Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Δέκα τρόποι για ανακύκλωση με συνέπεια



10 απλές συμβουλές για ανακύκλωση στο σπίτι

Ενσωματώστε γρήγορα και απλά την ανακύκλωση στη ζωή σας! Η στάση ζωής σας μπορεί να αλλάξει το μέλλον του πλανήτη, αφού το χαρτί, το γυαλί και το μέταλλο δεν θεωρούνται σκουπίδια, αλλά υλικά που μπορούν να αποκτήσουν ξανά ζωή. Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι… η ανακύκλωση! Επαναχρησιμοποιήστε τις πρώτες ύλες μέσα από απλά βήματα και μετατραπείτε σε πολίτες με οικολογική συνείδηση.

Να είστε επιλεκτικοί με την αγορά των αγαθών!
Καλό είναι να προσπαθείτε να αγοράζετε αντικείμενα που έχουν μικρότερες συσκευασίες, ώστε να μειώνετε ταυτόχρονα το ποσό των αποβλήτων. Πρέπει να είστε αποφασισμένοι ότι θα επιλέγετε αγαθά που έχουν πάνω τους το σύμβολο της ανακύκλωσης και θα προτιμάτε αυτά που δεν πετιούνται μετά από μια μόνο χρήση. Για παράδειγμα, καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε μια πάνινη πετσέτα παρά ένα χαρτί κουζίνας για να σκουπίσετε τα χέρια σας.

Να είστε συνεπείς με την ανακύκλωση
Αν τη Δευτέρα ανακυκλώνετε ένα προϊόν αλλά την Τετάρτη πετάτε τα υπόλοιπα στα σκουπίδια, τότε το αντίκτυπο των κινήσεων σας στο περιβάλλον μένει στο ίδιο επίπεδο. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε την ανακύκλωση στη ζωή σας και να θυμάστε πάντα τα ανεκτίμητα οφέλη της ανακύκλωσής για τη φύση και το μέλλον του ανθρώπου.

Χρησιμοποιήστε βιοδιασπώμενες αντί για πλαστικές τσάντες
Οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούν οι περισσότερες Έλληνες κατά τη διάρκεια των αγορών καταστρέφουν τον πλανήτη. Ακόμα και αν πηγαίνετε στο κοντινό σούπερ μάρκετ επιλέξτε μια βιοδιασπώμενη τσάντα για τα ψώνια σας και μην προτιμάτε τις πλαστικές, οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες στις χωματερές. Έτσι, θα μπορέσετε να κινείστε οικολογικά και ταυτόχρονα να έχετε τη συνείδησή σας καθαρή.

Εκτυπώστε την κάθε πλευρά του χαρτιού
Αν δεν χρησιμοποιείτε εντελώς την κάθε πλευρά του χαρτιού, τότε τα απόβλητα της εβδομάδας και η ποσότητα του υλικού θα διπλασιαστούν. Καλό είναι λοιπόν, όποτε μπορείτε, να εκτυπώνετε και τις δυο μεριές, ώστε να συμβάλλετε και εσείς στη «σωτηρία» πολλών δέντρων... Μπορείτε!

Μην κάνετε την ανακύκλωση… ρουτίνα!
Πριν αποφασίσετε να πετάξετε κάτι στα σκουπίδια, βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσει όλες τις πιθανές χρήσεις του. Για παράδειγμα, τα άδεια δοχεία μπορεί να σας φαίνονται εκ πρώτης όψεως άχρηστα, αλλά σκεφτείτε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ξανά ως αποθηκευτικούς χώρους. Κάθε φορά που συλλέγετε δοχεία τροφίμων για ανακύκλωση, φροντίστε να τα πλένετε καλά, ώστε να εξασφαλίζετε την καλή ποιότητα των ανακυκλωμένων προϊόντων.

Συγκεντρώστε πρακτικά όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά
Αν σκεφτείτε ότι οι περισσότερες συσκευασίες προέρχονται από την κουζίνα, τότε εκεί πρέπει να τοποθετήσετε τον «κάδο» ανακύκλωσής του σπιτιού σας. Κατασκευάστε κουτιά από χαρτόνι, τα οποία θα τα χωρίσετε σε κουτιά για συλλογή  γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου. Για να μη λερώσετε το χώρο σας, επιλέξτε στεγανά δοχεία για τις συσκευασίες με υπολείμματα.

Σκεφτείτε τις προϋποθέσεις για το χαρτί και τις μπαταρίες
Εφημερίδες, περιοδικά και άλλα χάρτινα είδη μπορούν να ανακυκλωθούν υπό την προϋπόθεση ότι το χαρτί είναι καθαρό και στεγνό. Κάθε πλαστικό στοιχείο πάνω τους ή αυτοκόλλητο πρέπει να αφαιρεθεί! Όμως, οι συνδετήρες δεν δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Παράλληλα, μπορείτε να ανακυκλώσετε τις άδειες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές ή εργαλεία κλπ.

Εξακριβώστε αν ένα πλαστικό προϊόν… ανακυκλώνεται!
Ελέγξτε το κάτω μέρος του πλαστικού μπουκαλιού για το αν υπάρχουν στοιχεία που προσδιορίζουν το είδος του πλαστικού που έχετε στα χέρια σας. Εάν ο τύπος του υλικού δεν ανακυκλώνεται στο τοπικό κέντρο σας, τότε πρέπει να εξετάσετε μερικούς τρόπους για την επαναχρησιμοποίηση του δοχείου.

Κατευθυνθείτε προς τα μεταχειρισμένα προϊόντα
Και όμως μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ελαφρώς μεταχειρισμένα προϊόντα! Ακόμα και αν ψάχνετε για ρούχα ή φτηνά αντικείμενα, όπως έπιπλα, μπορείτε να οδηγηθείτε προς sites ή ομάδες που ανταλλάσσουν προϊόντα. Πρόκειται για μια «ανακύκλωση» αγαθών… ανάμεσα σε ανθρώπους και μέλη συλλόγων!

Δανειστείτε βιβλία αντί να αγοράσετε
Όταν μπορείτε να δανειστείτε ένα βιβλίο, γιατί να φερθείτε καταναλωτικά και να αγοράσετε ένα καινούριο; Σκεφτείτε ότι αν όλοι μας κινούμασταν μέσα από το δανεισμό ή τις ανταλλακτικές υπηρεσίες, σήμερα θα υπήρχε λιγότερη παραγωγή και σκουπίδια και  περισσότερα δάση και οξυγόνο.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...