Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

«Κοινωνικός Χώρος» στο Ηράκλειο για «Φαγητό με την αγάπη μας»


«Κοινωνικός Χώρος» στο Ηράκλειο για «Φαγητό με την αγάπη μας»

Στον «Κοινωνικό Χώρο» των Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, που την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στο Ηράκλειο, η φροντίδα και η αλληλεγγύη συναντούν το θεατρικό παιχνίδι, το παιδικό σινεμά και την Τέχνη.

Μια πρωτότυπη, αλλά ουσιαστική, συνάντηση που στόχο έχει «να βγούμε στο φως όλοι και μαζί», ξεπερνώντας ο ένας πλάι στον άλλο την μεγάλη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.
«Μέσα σε αυτόν τον καταπληκτικό χώρο θέλουμε “με την αγάπη μας” να δώσουμε μια σημαντική ανάσα στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Δεν είναι μόνο ένας χώρος προσφοράς, αλλά ένα πολιτιστικό κέντρο για όλους τους πολίτες του Ηρακλείου» λέει στο «Βήμα» ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης και πρόεδρος των Ιδρυμάτων.

Η δημιουργία του χώρου χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου με πόρους των Ιδρυμάτων, όμως οι δομές αλληλεγγύης έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί το σύνολο της απασχόλησης 33 νέων εργαζομένων, καθώς και το 20% των υπολοίπων δαπανών.

Πλήρη γεύματα σε 110 άτομα καθημερινά

Η πρώτη δομή που ξεκίνησε να λειτουργεί στον νέο χώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε εξολοκλήρου με πόρους των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας στο Δήμο Ηρακλείου», είναι η δράση «Φαγητό – με την αγάπη μας», η οποία παρέχει πλήρη γεύματα καθημερινά σε 110 συνανθρώπους μας. Τα γεύματα παρασκευάζονται στις εγκαταστάσεις του «Κοινωνικού Χώρου» με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και υγιεινής. Επίσης, τα παιδιά των οικογενειών που εξυπηρετούνται από τη δομή λαμβάνουν καθημερινά κολατσιό για το σχολείο.

«Η δράση αυτή υλοποιήθηκε πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο και συνεχίζεται με αμείωτη φροντίδα μέχρι σήμερα σε χώρο δίπλα στο Γηροκομείο των Ιδρυμάτων στον Άγιο Ιωάννη» εξηγεί ο κ. Αρναουτάκης. Η πρώτη αυτή δομή, η οποία χρηματοδοτείται αποκλειστικά με πόρους των Ιδρυμάτων, εξακολουθεί να εξυπηρετεί καθημερινά άλλους 150 συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Συνολικά στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της χορηγήθηκαν 50.000 πλήρη γεύματα.

Η προσπάθεια αυτή σήμερα επεκτείνεται και στον «Κοινωνικό Χώρο» για να προσφέρει ανακούφιση σε ακόμη περισσότερους κατοίκους του Ηρακλείου. Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται από τη σχετική βάση δεδομένων της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες δομές.

Κοινωνικό Παντοπωλείο από το ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη»

Μέσα στον «Κοινωνικό Χώρο» στεγάζεται ήδη και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάδιο οργάνωσης και εφοδιασμού ώστε να ξεκινήσει άμεσα να διανέμει δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης σε 150 οικογένειες. Το Παντοπωλείο θα λειτουργεί χάρη στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη», η οποία ήδη συνεργάζεται με τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού. Οι επιλεγμένες οικογένειες θα λαμβάνουν μηνιαίως τρόφιμα, είδη ένδυσης και καθαριότητας αξίας 40 ευρώ, τα οποία συγκεντρώνονται χάρη στη σημαντική συνεισφορά της Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου, τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Είναι ωστόσο απαραίτητο αυτό το δίκτυο δωρητών να ενισχυθεί και να διευρυνθεί.

