Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς με ελεύθερη είσοδο για ανέργους



Σαν να μην πέρασε μια μέρα… Μετά από 3 χρόνια απουσίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς επανέρχεται. «Πολλά πράγματα άλλαξαν αυτά τα 3 χρόνια, αλλάξαμε και εμείς» λένε οι διοργανωτές του 14ου, κατά σειρά, φεστιβάλ που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις στο χώρο των κόμικς. «Αντοχή υλικών» είναι η φετινή θεματική ενότητα. Μια αντοχή που πηγάζει και ανθίσταται στη λαίλαπα της κρίσης (οικονομικής, και όχι μόνο).


Το ραντεβού εφέτος δίνεται σε νέο χώρο: στην Πλατεία Θεάτρου, στο ιστορικό κτίριο της Διπλαρείου Σχολής, η οποία ενεργά συμβάλλει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες  που δίνουν μια νέα, πιο χρωματιστή ζωή στο «γκρίζο» κέντρο της πόλης.

Το πλουσιοπάροχο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ομαδική έκθεση ελλήνων δημιουργών κόμικς. Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, ο βασικός κορμός του φεστιβάλ είναι η ομαδική έκθεση των ελλήνων σχεδιαστών κόμικς, που δημιουργούν πρωτότυπες ιστορίες πάνω στο θέμα του Φεστιβάλ.

Φέτος συμμετέχουν 27 γνωστοί και νεότεροι δημιουργοί:
Έκτωρ Αποστολόπουλος, Δημήτρης Βιτάλης, Κώστας Βιτάλης, Γιώργος Γούσης, Χρήστος Δημητρίου, Ανδρέας Ζαφειράτος, Πέτρος Ζερβός, Λίλα και Μάρω Καλογερή, Βάλια Καπάδαη, Κώστας Κυριακάκης, Κων, Γιώργος Μαραζιώτης, Χρήστος Μαρτίνης, Βαγγέλης Ματζίρης, Γιώργος Μπότσος, Παναγιώτης Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Δημήτρης Παπαστάμος, Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Πέτρου, Φώτης Πεχλιβανίδης, Smart, Soloup, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Άννα Χόλακ, Πέτρος Χριστούλιας, Θανάσης Ψαρρός.

David Lloyd - Αναδρομική έκθεση
Ο κορυφαίος σχεδιαστής David Lloyd ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των κόμικς στα τέλη της δεκαετίας του '70.  Πριν ακριβώς 30 χρόνια, τo 1982, μαζί με τον συγγραφέα Alan Moore δημιούργησαν το κόμικς που θα σημάδευε την καριέρα και των δύο, το «V for Vendetta». Η μεταφορά του κόμικς  στον κινηματογράφο θα το κάνει γνωστό στο πλατύ κοινό και η μάσκα που δημιούργησε ο Lloyd για τον κεντρικό ήρωα θα γίνει σύμβολο πολιτικής ανυπακοής και μαχητικού ακτιβισμού. Εκτός του «V for Vendetta», το έργο που αναμφίβολα τον χαρακτηρίζει είναι το Kickback, ένα βαθιά απαισιόδοξο, βίαιο και κλειστοφοβικό  νουάρ graphic novel, του οποίου υπογράφει και το σενάριο.

Giuseppe Palumbo - Αφιέρωμα Diabolik
Ο διασημότερος και μακροβιότερος αντιήρωας των ευρωπαϊκών κόμικς, ο Diabolik, κλείνει φέτος τα 50 χρόνια ζωής. Αριστοκράτης διαρρήκτης υψηλών στόχων, χρησιμοποιεί ευφάνταστες μεθόδους δράσης και δεν διστάζει ακόμα και να σκοτώσει όποιον σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του. Στο Φεστιβάλ θα εκτεθούν ιστορίες του σκοτεινού ήρωα σχεδιασμένες από τον Giuseppe Palumbo,τον βασικότερο ανανεωτή του Diabolik την τελευταία δεκαετία. Ο Palumbo στήνει σχεδόν κινηματογραφικά τα καρέ του και, παίζοντας αριστοτεχνικά με την ισορροπία άσπρου-μαύρου, δημιουργεί τον ιδανικό χώρο δράσης για τον ήρωά του. Επίσης, έχει δημοσιεύσει στα μεγαλύτερα περιοδικά της Ιταλίας τις σειρές Cut, Jumbo, Tosca la Mosca, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και στην Ιαπωνία.

