου κυνήγι θησαυρού!
Οι bookcrossers ανά τον κόσμο, έχουν εμπλουτίσει το bookcrossing, με πολλά παιχνίδια (όπως τα bookrings ή τα bookrays). Αυτά αν και δεν υπήρχαν στην αρχική ιδέα, πλέον συγκεντρώνουν μεγάλη συμμετοχή από τα μέλη.


Χρύσα Δαγουλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...