Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Greekinsiders: οι ντόπιοι ξεναγούν επί πληρωμή και οι τουρίστες απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία


Με το νέο project Greece Ιnsiders, η επίσκεψη στην Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ τα όσα προτείνει ένας ταξιδιωτικός οδηγός: οι ντόπιοι του κάθε τόπου αναλαμβάνουν ουσιαστικά την ξενάγηση των επισκεπτών, κερδίζοντας extra εισόδημα για τις υπηρεσίες τους.

Η έξυπνη και επίκαιρη ιδέα -ενόψει δύσκολου καλοκαιριού- ανήκει σε 3 φοιτητές πληροφορικής τον Ανδρέα Λύτη, τον Κωνσταντίνο Λεϊμόνη και τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.


www.greeceinsiders.com

Πώς προέκυψε η ιδέα;
Ο Ανδρέας Λύτης ήδη είχε ασχοληθεί ένα χρόνο πριν με το mysecretathens.gr ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Αθήνας. Αυτό όμως που έδωσε στα 3 μέλη της ομάδας το έναυσμα να ξεκινήσουν την πλατφόρμα ήταν τα συχνά τους ταξίδια σε συμφοιτητές τους μέσω Erasmus. Διαπίστωσαν ότι με τη βοήθεια των ντόπιων οι διαμονή τους εκεί διέφερε από τα κλασικά τουριστικά προγράμματα.

Πώς λειτουργεί; 


Ο ντόπιος, insider, επισκέπτεται το site και συμπληρώνει την φόρμα προσφοράς με τις ιδέες του σε διαφόρους τομείς (π.χ nightlife, art lovers κ.α), την τιμή που προτείνει και τη χρονική διάρκεια της. Παραδείγματος χάριν, κάποιες προσφορές του ντόπιου μπορεί να είναι:

- Ξενάγηση στους δρόμους της Αθήνας
- Σπιτικό γεύμα στη Σαντορίνη
- Επίσκεψη σε εργαστήρι κεραμικής στη Σίφνο
- Βόλτες σε όμορφα μπαράκια

Η τιμή που καθορίζει ο ντόπιος θα εξαρτηθεί από την εμπειρία του και τις γνώσεις της περιοχής του.

Γιατί να προσφέρει κάποιος τις υπηρεσίες του ως Insider; 

- Κερδίζει ένα χρηματικό ποσό, ενώ μοιράζεται τα μυστικά της πόλης του.
- Έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και γνωρίζει άλλες κουλτούρες.
- Όφελος έχει η τοπική κοινότητα του ντόπιου, αφού τα χρήματα δεν τα καρπώνεται ένα μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο, αλλά οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Οι συναλλαγές μεταξύ τουριστών και ντόπιων γίνονται online. Το κέρδος της ομάδας από τις υπηρεσίες των ντόπιων ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 15% του ποσού. Τη χρηματοδότηση του site έχουν αναλάβει οι ίδιοι, ενώ σημαντική στήριξη τους παρέχει το μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα www.metavallon.org.

Η καινοτομία της πλατφόρμας έγκειται στην έμφαση στην ποιότητα και την αυθεντικότητα των εμπειριών που έχουν συμπληρώσει οι υποψήφιοι ξεναγοί. Η ομάδα εξετάζει προσεκτικά τις αιτήσεις των ντόπιων. Αν το ταξίδι αφορά την Αθήνα, κανονίζονται συναντήσεις από κοντά για επαλήθευση των πληροφοριών που έχει δηλώσει ότι γνωρίζει ο κάτοικος, αλλά και για να εξετασθεί το κατά πόσον εκείνος ταιριάζει στις απαιτήσεις του site. Σε περιπτώσεις που ο ντόπιος κατοικεί σε κάποιο νησί, σε κάποια άλλη επαρχιακή πόλη ή χωρίο, η ομάδα αναλαμβάνει να μιλήσει μαζί του με συνεντεύξεις μέσω skype.

- Τι ανταπόκριση υπάρχει; 

Ο Ανδρέας Λύτης αναφέρει:
«Πριν έναν μήνα και πριν ακόμα ολοκληρώσουμε τη δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας μας, είχαμε τους πρώτους πελάτες μας στην Αθήνα. Τρεις Αμερικανοί από το Λος Άντζελες οι οποίοι θα ήταν για ένα μόνο βράδυ στην Αθήνα και βρήκαν το site μας. Τους κάναμε το «Secret Gardens tour» μια περιήγηση σε 3 μυστικούς κήπους (πολυχώροι, μπαρ-καφέ) στο κέντρο της Αθήνας που σε άλλη περίπτωση δεν θα έβρισκαν μέσα από έναν κλασικό τουριστικό οδηγό και ξετρελάθηκαν! Φυσικά το tour έγινε δωρεάν σε αυτή τη φάση. Το ίδιο tour έγινε και σε μια Σουηδέζα την Johanna που τον τελευταίο μήνα έχει μετακομίσει στην Αθήνα, καθώς δηλώνει ερωτευμένη με την χώρα μας!».

Για να γιορτάσουν το ξεκίνημα τους, οι 3 φοιτητές, ετοιμάζουν ένα διαγωνισμό στο fanpage τους. Τα δώρα Meet the Greeks! είναι «άκρως ελληνικά και όμορφα», χορηγία ενός βραβευμένου ελληνικού agency (http://on.fb.me/KiICSd).

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...