Daniele Brolli - Ατομική έκθεση
γεννήθηκε στο Ρίμινι το 1959. Συγγραφέας, ζωγράφος, δημιουργός κόμικς και κινητήρια δύναμη της ιταλικής σκηνής των κόμικς, ο Daniele Brolli έχει συμμετάσχει στη δημιουργία πολλών περιοδικών και εκδοτικών προσπαθειών. Το 2001 ίδρυσε μαζί με την Francesca Guerra τον εκδοτικό οίκο Comma 22, εκδίδοντας λογοτεχνία, graphic novels και βιβλία για παιδιά, ενώ συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία στο χώρο της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής και των κόμικς.

Yvan Alagbe - Ατομική έκθεση
Εμβληματική μορφή της εναλλακτικής σκηνής των γαλλικών κόμικς, o Yvan Alagbe είναι ένας από τους δυναμικότερους εκπροσώπους των small press. Τα έργα του αναφέρονται συχνά, με οξυδερκή και ειρωνική ματιά, σε μεταναστευτικά και φυλετικά θέματα, καθώς και στις πολιτισμικές εμμονές των ευρωπαίων. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα κόμικς και τις ανεξάρτητες εκδόσεις, ασχολείται και με τη διδασκαλία, δουλεύοντας δημιουργικά με φοιτητές και με μαθητές λυκείου.


Λάζαρος Ζήκος - Αναδρομική έκθεση
Δημοσιεύοντας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, σε πολύ νεαρή ηλικία, ο Λάζαρος Ζήκος άφησε ένα πλούσιο εικαστικό έργο με έντονη προσωπική σφραγίδα.
Συνεργάστηκε με πολλούς εκδοτικούς οίκους εικονογραφώντας εξώφυλλα βιβλίων και δημοσίευε κόμικς και σχέδιά του σε εναλλακτικά περιοδικά, ενώ παράλληλα έφτιαχνε πλήθος από χειροποίητα φανζίν και κάθε είδους μικρά έντυπα. Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με τα ταμπλό του και τις ιδιόρρυθμες κατασκευές του από χαρτόκουτα συσκευασίας και ετερόκλητα μικροαντικείμενα.
Στο φεστιβάλ παρουσιάζεται η έκθεση «Ζωγραφιές του φθινοπώρου»,  σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου, που εστιάζει σε άγνωστα σχέδια της περιόδου 1983-1995 τα οποία αντανακλούν τα ποικίλα ερεθίσματα ενός καλλιτέχνη που εξύμνησε το παράδοξο και τη δύναμη του ασυνείδητου.

Κλεοπάτρα Χαρίτου - Ατομική έκθεση φωτογραφίας
Η Κλεοπάτρα Χαρίτου σπούδασε φωτογραφία στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει 3 λευκώματα και έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές εκθέσεις. Η έκθεσή της έχει θέμα τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2012.

Κώστας Μανιατόπουλος - Ατομική έκθεση
Δημιουργός κόμικς και ζωγράφος, ο Κώστας Μανιατόπουλος δημοσιεύει δουλειά του από το 1989 σε διάφορα περιοδικά και fanzines (αυτοεκδόσεις). Στο Φεστιβάλ παρουσιάζει τη σειρά «Ηommeless». Δημιουργεί με υπόγειο χιούμορ ένα ζοφερό σύμπαν όπου οι μισάνθρωπες ηρωίδες του έρχονται σε σύγκρουση με τη μανία του ανθρώπου για εξουσία, την οποία θεωρεί κύρια αιτία της υπάρχουσας κατάστασης των τελευταίων 5.000 χρόνων.

