Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Repair Café ή αλλιώς...Κοινωνικά Συνεργεία

thumb

Mέχρι σήµερα οι βασικές αρχές της βιώσιµης ανάπτυξης και της βιώσιµης καθηµερινότητας είχαν την κωδική ονοµασία τα «3 R», δηλαδή reuse (επαναχρησιµοποίηση), recycle (ανακύκλωση), reduce (µείωση).

Οι Ολλανδοί, όµως, από τους πρωτοπόρους σε θέµατα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, πρόσθεσαν πριν από περίπου δυο χρόνια ακόµα ένα «R» στην εξίσωση, το repair (επιδιόρθωση). Η νέα τάση που έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο γειτονιάς είναι η δηµιουργία κοινωνικών καφέ, των λεγόµενων Repair Café , στα οποία επισκευάζονται συσκευές και αντικείµενα προκειµένου να µην οδηγηθούν αµαχητί στα σκουπίδια.

Η ιδέα είναι απλή και στηρίζεται στην εθελοντική δράση µε στόχο να βοηθήσει στην εξοικονόµηση χρηµάτων, στην ενίσχυση των δεσµών µεταξύ των κατοίκων της ίδιας γειτονιάς και στη µείωση της κατανάλωσης.

Και όλα ξεκίνησαν από τη διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια ηλεκτρικές συσκευές, µικροέπιπλα και άλλα αντικείµενα καθηµερινής χρήσης οδεύουν µε την παραµικρή βλάβη στα σκουπίδια, αφού το κόστος της επισκευής τους πολλές φορές αγγίζει πάνω από το 1/3 της τιµής ενός καινούργιου προϊόντος και χωρίς να υπάρχει εγγύηση για τη σωστή επιδιόρθωσή τους.

Έτσι άνθρωποι που είτε είναι το επάγγελµά τους είτε απλώς «πιάνουν» τα χέρια τους, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία για τη δηµιουργία των «καφέ - συνεργείων» και συγκεκριµένες µέρες της εβδοµάδας βοηθούν συµπολίτες τους που δεν ξέρουν να επισκευάζουν αντικείµενα ή δεν έχουν τα χρήµατα για να πληρώσουν για την επισκευή.

Η γκάµα των επισκευών που γίνονται δωρεάν στα ειδικά καφέ είναι πολύ µεγάλη, αφού περιλαµβάνει ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, ποδήλατα, µοτοσικλέτες, ακόµα και ρούχα. Και η λογική της πρωτοβουλίας είναι ότι πριν ένα αντικείµενο οδεύσει στην ανακύκλωση υπάρχει η δυνατότητα να ανανεώσει τον κύκλο της ζωής του όταν βεβαίως υπάρχει τρόπος να επιδιορθωθεί.

Στην Ολλανδία εκτιµάται ότι υπάρχουν σήµερα περισσότερα από τριάντα Repair Café , ενώ η χάρη τους διέσχισε τον Ατλαντικό, αφού στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες κινήσεις πολιτών αρχίζουν να υιοθετούν την ιδέα και το τέταρτο «R» στην εξίσωση της εναλλακτικής και βιώσιµης αντίληψης περί κατανάλωσης και επαναχρησιµοποίησης υλικών και αντικειµένων.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...