Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Καθημερινά 8.000 μερίδες από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών



Πολλούς πόνους αντέχουμε, πολλούς τους αγνοούμε ακόμα, όχι όμως τέτοια τσιμπήματα στην καρδιά. Το γεγονός ότι αύριο εκατοντάδες οικογένειες στην πρωτεύουσα θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο νηστικά είναι το σύμπτωμα μιας χώρας που ασθενεί βαριά. Εάν κάποιοι το γνωρίζουν καλά, είναι οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, που ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα διευθυντών σχολείων της πόλης καθημερινά ετοιμάζουν και στέλνουν φαγητό σε μαθητές που έχει βρεθεί ότι υποσιτίζονται.
Μέχρι στιγμής, αποστέλλονται μερίδες φαγητού σε 253 παιδιά, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται άλλα 117 σχετικά αιτήματα. Όπως όμως λένε οι άνθρωποι του Βρεφοκομείου, «η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο - καθημερινά εμφανίζονται νέες ανάγκες».

Η σίτιση των μαθητών δε βρίσκεται στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Ο φορέας, που ιδρύθηκε το 1859, δεν ασχολείται πλέον με τη φιλοξενία εγκαταλελειμμένων βρεφών, αλλά έχει υπ' ευθύνη του τη λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων. Στο ίδρυμα υπάγονται σήμερα 82 παιδικοί σταθμοί -το μεγαλύτερο δίκτυο στα Βαλκάνια- όπου φιλοξενούνται πάνω από 5.000 παιδιά.

Από τον Σεπτέμβριο, όμως, στις κουζίνες του ιδρύματος σε Σεπόλια και Αμπελόκηπους οι μαγείρισσες δεν ετοιμάζουν μόνο το κολατσιό των νηπίων. «Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες αναφορές από διευθυντές σχολείων για μαθητές που φανερά υποσιτίζονται», αναφέρει η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Μαρία Ηλιοπούλου. «Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν ολοήμερα σχολεία και έγιναν αντιληπτές από τους δασκάλους που παρατήρησαν ότι κάποια παιδιά σταμάτησαν να φέρνουν φαγητό από το σπίτι. Δεδομένου ότι έχουμε την υποδομή, ο δήμος προώθησε σε εμάς τα αιτήματα, τα οποία ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός αυξάνονταν, με αποτέλεσμα σήμερα να δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε».

Οι οδηγοί του Βρεφοκομείου κάθε πρωί εκτελούν δρομολόγια (και) προς 25 δημοτικά και νηπιαγωγεία σε Γκύζη, Κυψέλη, πλ. Αττικής, Άνω και Κάτω Πατήσια, Πολύγωνο, Ερυθρό Σταυρό, Αμπελόκηπους, Λόφο Στρέφη, Θησείο, Ακαδημία Πλάτωνος, Κολωνό, Τρεις Γέφυρες, πλατεία Κολιάτσου, Εξάρχεια. Τρεις μερίδες στο ένα, οκτώ στο άλλο, δύο στο τρίτο, η «αρρυθμία» μιας κοινωνίας σε βαθιά κρίση. Σύντομα στον κατάλογο θα προστεθούν και άλλα 117 παιδιά σε 16 δημοτικά, σύνολο 370 μαθητές. Οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται με ευαισθησία. Διακριτικά, οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί και η διεύθυνση του σχολείου ελέγχουν την οικογενειακή κατάσταση του κάθε παιδιού και αναλόγως δρουν. Έχει τύχει μάλιστα να αποσύρουν αίτημα για σίτιση παιδιού όταν διαπιστώθηκε ότι τελικά το γεγονός ότι δεν έφερνε φαγητό στο σχολείο οφειλόταν σε αμέλεια της μητέρας.

Όμως στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι γονείς, άλλοι άνεργοι, άλλοι πρόσφατα απολυμένοι ή με τεράστια οικονομικά βάρη, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους. Στα όρια της φτώχειας κινούνται και οι οικογένειες περίπου 250 παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς, τις οποίες ενισχύει το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών και «εκτός ωραρίου». Το ΔΒΑ προσφέρει 1.200 μερίδες φαγητού καθημερινά και στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, ενώ στηρίζει και δύο-τρία ακόμα ιδρύματα όπως η Κιβωτός του Κόσμου. «Από 5.000 μερίδες που φτιάχναμε πριν από λίγο καιρό, σήμερα έχουμε φτάσει τις 8.000 και συνεχίζουμε να μετράμε», λέει η κ. Ηλιοπούλου. «Δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις, ποια ανάγκη να πρωτοκαλύψεις. Δεν μπορείς να αρνηθείς τη βοήθεια, αλλά από την άλλη οι δυνατότητές μας δεν είναι απεριόριστες».

Το πρόβλημα όμως μοιάζει να ξεφεύγει από τα στενά όρια του Δήμου Αθηναίων. «Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ο δήμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνος του», δηλώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλλιόπη Γιαννοπούλου. «Η κατάσταση χρειάζεται να αντιμετωπιστεί από κοινού με το υπουργείο Παιδείας».

Από «Καθημερινή»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...