Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Με πρωτότυπες ιδέες, ανοίγουν νέα μαγαζιά


Όπως η άνοιξη διαδέχεται τη βαρυχειμωνιά, έτσι και πολλοί «ερημωμένοι» εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας αρχίζουν δειλά δειλά να ξαναζωντανεύουν. Το επί μήνες αναρτημένο ενοικιαστήριο διαδέχεται η σύντομη ανακαίνιση και τα εγκαίνια. Εντός ολίγων ημερών μια νέα μαρκίζα στολίζει και πάλι τον δρόμο, προς μεγάλη χαρά των περαστικών.

Η «Κ» έκανε μια βόλτα στην αγορά της Καλλιθέας και συνομίλησε με τους τολμηρούς επιχειρηματίες που παρά την οικονομική ύφεση επιστράτευσαν τα κουράγια τους και αποφάσισαν να κάνουν μια νέα αρχή. «Ασος» στο μανίκι τους η πρωτοτυπία και ο επαγγελματισμός, αλλά και οι ελαφρώς μειωμένες τιμές των ενοικίων.

Με καταγωγή από τον Τσεσμέ της Σμύρνης εκείνη και ο σύντροφός της από την Πόλη ήταν μάλλον της «μοίρας γραφτό» να ενώσουν τις γνώσεις τους στα μπαχαρικά και τα βότανα. Η Δήμητρα και ο Νίκος άνοιξαν εδώ και έναν περίπου μήνα ένα καινοτόμο κατάστημα μπαχαρικών και βοτάνων. Στόχος τους, να προσφέρουν μια πολυεπίπεδη εμπειρία στους πελάτες.

«Εδώ βλέπουν, μυρίζουν και γνωρίζουν κάθε μπαχαρικό», μας εξηγεί η ιδιοκτήτρια κ. Δημήτρα Τσεσμετζή, καθώς μας ξεναγεί γύρω από τα εκατοντάδες κουτάκια με τις επεξηγηματικές ετικέτες, όπου κλείνονται αεροστεγώς τα μπαχαρικά. Τα προϊόντα φθάνουν εδώ από κάθε γωνιά της γης: Κίνα, Αίγυπτο, Γαλλία, Ινδία... «Σε λίγο καιρό θα δίνουμε στους πελάτες και συνταγές, αφού για είκοσι πέντε χρόνια ήμουν μάγειρας» προσθέτει ο Νίκος. Ο κόσμος τιμάει το κατάστημα: οι ηλικιωμένοι αγοράζουν τα πατροπαράδοτα μπαχαρικά, οι νεώτεροι πιο εξωτικά, «μια που μαγειρεύουν διεθνή κουζίνα». «Φυσικά μας απασχολεί η κρίση» ομολογούν, «όταν όμως κάνεις μια δουλειά που ξέρεις και αγαπάς, βρίσκεις ανταπόκριση». Προτού κάνουν το «μεγάλο βήμα» έκαναν σχετική έρευνα αγοράς. «Η γειτονιά μάς αγκάλιασε, άγνωστοι έμπαιναν ενθουσιασμένοι τις πρώτες μέρες μέσα και μας εύχονταν να είμαστε καλορίζικοι».

Λίγο παρακάτω ένας άλλος επιχειρηματίας με γνώση και μεράκι υλοποίησε μια πρωτότυπη ιδέα. «Ονειρευόμουν και προετοιμαζόμουν επτά χρόνια γι’ αυτό το κατάστημα», επισημαίνει στην «Κ» η κ. Αφροδίτη Ζωγράφου, που εδώ και πέντε μήνες εμπορεύεται χύμα κολώνιες και αρώματα, που εισάγει από τη Νίκαια της Γαλλίας. Το οικονομικό όφελος για τους πελάτες είναι μεγάλο, καθώς αγοράζουν απομιμήσεις επώνυμων αρωμάτων για 6 ευρώ τα 30 ml, ενώ όποιος έχει δικό του μπουκαλάκι αγοράζει πιο φθηνά. «Εχω ήδη 500 κωδικούς για άνδρες, γυναίκες και παιδιά», εξηγεί η νέα ιδιοκτήτρια. «Δεν έχω βάλει οικονομικό στόχο, οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά προτιμώ να ορίζω τον εαυτό μου παρά να εργάζομαι ως υπάλληλος». Η ιδέα της, που δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, συγκινεί πολλούς. «Προχθές ήρθε με ταξί από τη Δάφνη μια 82χρονη κυρία», περιγράφει, «ενώ πολλοί, έχοντας αποβάλει παλαιότερα ταμπού, αγοράζουν απομιμήσεις κολώνιες για δώρο».

