Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Φθηνά τρόφιμα στο ''Χωριό των παραγωγών'' του Βύρωνα



Φθηνά τρόφιμα στο «Χωριό Παραγωγών» του Βύρωνα

Από τον παραγωγό στον καταναλωτή και σε καλή τιμή! Το «Χωριό Παραγωγών» στο δήμο Βύρωνα έβαλε τα θεμέλια αυτής της εξαιρετικής προσπάθειας για μειωμένες τιμές βασικών αγαθών και περιμένει του πολίτες την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου για να το ξανααγκαλιάσουν.
Εκεί, παραγωγοί, θα προμηθεύσουν στο καταναλωτικό κοινό με τα προϊόντα τους, χωρίς διαμεσολαβητές ή μεσάζοντες. Οι τιμές μάλιστα είναι αρκετά οικονομικότερες από αυτές της αγοράς. Το flowmagazine.gr μιλάει με τον Δήμαρχο Βύρωνα, κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον υπεύθυνο της πρωτοβουλίας του Δήμου, κ. Κώστα Πετρόπουλο για την κίνηση και τις προοπτικές της.

Κάθε αρχή και δύσκολη, ιδιαίτερα για ένα εγχείρημα που έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο: «Τα πράγματα πήγαν εξαιρετικά την πρώτη φορά (11/11). Οι παραγωγοί ξεπούλησαν άμεσα, στις πρώτες 4-5 ώρες». Υπήρχε γενικά τάξη και οργάνωση από την πλευρά των παραγωγών, καθώς διέθεταν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, για την εμπορία, καθώς και ταμειακές μηχανές για τα προϊόντα που πουλούσαν. Οι υπεύθυνοι έχουν αποφασίσει να κάνουν το συγκεκριμένο «Χωριό» θεσμό και να ανανεώνουν το ραντεβού τους, για τη δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα.

Οι διοργανωτές μας μίλησαν για πολύ θετικό feedback από την πλευρά του κόσμου, με του δημότες να δείχνουν υπομονή κατά τη διάρκεια των αγορών παρά τις μικρές ουρές που είχαν σχηματιστεί. Επίσης εκτός από τις αρκετά χαμηλές τιμές, σύμφωνα με απόψεις δημοτών, τα προϊόντα που αγόρασαν ήταν και αρκετά ποιοτικά.  Στο «Χωριό» μπορεί κανείς να βρει προϊόντα όπως: ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, ελιές, όσπρια και ζυμαρικά, μέλι, ρύζι, αλεύρι, αυγά, φρούτα, μαρμελάδες, αφεψήματα και αρωματικά. Όπως λέει ο κ. Πετρόπουλος στο flowmagazine.gr: «Οι παραγωγοί έρχονται από κάθε μέρος της Ελλάδας», ενώ την πρώτη Κυριακή πουλήθηκαν σύμφωνα με στατιστικά: 1,5 τόνος ρύζι, 2,3 τόνοι ζυμαρικά, 5 τόνοι ελαιόλαδο, 2,5 τόνοι γαλακτοκομικών προϊόντων, 4,1 τόνοι όσπρια, 6 τόνοι αλεύρι, 20 τόνοι πατάτες, 312 κιλά μέλι, 750 κιλά ελιές, 200 κιλά αμύγδαλα, 18.000 αυγά, 700 συσκευασίες ρίγανης, 650 συσκευασίες τσαγιού και 180 συσκευασίες μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγεί στο flowmgazine.gr: «Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούμε μέσω της συγκεκριμένης δράσης, να λειτουργήσουμε ως Παρατηρητήριο Τιμών, ώστε να υπάρχει συνέπεια στους καταναλωτές».

Άξιο αναφοράς είναι το στατιστικό σχετικά με τη διαφορά των τιμών. Εάν έπαιρνε κανείς ένα προϊόν στη μέση τιμή του από κάθε παραγωγό θα ξόδευε 62 ευρώ. Σε αντίστοιχη αγορά από τοπικές λαϊκές, το κόστος θα έφτανε τα 112 ευρώ. «Μιλάμε δηλαδή, για μια άνοδο 44.8%», ενημερώνει ο κ. Πετρόπουλος.

Σημαντικό είναι όπως μας πληροφόρησε ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας, πως στις 9 Δεκεμβρίου οι συμμετοχές των παραγωγών θα αυξηθούν. Από 13 που βρέθηκαν την πρώτη φορά, στη «συνάντηση» του Δεκεμβρίου θα έρθουν 18-20 παραγωγοί.

Πρόκειται γενικά για μια σοβαρή πρωτοβουλία. Δεν είναι τυχαίο πως κατά την περίοδο, που προετοιμαζόταν το «Χωριό Παραγωγών», οι τοπικές αγορές είχαν ρίξει τις τιμές τους. «Αν σε κάθε γειτονιά πραγματοποιηθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση της οικονομίας της οικογένειας και της τοπικής κοινότητας», μας εξηγεί ο Δήμαρχος Βύρωνα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν παραλείπει να αναφερθεί στη δραστηριοποίηση από τοπικούς φορείς, που έχουν ανάγκη τέτοιες κινήσεις. Συγκεκριμένα μας επισημαίνει: «Πρέπει να αντιληφθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εμπορίου τη σημαντικότητα της κίνησης για να την ενισχύσουν». Τη δύσκολη αυτή περίοδο πρέπει να πέσουν οι τιμές και να αποκτήσουμε λογική αλληλεγγύης.

Το «Χωριό» βρίσκεται στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου στο Βύρωνα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 213 2008652 και 213 2008658, με τον κύριο Πετρόπουλο και την κυρία Μανωλά αντίστοιχα.

Οι συγκοινωνίες που εξυπηρετούν την πρόσβαση στο «Χωριό Παραγωγών» είναι: λεωφορεία 203, 204, 212, 232, 732 και το τρόλεϊ 11, ενώ οι κάτοικοι του Βύρωνα έχουν στη διάθεσή τους και τη Δημοτική Συγκοινωνία.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...