Σύντομα πρόκειται επίσης να λειτουργήσει και Κοινωνικό Φαρμακείο από τον Σύλλογο Τριτέκνων ΝΕ Ηρακλείου με τη συμπαράσταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου και έπειτα από παραχώρηση μέρους του «Κοινωνικού Χώρου» από τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

Η αλληλεγγύη συναντά τον Οδυσσέα Ελύτη

Ο στόχος του Κοινωνικού Χώρου δεν περιορίζεται στην παροχή φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά περιλαμβάνει δράσεις κοινωνικοποίησης για να αποτελέσει ένα ζωντανό πόλο συνάντησης των ανθρώπων, όσων έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάγκη και όσων αισθάνονται ότι μπορούν να προσφέρουν στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε στον Κοινωνικό Χώρο η αίθουσα «Οδυσσέα Ελύτη», στην οποία θα πραγματοποιούνται ομιλίες και συναντήσεις με τίτλο «Έξυπνες Ιδέες Καλές Πρακτικές». Σε αυτές θα δίδεται έμφαση στην αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας και στην ανάδειξη των υπαρκτών διεξόδων.

Η αίθουσα θα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τις συνεδρίες του συλλόγου «Αλληλεγγύη» για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ σημαντική παρουσία στον Κοινωνικό Χώρο θα έχει και ο τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με τον καθηγητή κ. Χρήστο Λιονή. Επίσης θα δημιουργηθούν από εθελοντές ψυχολόγους και εμψυχωτές ομάδες θεραπείας και ομάδες θεατρικού παιχνιδιού.

Στην αίθουσα «Οδυσσέα Ελύτη» οργανώνεται εξάλλου ανά δεκαπενθήμερο και παιδικό σινεμά σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και το «Νεανικό Πλάνο». Η συμμετοχή σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες είναι δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα θα μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για να διατίθενται από το

«Κοινωνικό Παντοπωλείο»

Στον υπόλοιπο χρόνο, Δευτέρα έως Σάββατο 9.00-16.00, η αίθουσα «Οδυσσέα Ελύτη» θα στεγάζει μια καινούργια εκδοχή της έκθεσης για τον ποιητή που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του στο Ηράκλειο με την επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη. Στον χρόνο αυτό θα γίνονται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Ιστορικού Μουσείου, προσφορά, όπως και η έκθεση, της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Στο μέλλον, η αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» θα φιλοξενεί και άλλες εκθέσεις από συλλογικότητες της πόλης με έμφαση στις νεανικές ομάδες.

Βιβλιοθήκη και δωρεάν μαθήματα

Οι παραπάνω δράσεις θα αξιοποιούν και τη μικρή Βιβλιοθήκη του Κοινωνικού Χώρου, η οποία μόλις παρέλαβε και τα πρώτα βιβλία της, δωρεές των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, της Ε.Κ.Ι.Μ., καθώς και πολιτών του Ηρακλείου. Στη Βιβλιοθήκη ξεκίνησαν ήδη δωρεάν μαθήματα αγγλικών και γερμανικών για άνεργους πολίτες από τις εθελόντριες καθηγήτριες κυρίες Κωνσταντία Ποντικάκη και Τιτούλα Καράτζη.

Η βιβλιοθήκη θα παραμένει καθημερινά ανοιχτή (12.30 – 16.00) για όλους, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και αργιών, ώστε να διαβάσουν ή να πλοηγηθούν δωρεάν στο Διαδίκτυο από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Με το ίδιο πνεύμα στην είσοδο του Κοινωνικού Χώρου, στη Βιβλιοθήκη αλλά και στην αίθουσα εξυπηρέτησης της δράσης «Φαγητό – με την αγάπη μας» δημιουργήθηκε η εικαστική εγκατάσταση «Μνήμη των Τοίχων» της Μαρίας Χουλάκη, από την ομότιτλη σειρά φωτογραφικών έργων που είχε εκτεθεί στο παρελθόν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η ίδια δώρισε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...