Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

140 πρακτικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του σπιτιού (Μέρος 4ο)



Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες και απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε εύκολα, γρήγορα και οικολογικά καθημερινά προβλήματα στο σπίτι.

Για παράδειγμα, πως αντιμετωπίζουμε μυρμήγκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα. Πως καθαρίζουμε ορισμένους λεκέδες. Πως αστράφτουν τζάμια και καθρέπτες. Φροντίδες καθαριότητας, απολύμανσης και υγιεινής.

Και για όλα αυτά οφείλουμε να έχουμε πάντοτε στο σπίτι: σόδα φαγητού, αμμωνία, νέφτι, ταλκ, γυαλόχαρτο, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή μέντας, λάδι λεβάντας, γαρυφαλόλαδο, φύλλα δάφνης, φύλλα μέντας, λεβάντα, βασιλικό, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, χαμομήλι, ευκάλυπτο, τίλιο, μολόχα, θυμάρι, μαϊντανό, δυόσμο, καρύδια, πίτουρο, φίτρο σταριού, μαγία μπύρας σε σκόνη, γύρη, δαμάσκηνα, αμύγδαλα. Το καθένα από αυτά θα μας βοηθήσει να λύσουμε καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν στο σπίτι από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και τη φροντίδα του σπιτιού.

Ρούχα: Η γυαλάδα από τα ρούχα θα φύγει αν το τρίψετε με μαλακή βούρτσα την οποία έχετε βουτήξει στο νέφτι. Τα χρωματιστά ρούχα που πλένεται στο πλυντήριο να τα γυρίζετε από την ανάποδη για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να τα απλώνετε από την ανάποδη.

Ρύζι: Για να είναι το ρύζι σας πιο σπυρωτό και άσπρο και για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα προσθέστε όταν το βράζετε ξύδι ή λεμόνι.

Σαλάτα: Η πράσινη σαλάτα σας θα γίνει πιο νόστιμη αν αντί για λεμόνι προσθέσετε γκέϊπ-φρούτ.
Επίσης να αποφεύγετε το ξύδι στην πράσινη σαλάτα όταν πίνετε κρασί, διότι η γεύση του ξιδιού αλλοιώνει την γεύση του κρασιού. Το αλάτι να το προσθέτετε στην σαλάτα λίγο πριν το σερβίρισμα για να μην μαραθούν τα φύλλα της σαλάτας και το κρεμμύδι να το βάζετε και αυτό λίγο πριν σερβίρεται την σαλάτα για να μην μυρίζει έντονα η σαλάτα.

Σάλτσα: Αν έπεσε πολύ αλάτι στην σάλτσα πού μαγειρεύετε προσθέστε ζάχαρη και λίγη ψύχα ψωμιού ή μια πατάτα ολόκληρη. Τρίψτε λίγο ξυνόμηλο στη σάλτσα κρέατος. 
Οταν σας περισσεύει σάλτσα βάλτε την σε παγοθήκες. Για να διατηρήσετε τη σάλτσα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα βάλτε τη στην καφετιέρα.

Σαπουνόφουσκες: Για να παίζουν τα παιδιά φτιάξτε σαπουνόφουσκες με λίγη ζάχαρη και λίγο νερό στο απορρυπαντικό πιάτων και ανακατέψτε και πάρτε μια μικρή ποσότητα στο κουταλάκι του γλυκού.

Σαντιγύ: Προσθέστε ελάχιστο αλάτι.

Σίδερο: Για να καθαρίσετε την πλάκα του σίδερου σιδερώστε χαρτί στο οποίο θα έχετε ρίξει χονδρό αλάτι.

Σκορδαλιά: Για να μην μυρίζετε όταν έχετε φάει σκορδαλιά πιείτε πριν φάτε νερό και μετά το φαγητό φάτε μαϊντανό ή πιείτε ελληνικό καφέ.

Σκουλαρίκια: Αν χάσατε το κλίπ από τα τρυπητά σκουλαρίκια χρησιμοποιείστε λίγη γόμα μολυβιού.