Ενα διαφορετικό κατάστημα παιχνιδιών «στέριωσε» ήδη από το τέλος του καλοκαιριού στην υπό αναγέννηση αγορά της Καλλιθέας. «Εμπορευόμαστε οικολογικά παιχνίδια, μοντέλα μινιατούρες, ρετρό αντικείμενα», εξηγεί ο ιδιοκτήτης κ. Αλέξανδρος Βούρος. Εδώ μπορεί να βρει ο γονιός παιχνίδια από οικολογικό ξύλο, γύψινα τουβλάκια, κουκλάκια από βιολογικό βαμβάκι, όπως και εκπαιδευτικά παιχνίδια. «Συχνά μπαίνουν στο μαγαζί πατέρας και γιος και φεύγουν και οι δύο χαρούμενοι, αφού ο μπαμπάς έχει αγοράσει και για τον ίδιο κάποια συλλεκτική μινιατούρα», διηγείται γελώντας ο κ. Βούρος. «Στην περιοχή δεν υπήρχε άλλο παιχνιδάδικο», αναφέρει ο κ. Βούρος, που είχε εμπειρία στον κλάδο της χονδρικής αγοράς παιχνιδιών, «οι πελάτες ζητούν κάτι αξιοπρεπές σε λογική τιμή, αυτό προσπαθούμε να τους προσφέρουμε».

Παντοπωλεία και σπιτικό φαΐ

Νέα καταστήματα γαστρονομίας φυσικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη γειτονιά. Ενα παντοπωλείο «παλαιού τύπου» και ένα εστιατόριο με μαγειρεμένα φαγητά και μενού που ανανεώνεται καθημερινά άνοιξαν δίπλα δίπλα με λίγες μέρες διαφορά στην οδό Σιβιτανίδου. «Εμπορεύομαι παραδοσιακά προϊόντα, τυριά, λαχανικά και φρούτα», απαντά στην «Κ» ο κ. Τέλης Παπαπαντωνίου, που καθημερινά ανάλογα με τη «σοδειά» του ανανεώνει τις ταμπέλες στη βιτρίνα. «Φέρνω προϊόντα κατευθείαν από την Τρίπολη, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη, καθ’ ότι Πελοποννήσιος», λέει με καμάρι και δείχνει τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ που φέρνουν τα «καλούδια» στην Αθήνα.

«Εδώ θα βρείτε μέλι θυμαρίσιο και χυλοπίττες Τριπόλεως και άλλα είδη που δεν βρίσκονται στα κοινά μαγαζιά των Αθηνών», προσθέτει. Ο ίδιος είχε παντοπωλείο πριν από 17 χρόνια, αλλά στο μεταξύ το έκλεισε και απασχολήθηκε σε άλλους κλάδους. «Τώρα, όμως, βλέποντας τόσα άδεια καταστήματα στην περιοχή μας και έχοντας τον γιο μου, που μόλις πήρε το πτυχίο Οικονομικών, διαθέσιμο και πρόθυμο να με βοηθήσει, πήρα και πάλι τη γενναία απόφαση», περιγράφει ο κ. Τέλης. Βέβαια, το μεγαλύτερο προσόν του μαγαζιού, που λειτουργεί εδώ και έναν μήνα, είναι το διευρυμένο ωράριό του. Γείτονες του κύριου Τέλη, πάλι Πελοποννήσιοι, η οικογένεια Κουβατσέα εδώ και μια εβδομάδα βάζει στόχο να «ταΐσει» με φαγητό όπως της μαμάς εργένηδες, φοιτητές και ηλικιωμένους της περιοχής.

Της Ιωαννας Φωτιαδη για την καθημερινη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...