Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Αιολικό πάρκο «μαμούθ» στο Βέρμιο με 174 ανεμογεννήτριες


Τη δημιουργία αιολικού πάρκου 174 ανεμογεννητριών στο όρος Βέρμιο δρομολογεί ο δήμος Νάουσας.

Πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο προϋπολογισμού 750 εκατ. Ευρώ, το οποίο όταν υλοποιηθεί θα είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια με συνολική ισχύ 614 MW.

Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η Acciona Ενεργειακή Α.Ε. θυγατρική της ισπανικής πολυεθνικής Acciona.

Σύμφωνα με την Ημερησία, φορέας κατασκευής και διαχείρισης του έργου είναι η εταιρεία Αιολική Βερμίου Ε.Ε. (θυγατρική της «Acciona Ενεργειακή A.E.») και το εν λόγω αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί σε περιοχές των δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας των νομών Ημαθίας και Κοζάνης.

Οι 174 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε έκταση 120.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 86.000 στρέμματα έχει εκμισθώσει η εταιρεία από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Σελίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο έλαβε έγκριση από τη ΡΑΕ, εξασφάλισε τις άδειες παραγωγής και πήρε και το «πράσινο φως» όσον αφορά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι η επόμενη τετραετία.

Όσον αφορά στα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, ο Δασικός Συνεταιρισμός Σελίου θα λάβει ετήσιο μίσθωμα ύψους 100.000 Ευρώ, ενώ οι τρεις εμπλεκόμενοι δήμοι θα έχουν λαμβάνειν ειδικό τέλος 3% επί των ετησίων εσόδων της επένδυσης.

Το έργο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται να δημιουργήσει 380 προσωρινές θέσεις εργασίας, κατά τη φάση κατασκευής του έργου και 30-40 μόνιμες θέσεις, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το αιολικό πάρκο.

Αιολικά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή δρομολογούν οι εταιρείες  Ελλάκτωρ (40 MW), Τέρνα Ενεργειακή (20 MW) και Renex (170 MW).

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...