Χαμογελούν οι ένοικοι εργατικών πολυκατοικιών στην Αγία Βαρβάρα. Kαι όχι άδικα! Τα σπίτια τους επιλέγησαν από το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας), το οποίο σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιεί ενεργειακή αναβάθμιση συμπλέγματος τεσσάρων πολυκατοικιών και του περιβάλλοντος χώρου στο πλαίσιο της «Πράσινης Πιλοτικής Γειτονιάς» που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ.
Οι εργασίες στην πρώτη πολυκατοικία, οι οποίες, ωστόσο, καλύφθηκαν ολοσχερώς από χορηγίες ελληνικών εταιρειών (Fibran, Jub, Jubiland, Thermica, ETEM, Greenwindows, Βλάχος Μονωτική, ΠΟΕΒΥ) έχουν ολοκληρωθεί.
Οι ένοικοι έχουν αρχίσει να καρπώνονται τα οφέλη και μάλιστα χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. «Το έργο είναι πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», σημειώνει η κ. Κατερίνα Σφακιανάκη από το ΚΑΠΕ, «υλοποιείται σε επίπεδο γειτονιάς, σε ήδη υπάρχοντα κτίσματα και χωρίς οι ιδιοκτήτες να χρειάζονται να μετακομίσουν αλλού στη διάρκεια των κατασκευών».
Αρχικά, τοποθετήθηκε θερμομόνωση και θερμοσοβάς. «Η παλιά μόνωση είχε πάχος 3-4 πόντους, ενώ η θερμομόνωση είναι 15 πόντων» εξηγεί στην «Κ» η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, πολιτικός μηχανικός κ. Μαρία Γκόβα. «Αντίστοιχα, ο θερμοσοβάς, προϊόν νανοτεχνολογίας, είναι αυτοκαθαριζόμενος και απαιτεί σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα ανανέωση». Τα παράθυρα έγιναν θερμοδιακοπτόμενα, τα τζάμια ενεργειακά και τοποθετήθηκαν καλαίσθητα σκίαστρα, μειώνοντας δραστικά τις απώλειες θερμότητας.
Επιπλέον, στα διαμερίσματα εγκατέστησαν «έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ενέργειας», όπου καταγράφεται η καθημερινή κατανάλωση, βάσει της οποίας μπορεί κανείς να υπολογίσει τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Οι διαμένοντες στην ανακαινισμένη πολυκατοικία έχουν ήδη διαπιστώσει τη διαφορά στη θερμοκρασία του σπιτιού, αλλά και στο κόστος θέρμανσης που έχει μειωθεί περίπου 40%. Ο σχεδιασμός, όμως, προβλέπει και άλλες παρεμβάσεις: κλιματισμό με σύστημα γεωθερμίας, πράσινες ταράτσες, φωτοβολταϊκά και φυσικά ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, όπου θα χρησιμοποιηθούν ψυχρά υλικά και φυτά που βελτιώνουν μικροκλίμα- που θα είναι μια «ανάσα» τις δύσκολες μέρες του καύσωνα. Το έργο υπολογίζεται να έχει αποπερατωθεί μέχρι τα μέσα του 2013.
Υπόδειγμα για άλλα
«Τα εν λόγω κτίρια είχαν κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με συνέπεια σήμερα να είναι ενεργειακά “ανοχύρωτα”» επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Καπλάνης, δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας. Στα διαμερίσματα ζουν οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, άνεργοι και κάποιοι Ρομά.
Κεντρική θέρμανση είχαν δύο από τις τέσσερις πολυκατοικίες, ωστόσο λόγω της φετινής τιμής του πετρελαίου πολλοί είχαν διακόψει τη λειτουργία του καλοριφέρ με συνέπεια να θερμαίνονται με κλιματιστικά ή σόμπες. Ως κριτήριο επιλογής είχε τεθεί η παλαιότητα των κτιρίων - να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980. Επιθυμία του ΚΑΠΕ ήταν το έργο ενεργειακής αναβάθμισης σε τυποποιημένη κατοικία να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για επόμενα projects. «Το σημαντικότερο, ωστόσο, ήταν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία εκπαιδεύσαμε τους πολίτες, που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία», καταλήγει η κ. Σφακιανάκη.
Της Ιωαννας Φωτιαδη για την καθημερινή