Ο Δήμος Ιεράπετρας ξεκινά πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης με δωρεάν διάθεση κάδων.
Τα τσόφλια των αυγών, η υπόλοιπη σαλάτα, τα χόρτα που περίσσεψαν από το τραπέζι μας, το κατακάθι του καφέ και πολλά από τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, μπορούν εύκολα να γίνουν κομπόστα για τα φυτά μας.
Σήμερα, οι έρευνες δείχνουν πως τα οργανικά αποτελούν το 40% με 60% των σκουπιδιών μας κατά βάρος και από αυτή την ποσότητα, το 80% μπορούμε να το βάλουμε στον δικό μας κάδο. Με τον τρόπο αυτό, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να διαχειριστεί μόνο του το 1/3 των σκουπιδιών του.
Ο Δήμος Ιεράπετρας στα πλαίσια της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος προχωρεί σε μια πιλοτική κίνηση εφαρμογής ενός προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.
Σε πρώτο στάδιο έχει γίνει προμήθεια 300 ειδικών κάδων κομποστοποίησης οικιακών απορριμμάτων χωρητικότητας 330 λίτρων (επισυνάπτεται η φωτο με τον κάδο), οι οποίοι θα διατεθούν σε Δημότες εντελώς δωρεάν με στόχο τη μείωση του όγκου των οικιακών αποβλήτων και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας λιπάσματος.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα κατά την οποία θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα και πως θα πρέπει να δρουν οι Δημότες. Στο πλαίσιο αυτό θα διατεθούν και οι κάδοι κομποστοποίησης που έχει προμηθευτεί ο Δήμος και στη συνέχεια οι μύκητες που θα χρησιμοποιούνται για να παράγεται το κομπόστ, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο για τους οικιακούς χρήστες.
«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους Δημότες να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια κι αυτό είναι εξαιρετικά θετικό στοιχείο. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και έχουμε την πρόθεση να συνεχιστεί διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να μειώσουμε την ποσότητα των απορριμμάτων. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε το περιβάλλον, αξιοποιούμε τα υπολείμματα τροφών και εξοικονομούμε φυσικούς και οικονομικούς πόρους. Θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του προγράμματος όμως θεωρώ πως θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα», δηλώνει ο Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης.
Αιτήσεις Δημοτών
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος καλούνται οι ενδιαφερόμενοι δημότες, που διαθέτουν ιδιόχρηστο κήπο, να προσέλθουν στο Δήμο και να υποβάλουν αίτηση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα ληφθούν υπόψη κριτήρια που έχουν να κάνουν με τον αριθμό μελών της οικογένειας.
Να σημειωθεί πως θα γίνεται κατά διαστήματα έλεγχος απόδοσης των κάδων και σε όσα νοικοκυριά η χρήση τους αποδειχτεί ελλιπής θα αφαιρεθούν και θα δοθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους δημότες. Τα νοικοκυριά που δε θα παραλάβουν κάδους άμεσα θα έχουν προτεραιότητα στη δεύτερη φάση του προγράμματος.
Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Ιεράπετρας θα μαζεύει λιγότερα απορρίμματα με σημαντική μείωση του κόστους συλλογής, της μεταφοράς και της τελικής διάθεσης των απορριμμάτων που μεταφράζεται και σε εξοικονόμηση του κόστους για τους δημότες. Παράλληλα θα παράγεται κομπόστ καλής ποιότητας βελτιώνοντας την ποιότητα του κήπου και των φυτών, προστατεύοντας το περιβάλλον και κυρίως αποδεικνύονταν έμπρακτα πως πολίτες και φορείς μπορούμε να αποτελέσουμε και μέρος της λύσης του προβλήματος διάθεσης των σκουπιδιών.
via