Στρίφωμα: Για να φύγει το σημάδι από το παλιό στρίφωμα βουρτσίστε το με μαλακή βούρτσα βουτηγμένη στο ξύδι και σιδερώστε το (μέτρια θερμοκρασία το σίδερο)

Συνάχι:  Για να ξεβουλώσει η μύτη καθίστε πάνω από τον ατμό νερού στο οποίο έχετε προσθέσει αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και δυόσμου.

Σφήκες: Αν σας τσιμπήσει σφήκα βάλτε ξύδι.

Σφουγγάρια φυσικά: Για να πλύνετε τα φυσικά σφουγγάρια χρησιμοποιείστε ξύδι και νερό.

Ταπετσαρία: Για να ξεκολήσετε την ταπετσαρία ψεκάστε την με καυτό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει μαλακτικό και αφήστε την για λίγο να ποτίσει. Για να βγούν οι δακτυλιές από την ταπετσαρία χρησιμοποιείστε γόμα μολυβιού.

Ταψί: Για να μην κολλήσει ο μουσακάς ή το σουφλέ σας αλείφετε το ταψί με βούτηρο και αλεύρι. Αντί για αλεύρι μπορείτε να βάλετε φρυγανιά τριμμένη.

Τζάμια: Για να καθαρίσετε τα τζάμια περάστε τα με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξύδι και σκουπίστε τα με εφημερίδα.

Τζατζίκι: Για να μην μυρίζετε μασήστε δυόσμο

Τηγανητά: Για να μην πετάει το λάδι όταν τηγανίζετε ρίξτε στον πάτο του τηγανιού πριν βάλετε λάδι, αλάτι. Επίσης για να γίνουν τα τηγανητά ελαφρύτερα προσθέστε και 2 κουταλάκια ξύδι.

Τραυμαπλάστ: Για να ξεκολλήσει η γάζα, χρησιμοποιείστε οξυζενέ

Τσαγιέρα: Για να καθαρίσετε την τσαγιέρα σας και τα φλυτζάνια του τσαγιού τρίψτε τα με μαλακό πανί βουτηγμένο στο ξύδι και στο αλάτι και αφήστε μέσα μια κουταλιά του γλυκού σόδα και ζεστό νερό

Τσιμπούρια: Το ζώο σας θα απαλλαχθεί από τα ενοχλητικά τσιμπούρια αν προσθέσετε στο φαγητό του (ή όταν μαγειρεύετε) μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο. 
Για να βγάλετε το τσιμπούρι από το ζώο ή από πάνω σας πλησιάστε αναμένο τσιγάρο (ξεκολάει λόγω θερμοκρασίας) ή βάλτε βούτηρο ή βαζελίνη (δεν αναπνέει και μετά από 2-3 ώρες βγαίνει έξω).
Όταν έχετε σκύλο στον κήπο σας, να απομακρύνεται τις χελώνες, καθώς στις μασχάλες των ποδιών τους συγκεντρώνουν τσιμπούρια.

Τσίμπημα από έντομο, μέδουσες: Για να περάσει ο πόνος από το έντομο που σας τσίμπησε ταμπονάρετε το σημείο εκείνο με  ένα πανί βουτηγμένο σε σόδα (βλ. και σφήκα). 
Αν σας τσιμπήσει μέδουσα βάλτε ξύδι. Ποτέ να μην τρίψετε την πλγή με άμμο. 

Τρύπες στον τοίχο: Οι τρύπες στον τοίχο θα κλείσουν με στόκο ή οδοντόκρεμα.

Υγρασία: Η παλιά υγρασία από τα ντουλάπια θα φύγει αν βάλετε σκόνη κιμωλίας. Σε τοίχους η παλιά υγρασία αντιμετωπίζεται με διάλυμα χλωρίνης (για κάθε νέα υγρασία φωνάξτε υδραυλικό για να εντοπίσει τη διαρροή).

Φελλός: Αν ο φελλός από το κρασί που ανοίξατε δεν μπαίνει στο μπουκάλι βάλτε το σε καυτό νερό.

Φερμουάρ: Αν το φερμουάρ δεν ανοίγει χρησιμοποιείστε στεγνό σαπούνι.

