Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Δυναμική δράση εθελοντών


Με κινητήρια δύναμη την αγάπη, την αλληλοβοήθεια και την άρτια οργάνωση, ένας μικρός φιλανθρωπικός σύλλογος, ο «Αγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων» στη Φυλή, κάνει τα αδύνατα «δυνατά».

«Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2004, αλλά από το 2007 ξεκινήσαμε πιο δυναμικά τις δράσεις μας», εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος, κ. Ειρήνη Αρχοντούλη, που αν και συνταξιούχος, εργάζεται εθελοντικά πάνω από δέκα ώρες ημερησίως, προκειμένου να ανταποκριθεί στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες μιας «δύσκολης» γειτονιάς. Στον διευρυμένο Δήμο Φυλής, που περιλαμβάνει πλέον τα Ανω Λιόσια, το Ζεφύρι, τη Ζωφριά και τη Φυλή, η οικονομική κρίση γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ορατή. Ο Σύλλογος, που συνδέεται με το μοναστήρι του Αγίου Κυπριανού στη Χασιά και έχει ως πνευματικό καθοδηγητή τον επίσκοπο Ωρεών Κυπριανό, αριθμεί εβδομήντα μέλη, αλλά περίπου δεκαπέντε άτομα αποτελούν τον δυναμικό πυρήνα. Στον ιστότοπο του Συλλόγου δημοσιεύονται αναλυτικά οι ισολογισμοί και οι δωρεές, τι προσφέρεται και πού αυτό αξιοποιείται.

Κάθε εβδομάδα

Σε χώρους που έχει παραχωρήσει ο Δήμος, ο Σύλλογος αποθηκεύει και διανέμει τρόφιμα και είδη καθαριότητας σε εκατό οικογένειες. «Η πλειονότητα είναι οικογένειες που μένουν στην περιοχή, ωστόσο στηρίζουμε και κάποιες που ζουν στο Κερατσίνι, την Καλλιθέα, ακόμα και εκτός Αττικής», διευκρινίζει η κ. Αρχοντούλη. «Κάθε εβδομάδα περνούν από τα γραφεία μας και τους δίνουμε αγαθά ανάλογα με τις χορηγίες των καταστηματαρχών και τις δωρεές των ενοριτών». Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται σε στενή συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου και με την προσκόμιση των αντίστοιχων πιστοποιητικών. Ωστόσο, πέραν των τροφίμων, «τους τελευταίους μήνες μάς ζητούν μετρητά, καθώς συχνά λόγω χρέους βρίσκονται σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό και νερό». Το σημαντικότερο, πέραν της υλικής βοήθειας, είναι η ψυχολογική. «Δημιουργούμε διαπροσωπική σχέση μαζί τους», ομολογεί η κ. Αρχοντούλη, «μας τηλεφωνούν για να μοιραστούν μικρές και μεγάλες έννοιες». Το μείζον θέμα στις οικογένειες των νεόπτωχων είναι η ανεργία, που οδηγεί σε ενδοοικογενειακές συγκρούσεις αλλά και παραίτηση. «Πολλές φορές είναι χωρίς δουλειά και οι δύο γονείς», περιγράφει, «χρειάζονται πολλή ενθάρρυνση για να ξεκινήσουν την αναζήτηση δουλειάς εκ νέου». Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει «υιοθετήσει» σε πέντε διαμερίσματα οικογένειες και ζευγάρια αστέγων, των οποίων έχει αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα. «Είναι πολύ συγκινητικό, καθώς προσπαθούν να μας επιβαρύνουν το λιγότερο δυνατόν. Ο ένας εξ αυτών κάνει θελήματα για να μπορεί να αυτοσυντηρείται και του παρέχουμε το αντίτιμο του ενοικίου και του λογαριασμού της ΔΕΗ», διηγείται η κ. Αρχοντούλη.

Κάθε εβδομάδα, μέλη του Συλλόγου απομακρύνονται από τα προβλήματα της γειτονιάς και επισκέπτονται άστεγους και εξαρτημένους από ουσίες στην Πλ. Κουμουνδούρου και πέριξ της Πειραιώς. Εκεί, μοιράζονται περίπου 350 σάντουιτς και χυμοί. «Πρόκειται για ανθρώπους ξεχασμένους από όλους, στην αρχή μας αντιμετώπισαν με καχυποψία, αλλά σταδιακά μας εμπιστεύονται και μας περιμένουν με προσμονή», σχολιάζει η κ. Αρχοντούλη.

Ωστόσο, η δυσκολότερη αποστολή είναι οι επισκέψεις ανά δίμηνο σε φυλακές, όπου η ζωή μοιάζει να έχει «σταματήσει». Τα μέλη του Συλλόγου δίνουν το «παρών» σε όλα τα σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας: Κορυδαλλός, Αυλώνα, Αμφισσα, Δομοκός, Τίρυνθα, Μαλανδρίνο, Βόλος, Πάτρα, Κόρινθος, Ναύπλιο. Στους εκατοντάδες κρατούμενους προσφέρουν από ένα δέμα με είδη καθαριότητας και πρώτης ανάγκης. «Σε πολλά καταστήματα τους δίνουν πλέον ένα χαρτί υγείας τον μήνα», αναφέρει η κ. Αρχοντούλη, «επομένως τα δέματά μας είναι περισσότερο από ποτέ ευπρόσδεκτα». Στην αρχή αποδέκτες ήταν μόνον οι άποροι κρατούμενοι, αλλά πλέον έγιναν όλοι.

Ο Σύλλογος κινείται βάσει δωρεών ιδιωτών και των εκκλησιαζόμενων στο Μοναστήρι του Αγίου Κυπριανού, αλλά οι ανάγκες βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου του, ο Σύλλογος διοργανώνει αύριο συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα στο 3ο Κλειστό Γυμναστήριο Ζωφριάς του Δήμου Φυλής (Ανω Λιόσια) στις 8 μ.μ., με τιμές εισιτηρίων 15 και 10 ευρώ (φοιτητικό). Για πληροφορίες www.agiosfilaretos.gr.

Της Ιωαννας Φωτιαδη via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...