Εικαστικές εγκαταστάσεις
18 εγκαταστάσεις σε δωμάτια και διαδρόμους της Διπλαρείου Σχολής παρουσιάζουν οι καλλιτέχνες: Sotos Αnagnos, Σπύρος Δερβενιώτης-Αλέξια Οθωναίου, Μαρία Καραθάνου, Ανδρέας Καραουλάνης, Ανδρέας Κασάπης, Λευτέρης Κιουρτσόγλου, Bίκτωρ Κοέν, Τίμος Λειβαδίτης, Στέλιος Λιβανός, Βασίλης Λώλος, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Κατερίνα Μπαραμπούτη, Έλενα Ναβροζίδου, Μαριλένα Συνοδινού, Ταξής, Άγγελος Φραντζής, η ομάδα street artists G.P.O. και η ομάδα Κατερίνας Αντωνοπούλου, Δάφνης Πολύζου και Derek Fenix.

Παράλληλο πρόγραμμα

Μουσική σε επιμέλεια των Δημήτρη Καρυοφύλλη, Δημήτρη Κοτσέλη, Θάνου Σιόντορου. Κάθε βράδυ στις 21.00 live acts και dj sets στον χώρο πολλαπλών χρήσεων της Διπλαρείου Σχολής. Συμμετέχουν οι: Acte Vide, A Victim of Society, Burgundy Grapes, Dark Rags, Emdy, GDaddie, Sam Hamilton, Headless Elvis, J Melik, Lunar Miasma, Mecha Orga, Melorman, Melt Mountain, .message, Nightshift, Palov, Pan-Pan, Rollin Foxes, mixtape.gr, mic.gr

Kινηματογράφος, σε επιμέλεια του Άγγελου Φραντζή. Θα προβληθούν δέκα ελληνικές ταινίες που δοκιμάζουν την αντοχή των υλικών τους. Με αφορμή 5 όρους της δόμησης (πίεση, παραμόρφωση, στρέψη, σύνθλιψη, θραύση), η γενιά του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του ’70 αναμετριέται με τη σημερινή γενιά του Νέου Ελληνικού Κύματος. Τι έχει αλλάξει; Ποια είναι τα όρια της αντοχής τότε και τώρα; Ποιες είναι οι διαφορές των υλικών; (Κάθε βράδυ στις 21.00 στο αμφιθέατρο της Διπλαρείου Σχολής).

Θεατρικά δρώμενα με… χρηστικό τίτλο «4 μέρες στις 20:00 και 4 στις 17:00», σε επιμέλεια της ομάδας 4FRONTAL. Πρόκειται για μια σειρά θεατρικών παραστάσεων νέων ομάδων με κοινό άξονα την «αντοχή», λόγω του χειροποίητου της κατασκευής και της διαφορετικότητας της φόρμας τους. Γι’ αυτό το σκοπό έχουν επιλεγεί παραστάσεις που μπορούν να παρουσιαστούν πρακτικά οπουδήποτε, σε μια μικρή «παρέλαση» θεατρικών θεαμάτων, όπου το θέατρο της επινόησης συναντάει το μουσικό θέατρο, και το κουκλοθέατρο μια θεατροπαιδαγωγική δράση. Συμμετέχουν οι ομάδες: 4FRONTAL, Αστεία Πράγματα, Baruti, Το Λουκούμι, Τσόκαρα, Φτου Ξελευτερία, Ω2, καθώς και η ομάδα σπουδαστών της Δραματικής Σχολής «Ιάκωβος Καμπανέλλης». (Κάθε μέρα εκτός Παρασκευής στον χώρο πολλαπλών χρήσεων και σε άλλους χώρους της Διπλαρείου Σχολής.)

Επιπλέον έχουν προγραμματιστεί ημερίδες, συζητήσεις, και παρουσιάσεις βιβλίων. Σημειώστε επίσης ότι στο Φεστιβάλ θα είναι παρόντες όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, τόσο οι έλληνες όσο και οι ξένοι.

info
14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας
ΠΟΥ: Διπλάρειος Σχολή, πλατεία Θεάτρου 3, Ψυρρή (Μετρό: Μοναστηράκι & Ομόνοια)
ΠΟΤΕ: 2-11 Νοεμβρίου 2012
ΗΜΕΡΕΣ - ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα-Παρασκευή: 14:00-23:00. Σάββατο & Κυριακή: 12:00-00:00
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: Ημερήσιο: 3 ευρώ. 10ημέρου: 6 ευρώ
Η είσοδος για τους άνεργους είναι δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...