Φόρμα ζελέ ή γλυκού: Για να ξεφορμάρετε το ζελέ ή το γλυκό βάλτε την φόρμα σε μπώλ με ζεστό νερό ή χρησιμοποιείστε το πιστολάκι των μαλλιών.

Φούρνος μικροκυμμάτων: Για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμμάτων βάλτε στον φούρνο να βράσει μπώλ με νερό και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (ή μια φέτα λεμονιού) για 1 λεπτό και μετά σκουπίστε τον φούρνο με υγρό πανί.

Φρουτοσαλάτα: Για να μην μαυρίσουν τα φρούτα στην φρουτοσαλάτα σας (μήλα, μπανάνα) ρίξτε μιά ταμπλέτα βιταμίνης C ή σκεπάστε τα με φέτες από λεμόνι.

Φυτά: Για να μην σαπίζουν οι ρίζες των φυτών στις γλάστρες σας να αδειάζετε το νερό που μένει στο πιάτο της γλάστρας μετά το πότισμα. Επίσης να βάζετε στον πάτο της νέας γλάστρας περλίτη ή χονδρή άμμο κάτω από το χώμα.
Τα σκουλήκια φεύγουν από την γλάστρα σας αν ρίξετε φασκόμηλο ή καπνό από τσιγάρο.
Τα βρασμένα φύλλα από τσάϊ βουνού είναι πολύ καλό λίπασμα για τα φυτά εσωτερικού χώρου. 
Για τα φυτά του κήπου σας χρησιμοποιείστε για λίπασμα την στάχτη από το τζάκι (βλ. και λουλούδια). 

Χαλιά: Τα χαλιά σας θα γίνουν σαν καινούργια αν τα περάσετε με βούρτσα βουτηγμένη με νερό και ξύδι ή αν ρίξετε διάλυμα σόδας πριν τα σκουπίσετε.

Χάλκινα σκεύη: Τα χάλκινα σκεύη θα καθαρίσουν αν τα τρίψετε με μισό λεμόνι στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι ή με λεμονόκουπα βουτηγμένη στο ξύδι και στο αλάτι.

Χοληστερίνη: Για λιγώτερη χοληστερίνη, μαζί με το κρέας να τρώτε κρεμμύδι,σαλάτες και να βάζετε αρκετό λεμόνι.

Χορτόπιτα: Το τυρί εμποδίζει τα υγρά των χόρτων να ποτίσουν τα φύλλα.

Χωνευτικό: Μετά από πολύ φαγητό βάλτε σε ένα ποτήρι 1 λεμόνι και πιείτε το, ή αν δεν βιάζεστε!!! σε ποτήρι με βραστό νερό ρίξτε χαμομήλι και σκεπάστε το. Αφήστε το 1 ώρα, σουρώστε το και πιείτε το σιγά- σιγά.

Ψάθινα είδη: Τα ψάθινα είδη καθαρίζουν αν τα περάσετε με βούτσα βουτηγμένη σε διάλυμα χλιαρού νερού-χυμού λεμονιού και αλατιού.

Ψάρι: Για να βγάλετε τα λέπια από το ψάρι πιο εύκολα βάλτε το στο ψυγείο αφού το έχετε τρίψει με ξύδι. Για να μην γεμίζετε τον τόπο λέπια καθαρίστε τα ψάρια μέσα στο νερό και για να μην λερώνετε τον χώρο με αλεύρι αλευρώστε τα μέσα σε σακούλα. Επίσης για να μην ανοίξει την ώρα που τα τηγανίζετε προσθέστε στο λάδι αλάτι.
Οταν ψήνετε μεγάλα ψάρια χαράξτε τα για να τραβήξουν την μαρινάτα (λάδι -χυμό λεμονιού - μαϊντανό - σκόρδο - κρεμμύδι) και βάλτε μέσα στο ψάρι τυρί ή δενδρολίβανο.
Για το ψάρι στο αλουμινόχαρτο-φούρνο: Μην ξεχάσετε να αλείψετε με λάδι και το ψάρι και το αλουμινόχαρτο. (βλ. και Μυρωδιά).

κείμενο και συλλογή πρακτικών λύσεων στο σπίτι από Δρ. B. Zάνου
via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...